Voor groente en fruit of andere gezonde alternatieven wordt niet zo vaak reclame gemaakt. De meeste reclame is voor suikerrijke voeding, waar kinderen van nature al meer van houden dan van gezonde producten. Dat zegt Susan Goldstein van de University of the Witwatersrand in The Conversation.

Redenen
Volgens Goldstein speelt de kindermarketing van bedrijven bewust in op psychologische mechanismen met het doel hen trouw te maken aan hun product.

Door de invloed die ze daarmee doelgericht op het kinderbrein uitoefenen, beogen marketeers de levenslange loyaliteit van het opgroeiende kind aan merken die ze kennen en waarderen
Ze activeren de 'zeur-factor'. Daarmee beïnvloeden kinderen de aankopen van hun ouders. Door gratis speeltjes en spaaracties bij artikelen te stoppen is de kans groot dat kinderen het willen hebben en ouders het product dan kopen. Een onderzoek in Australië liet zien dat kinderen meer dan 40% van de aankopen van ontbijtgranen bepalen.

Ze maken producten bereikbaar voor kinderen door uit te gaan van het zakgeld dat kinderen hebben. Door producten aantrekkelijk en goedkoop te maken voor kinderen, kiezen ze minder vaak voor gezondere alternatieven.

Door de invloed die ze daarmee doelgericht op het kinderbrein uitoefenen, beogen marketeers de levenslange loyaliteit van het opgroeiende kind aan merken die ze kennen en waarderen. De kans is groot dat ze in de toekomst voor hetzelfde merk kiezen, en het ook weer introduceren bij hun eigen kinderen. Zo ontstaan levenslange eetpatronen, die gunstig zijn voor de producent, maar niet zonder meer gezond zijn voor kinderen.

Kwetsbaarheid van kinderen
De organisatie Commercial-free Childhood is een campagne gestart tegen deze ‘uitbuiting van de kwetsbaarheid van kinderen’. Zij ontdekten in een studie dat jonge kinderen geen onderscheid kunnen maken tussen commercials en de inhoud van een programma. Tot de leeftijd van een jaar of 8, zijn ze zich nog niet bewust van de intenties van reclame. Bij oudere kinderen maken marketingstrategieën gebruik van het gevoel aan te moeten sluiten bij hun leeftijdsgenoten.

De bedragen die omgaan in de kindermarketing zijn groot. De voedingsindustrie in de VS besteedt jaarlijks $2 miljard aan reclametechnieken voor kinderen. Bij de Amerikaanse fastfood industrie is dit meer dan $5 miljoen per dag.

Stoppen van kinderobesitas
Het stoppen van de kindermarketing is van belang om de steeds sterkere toename in niet-overdraagbare ziektes als diabetes, obesitas, hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen een halt toe te roepen. De vrijwillige overeenkomsten die veel landen hebben met de voedingsindustrie zijn vaak onsuccesvol. Landen die op een serieuze manier dit soort ziektes en (kinder)obesitas aan willen pakken, kunnen het zich niet veroorloven om voedingsproducenten ongezonde producten te laten aanprijzen aan kinderen, besluit Goldstein.
Dit artikel afdrukken