De ‘regel’ dat je eten dat op de grond valt binnen 5 seconden veilig kunt eten omdat er dan nog geen bacteriën op zitten, is onderuitgehaald. Het is wel degelijk zo dat hoe langer het contact met een oppervlakte duurt, hoe meer bacteriën erop terecht komen. Toch zijn er ook bacteriën die minder dan een seconde nodig hebben om het eten te bereiken. Als een product veel vocht bevat (zoals watermeloen), bereiken bacteriën het voedsel sneller. Qua ondergrond had vloerbedekking de kleinste overdracht van bacteriën. Tegels, rvs en hout blijken grotere besmettingshaarden.
ScienceDaily
Lees ook
De oogst van overdreven bacillen vermijdend gedrag is een belabberde weerstand die leidt tot diverse (chronische) aandoeningen.
T is maar hoe je het bekijkt; hij blijft kloppen, maar natuurlijk niet voor elk product en niet voor elk oppervlak.
Henny Lansink En natuurlijk geldt dit NIET voor de levensmiddelen productie of professionele keukens, maar thuis ff een snoepje of framboos van de grond pakken!
Iedereen maakt, bewust of onbewust, zijn eigen persoonlijke risicoinschatting.
Bacteriën zitten al op eten voor het in de fabriek de verpakking in gaat en dan hoeft het niet eens op de vloer gelegen te hebben, sterker, bij veel voedsel zit het er al op als het nog aan de boom/plant hangt of in de grond staat...........Als kind zijnde leerde je van je ouders al dat je eten niet meer van straat moet pakken behalve om het even netjes in de prullenbak te gooien, waar het dan hoort. Maar wat hier thuis op de grond valt pak ik gewoon weer op en gaat gewoon mijn mond of de pan weer in. Een beetje acterie kunnen we wel hebben, mits je lijf gezond is, als je al doodziek bent heeft je lijf ook niks meer om het te bestrijden.
Eindelijks, dat deze leugen nu de wereld uit is. Wat de vuile vloer raakt is vuil, punt, uit !!!
En GEEN 5 seconden op de grond en raap het maar op en verwerk het weer ! Neen weg gooien.
Als je recht op staat te werken, er valt wat van je werkbank op de grond, heb je meer dan 4 seconden nodig om het weer op te rapen, want je bent er niet op gericht dat er iets valt.
In een test laboratorium ben je er op gericht om het binnen de 6 seconden op te rapen, maar in de praktijk lukt dat niets!