Om kinderen van nu gezond op te laten groeien, is het noodzakelijk dat ze leren hoe ze gezond moeten eten. Ouders spelen hier een belangrijke rol in, maar de context waarin zij de kinderen opvoeden speelt ook een grote rol. Reclames voor ongezonde voeding gericht op kinderen passen hier niet in.
Voor groente en fruit of andere gezonde alternatieven wordt niet zo vaak reclame gemaakt. De meeste reclame is voor suikerrijke voeding, waar kinderen van nature al meer van houden dan van gezonde producten. Dat zegt Susan Goldstein van de University of the Witwatersrand in The Conversation.
Redenen
Volgens Goldstein speelt de kindermarketing van bedrijven bewust in op psychologische mechanismen met het doel hen trouw te maken aan hun product.
Ze maken producten bereikbaar voor kinderen door uit te gaan van het zakgeld dat kinderen hebben. Door producten aantrekkelijk en goedkoop te maken voor kinderen, kiezen ze minder vaak voor gezondere alternatieven.
Door de invloed die ze daarmee doelgericht op het kinderbrein uitoefenen, beogen marketeers de levenslange loyaliteit van het opgroeiende kind aan merken die ze kennen en waarderen. De kans is groot dat ze in de toekomst voor hetzelfde merk kiezen, en het ook weer introduceren bij hun eigen kinderen. Zo ontstaan levenslange eetpatronen, die gunstig zijn voor de producent, maar niet zonder meer gezond zijn voor kinderen.
Kwetsbaarheid van kinderen
De organisatie Commercial-free Childhood is een campagne gestart tegen deze ‘uitbuiting van de kwetsbaarheid van kinderen’. Zij ontdekten in een studie dat jonge kinderen geen onderscheid kunnen maken tussen commercials en de inhoud van een programma. Tot de leeftijd van een jaar of 8, zijn ze zich nog niet bewust van de intenties van reclame. Bij oudere kinderen maken marketingstrategieën gebruik van het gevoel aan te moeten sluiten bij hun leeftijdsgenoten.
De bedragen die omgaan in de kindermarketing zijn groot. De voedingsindustrie in de VS besteedt jaarlijks $2 miljard aan reclametechnieken voor kinderen. Bij de Amerikaanse fastfood industrie is dit meer dan $5 miljoen per dag.
Stoppen van kinderobesitas
Het stoppen van de kindermarketing is van belang om de steeds sterkere toename in niet-overdraagbare ziektes als diabetes, obesitas, hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen een halt toe te roepen. De vrijwillige overeenkomsten die veel landen hebben met de voedingsindustrie zijn vaak onsuccesvol. Landen die op een serieuze manier dit soort ziektes en (kinder)obesitas aan willen pakken, kunnen het zich niet veroorloven om voedingsproducenten ongezonde producten te laten aanprijzen aan kinderen, besluit Goldstein.
Dit artikel afdrukken
Redenen
Volgens Goldstein speelt de kindermarketing van bedrijven bewust in op psychologische mechanismen met het doel hen trouw te maken aan hun product.
Door de invloed die ze daarmee doelgericht op het kinderbrein uitoefenen, beogen marketeers de levenslange loyaliteit van het opgroeiende kind aan merken die ze kennen en waarderenZe activeren de 'zeur-factor'. Daarmee beïnvloeden kinderen de aankopen van hun ouders. Door gratis speeltjes en spaaracties bij artikelen te stoppen is de kans groot dat kinderen het willen hebben en ouders het product dan kopen. Een onderzoek in Australië liet zien dat kinderen meer dan 40% van de aankopen van ontbijtgranen bepalen.
Ze maken producten bereikbaar voor kinderen door uit te gaan van het zakgeld dat kinderen hebben. Door producten aantrekkelijk en goedkoop te maken voor kinderen, kiezen ze minder vaak voor gezondere alternatieven.
Door de invloed die ze daarmee doelgericht op het kinderbrein uitoefenen, beogen marketeers de levenslange loyaliteit van het opgroeiende kind aan merken die ze kennen en waarderen. De kans is groot dat ze in de toekomst voor hetzelfde merk kiezen, en het ook weer introduceren bij hun eigen kinderen. Zo ontstaan levenslange eetpatronen, die gunstig zijn voor de producent, maar niet zonder meer gezond zijn voor kinderen.
Kwetsbaarheid van kinderen
De organisatie Commercial-free Childhood is een campagne gestart tegen deze ‘uitbuiting van de kwetsbaarheid van kinderen’. Zij ontdekten in een studie dat jonge kinderen geen onderscheid kunnen maken tussen commercials en de inhoud van een programma. Tot de leeftijd van een jaar of 8, zijn ze zich nog niet bewust van de intenties van reclame. Bij oudere kinderen maken marketingstrategieën gebruik van het gevoel aan te moeten sluiten bij hun leeftijdsgenoten.
De bedragen die omgaan in de kindermarketing zijn groot. De voedingsindustrie in de VS besteedt jaarlijks $2 miljard aan reclametechnieken voor kinderen. Bij de Amerikaanse fastfood industrie is dit meer dan $5 miljoen per dag.
Stoppen van kinderobesitas
Het stoppen van de kindermarketing is van belang om de steeds sterkere toename in niet-overdraagbare ziektes als diabetes, obesitas, hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen een halt toe te roepen. De vrijwillige overeenkomsten die veel landen hebben met de voedingsindustrie zijn vaak onsuccesvol. Landen die op een serieuze manier dit soort ziektes en (kinder)obesitas aan willen pakken, kunnen het zich niet veroorloven om voedingsproducenten ongezonde producten te laten aanprijzen aan kinderen, besluit Goldstein.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Investering voor de toekomst. Als de kinderen volwassen zijn, zijn ze makkelijker beïnvloedbaar.
Sterker nog, Gonneke: bijvoorbeeld popsterren twitteren tegen betaling quasi-spontaan positieve verhalen over allerlei producten, en de soapseries hangen aan elkaar van "product placement".
Daarom is dat FNLI slager-keurt-zijn-eigen-vlees onderzoekje ook zo ongeloofwaardig: er is nauwelijks naar kindermarketing op social media en internet gekeken.
Terwijl ze bij FNLI donders goed weten dat het papieren reclametijdperk allang passé is, en daar steeds meer geld naartoe gaat omdat die kids steeds jonger en steeds meer op hun mobieltjes zitten.
Welk jochie wil er níet "racen met Max", en net als Verstappen "vleugels krijgen"
door stoer dat stuiterdrankje te drinken?
Dat alles nog los van het feit dat alleen door de industrie zélf aangedragen reclame werd onderzocht.
"Overheidsingrijpen kindermarketing niet nodig"
Uiteraard! Alles liever dan overheidsingrijpen. Vrijblijvende, sanctieloze zelfregulering is niet meer dan het zoveelste zoethoudertje van een sector om effectiever regulering te traineren.
"Geen enkele foute app gevonden in de selectie" meldt het FNLI-onderzoekje.
Red Bull heeft zelfs een eigen TV-kanaal.
"Er lijkt een gebrek aan bewustwording te bestaan dat de regels álle voedingsmiddelen betreffen. @[Philip den Ouden](member:10794), directeur FNLI: “Hier is voor de FNLI nog veel werk aan de winkel.
Wij zullen, in samenwerking met andere adverteerdersorganisaties zoals de BVA, ons nog meer moeten inspannen om onze leden, maar ook supermarkten, horecabedrijven en media-inkoopbureaus, effectief te informeren over onze eigen regels.”"
Jawel, Brandweerman Sam gaat er weer achteraan!
Met de direct op de kijker toegesneden reclame daar in de volle breedte onder.
Hoe dom denkt @[Philip den Ouden](member:10794) dat wij zijn?
Een verbod op kind gerichte marketing (niet alleen voor voedingswaren) net zoals er een verbod is op tabaksreclame. Waarschuwingen op verpakkingen ook vergelijkbaar met die op tabaksproducten. En een stevige belasting op ''speciaal voor kinderen'' fabrieksvoeding producten. Die belastingopbrengsten kunnen dan worden gebruikt om de rommel op te ruimen (lees: zieken te behandelen) die de fabrikanten hebben veroorzaakt. Conform het idee ''de vervuiler betaalt''.
En kom niet aan met ''maar de consument wil deze producten''. De consument wil niks, de consument krijgt aangepraat dat hij van alles zou moeten willen.
En overigens: niet alleen kinderen hebben moeite met het onderscheiden van reclame van informatie. Je zal ze de kost moeten geven die denken dat je ergens informatie over kunt krijgen via reclame.
Goed stuk, Marjolein.
En dat is nu precies waarom bijv. Jan Peter de FNLI niet bij voedingsonderwijs wil hebben. Het standpunt van de club van Philip den Ouden is halfslachtig.
Kindermarketing-onderzoekjes die FNLI door eigen clubs naar zelf bedachte codes laat doen zijn niet representatief, en merkwaardig naïef over de marketing op social media en internet, die door FNLI-leden wél ten volle wordt toegepast.