Onze huiskat is nauw verwant aan zijn oorspronkelijke voorouder, de Afrikaanse wilde kat. Het natuurlijke gedrag van het dier bestaat uit jagen voor hun eten. Krijgen ze, zoals de meeste binnenkatten, dagelijks gewoon hun brokjes en blikvoer voorgezet, dan kan dat tot talloze gezondheids- en gedragsproblemen leiden.

Ze worden te dik, krijgen blaasproblemen of diabetes of ze vertonen problematisch gedrag, zoals in huis plassen en aan meubels krabben. Ook kunnen ze er agressief van worden.

Er blijkt een eenvoudige oplossing te zijn voor veel van deze problemen. Laat de kat werken voor de kost.

Praktijkgevallen
In een nieuw onderzoek legt een team van dierenartsen en kattengedragadviseurs verbonden aan de University of California Berkeley uit dat 'eetpuzzels' de fourageer-instincten van huiskatten nieuw leven inblazen. De puzzels doen een beroep op het jachtinstinct, zetten de kat aan tot meer bewegen, verlagen het stressniveau en maken de kat minder veeleisend naar zijn eigenaar.

In het artikel voeren de onderzoekers meer dan 30 praktijkvoorbeelden op van katten met een gezondheids- of gedragsprobleem die door een 'eetpuzzel' van hun probleem verlost werden. Een obese kat bleek na een jaar 20% te zijn afgevallen. Een door frustratie agressief geworden kat bleek na een half jaar stukken beter in haar vel te zitten. Ook geven ze tips om katten én eigenaren over hun bezwaren tegen de eetpuzzels heen te helpen.

eetpuzzel kat


Doe-het-zelf eetpuzzels
Voor een eetpuzzel hoef je niet naar de dierenwinkel. Met een beetje huisvlijt zijn uitstekende en uitdagende poezenpuzzels te maken. De auteurs en de site van kattenvoermaker Purina geven een aantal voorbeelden: knip gaten in een eierdoosje of plastic fles en 'verstop' daar de brokjes in. Ook een half dichtgedraaide papieren zak is voor een kat al vrijwel onweerstaanbaar. Neem de tijd om de kat te laten wennen; doe eerst een ruime hoeveelheid brokjes of kattensnoepjes in een nieuwe puzzel. Als de kat eenmaal doorheeft hoe het werkt, zijn er minder brokjes nodig.



Voor het beste resultaat, moet de kat voor al zijn eten 'werken'. Dat betekent voor de katteneigenaar het nodige geëxperimenteer. Katten blijken namelijk duidelijk individuele voorkeuren te hebben. Wat voor de ene kat werkt, laat een ander onverschillig. Maar met genoeg tijd, geduld en een goede begeleiding, kan iedere huiskat weer leren werken voor de kost. Je krijgt er een slankere en socialere kat voor terug die beter in zijn vel zit je meubels meer met rust laat.
Dit artikel afdrukken