Het gemiddelde Britse huishouden gooit per jaar £700 aan onopgegeten voedsel weg. Besparen door het voorkomen van voedselverspilling blijkt een 'blinde vlek'. Supermarkt Sainsbury's doet aan bewustwording via de portemonnee van zijn klanten.
De Britse supermarkt Sainsbury's vroeg ruim 5.000 volwassen Britten naar hun manieren om te besparen op huishouduitgaven.
Het onderzoek bracht aan het licht dat 74% actief het licht uit doet als ze de kamer verlaten; 55% blijkt de verwarming lager te zetten. Bijna een derde (32%) bespaarde op energiekosten door de afgelopen jaren van energieleverancier te wisselen.
3% Britten 'schaamt zich' voor voedselverspilling
Verreweg de meeste Britten zien een veel meer voor de hand liggende manier om te besparen over het hoofd: minder eten weggooien. Het licht uitdoen en de verwarming lager zetten leveren het gemiddelde gezin £305 aan besparingen op. Dat is nog niet de helft van de £700 per jaar die datzelfde gezin aan voedsel weggooit. Dat komt doordat maar 3% van de ondervraagde Britten voedselverspilling 'erg' vindt en er zich voor schaamt. Eten weggooien hoort er gewoon bij voor de overgrote meerderheid.
'Waste less, save more'
Sainsbury's wil daar verandering in brengen door mensen zich bewust te maken van het geld dat ze kunnen besparen door minder eten weg te gooien. Vandaag komt de supermarktketen met de eerste 'waste less, save more'-advertentiecampagne, die huishoudens een helpende hand toesteekt bij het bewaren en besparen van eten. Mike Coupe, CEO van Sainsbury's, zegt het zo: "Voedselverspillen is de normaalste zaak van de wereld geworden, niemand kijkt je er op aan als je voedsel weggooit. Uit ons onderzoek blijkt dat mensen kostenbewust zijn en er hun best voor doen lampen uit te doen en op energie te bezuinigen. Maar ze zien nog altijd de veel grotere besparingen over het hoofd die te bereiken zijn door eenvoudigweg minder voedsel weg te gooien."
Dit artikel afdrukken
Het onderzoek bracht aan het licht dat 74% actief het licht uit doet als ze de kamer verlaten; 55% blijkt de verwarming lager te zetten. Bijna een derde (32%) bespaarde op energiekosten door de afgelopen jaren van energieleverancier te wisselen.
3% Britten 'schaamt zich' voor voedselverspilling
Verreweg de meeste Britten zien een veel meer voor de hand liggende manier om te besparen over het hoofd: minder eten weggooien. Het licht uitdoen en de verwarming lager zetten leveren het gemiddelde gezin £305 aan besparingen op. Dat is nog niet de helft van de £700 per jaar die datzelfde gezin aan voedsel weggooit. Dat komt doordat maar 3% van de ondervraagde Britten voedselverspilling 'erg' vindt en er zich voor schaamt. Eten weggooien hoort er gewoon bij voor de overgrote meerderheid.
'Waste less, save more'
Sainsbury's wil daar verandering in brengen door mensen zich bewust te maken van het geld dat ze kunnen besparen door minder eten weg te gooien. Vandaag komt de supermarktketen met de eerste 'waste less, save more'-advertentiecampagne, die huishoudens een helpende hand toesteekt bij het bewaren en besparen van eten. Mike Coupe, CEO van Sainsbury's, zegt het zo: "Voedselverspillen is de normaalste zaak van de wereld geworden, niemand kijkt je er op aan als je voedsel weggooit. Uit ons onderzoek blijkt dat mensen kostenbewust zijn en er hun best voor doen lampen uit te doen en op energie te bezuinigen. Maar ze zien nog altijd de veel grotere besparingen over het hoofd die te bereiken zijn door eenvoudigweg minder voedsel weg te gooien."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Gemiddeld van alle huishoudens £700 doet me duizelen. Wij mikken een enkele keer, onder groot schuldgevoel, wel eens een oud kapje in de vuilbak en denken daar nog dagenlang aan. Als we de niet weggooiers er af laten maakt de overgebleven rest, de ware daders, het nog erger en loopt het in de vier digits.
Maar in feite is het nog bonter: producenten, fabrikanten, horeca, markten en supermarkten gooien ook dagelijks voor tonnen weg. Ben nieuwsgierig naar die cijfers.
Zitten Britse huishoudens 'onder aan de ladder' (Europa-wise gezien? Gevoelsmatig doen Fransen/Belgen/Polen o.a. naar mijn gevoel het beter.
Bij een serie van Jamie Oliver om in een Brits stadje verandering te maken, viel me de weinige kennis -en moeite doen- al erg op.
Maar dit voorgaande is natuurlijk onzin, want Engeland wil niet meer horen bij Europa.)
Cecile (Theo), ik zou de precieze cijfers van diverse Westerse landen (zoals Ned.) willen zien. Zijn die cijfers bekend?
Ik heb het idee dat bewustwording in Ned. wat begint te groeien.
Maar alles staat en valt steeds met voorlichting. Je kunt moeilijk een wijzend vingertje gaan richten op mensen. Interessant is de achtergrond; waarom niet of wel?
Ria van Laar, dit zijn cijfers voor Nederland: Voedselverspilling door consumenten - Factsheet. Gemiddeld verspillen we NL volgens deze cijfers 150 euro oftewel 47 kg voedsel (inclusief zuivel, exclusief overige dranken) per persoon per jaar. Per huishouden is dat dus een kleine 400 euro per jaar. Toch flink veel minder dan per Brits huishouden.