De Volkskrant brengt een reportage om het vissersprotest te duiden tegen de al in 2013 aangekondigde aanlandplicht. Nederlandse vissers lieten zich gisteren horen in Rotterdam. Alles wat ze vangen moet aan land worden gebracht. De vissers willen voor hen waardeloze vis overboord kunnen blijven zetten. Volgens hen is dat veel ecologischer omdat het de visstand voedt. Volgens zee-ecoloog en hoogleraar Han Lindeboom (WUR-Imares) zijn ze ten onrechte tegen. Ze willen ze niet teveel pottekijkers bij wat er wordt gevangen. Als controleurs dat beter weten, is dat uiteindelijk beter voor iedereen, denkt Lindeboom. De maatregel zou tot meer precisievisserij moeten leiden.
de Volkskrant - Visser gooit regel het liefst overboord | Economie | de Volkskrant
Lees ook
-
11
+Is de visserij verrot? 1 jun 2021
-
0
+Veel minder tong en haring voor Nederlanders vissers in 2019 20 dec 2018
-
2
+Nederlandse vissers brachten in 2017 25% meer zeevis aan land 17 okt 2018
-
2
+De ene aanlandplicht is de andere niet 31 mei 2018
-
15
+Binnenkort bijvangstvis in supermarktschappen 2 jun 2017
-
2
+Bijvangst schol mag jaar langer terug in zee 1 jun 2017
-
0
+Vissers met petitie naar Brussel tegen aanlandplicht 30 mei 2017
-
8
+Waarom blijft er zoveel mot over de visserij? 26 okt 2016
- 0 Vissers vissen Greenpeace-keien op 16 jun 2015
- 1 EU wel, vissers niet blij met bijvangstbesluit 28 feb 2013
Da's natuurlijk lullig van me, maar dat krijg je ervan. Wouter & Wouter, ik zal Han Lindeboom vragen of hij vanuit een Imares een antwoord wil geven voor de Noordzee (mijn Middellandse Zee is al leeg, hoewel de poissons des rochers het prima doen in de vissoep en door de duikbril; afgelopen zaterdag nog geprobeerd)
Ik weet de weg naar IJmuiden natuurlijk (wie wil daar dood gevonden worden? Ik ga liever naar Marseille) niet te vinden, maar het antwoord is evident: het is de goeie vraag niet.
Wouter, hoewel geen hoogleraar zou ik twee voordelen van de aanlandplicht kunnen noemen:
1. Ze is een stimulans om selectiever te vissen (voor zover dat überhaupt kan).
2. Ze stimuleert koks om iets lekkers te maken van de bijvangst. Iemand vertelde me dat een Belgische kok daar al een paar jaar geleden mee is begonnen.
Of deze voordelen opwegen tegen de nadelen? Daar waag ik me niet aan.
Wat ik ook niet weet is of ze vismeel (kunnen) maken van de bijvangst.
Vond het trouwens niet sterk dat een visser het op TV had over "euthanasie op jonge vissen". Mag euthanasie op volwassen vissen dan wel?
Zeg ons, Imares, professor, zeg ons in drie zinnen wat het belang is van het aan wal brengen van vis die bijvangst wordt genoemd en aan wal ongeschikt wordt gemaakt voor menselijke consumptie.
En leg alsjeblieft uit, Imares, professor, waarom het overboord gooien van bijvangst enig kwaad doet.
In zeven zinnen.
Van de hoofdredacteur van Foodlog hoef je zulke vragen niet te verwachten, die weet niet eens waar de zee ligt.
"hoogleraar mariene ecologie aan de Universiteit van Wageningen." Ik meen dat hij het liefst zee-ecoloog wordt genoemd en dat hij werkzaam is aan Imares, een instituut dat onder vlag van Wageningen opereert.