Geen wonder dat wetenschappers niet over komen bij het publiek, zegt Richard Grant in een opiniestuk in The Guardian. We horen graag van alles, maar bepalen zelf wel wat we doen of vinden.

Volgens Grant houden mensen er niet van als iemand hen vertelt wat ze moeten doen. Grant: “We verwachten dat dokters ons beter maken, dat wetenschappers uitvinden hoe dingen in elkaar zitten, dat weersvoorspellers vertellen wat voor weer het was en mogelijk gaat worden. Maar zodra iemand ons vertelt hoe we ons leven moeten leiden of - erger nog - wat we moeten vinden, worden we rebels.” Dit geldt vooral als het onderwerp controversieel is of er wat onzekerheid over bestaat.

'Kijk ons eens slim zijn'. Wie zo doet, zegt Grant, snapt niets van communicatie en sluit zich op in zijn eigen zelfgenoegzame wereldje
Relaties belangrijker dan waarheid
Vaccinaties zijn zo’n onderwerp. Mensen die anti-wetenschap zijn, zijn volgens Grant niet te bereiken. Maar veruit de meeste mensen die tegen vaccinaties zijn, hebben geen aversie tegen wetenschap. Ze willen dat iemand naar hen luistert en hun zorgen daarover serieus neemt. De crux zit meer in de relaties tussen mensen, dan in wat 'moet' omdat het 'nou eenmaal zo is'. Wetenschappers zijn doorgaans gespitst op het overbrengen van hun kennis. Ze luisteren niet naar de echte zorg van hun publiek - 'ik ben een beetje bang' - en komen daardoor arrogant en oordelend over.

Afgesloten gemeenschap
Grant verwijst naar een artikel van arts Atul Gawande die stelt dat wetenschappers de “ware feiten van goede wetenschap” moeten laten horen en de “slechte wetenschapstactieken om mensen te misleiden” aan de kaak moeten stellen. Maar dat is niet iets wat zomaar nog bereikt kan worden. De scientific community zoals Gawande het noemt, is een gesloten gemeenschap die vooral aan zelfbevestiging doet en zegt 'kijk ons eens slim zijn'. Wie zo doet, zegt Grant, snapt niets van communicatie en sluit zich op in zijn eigen zelfgenoegzame wereldje.

Jammer, maar helaas denkt Grant want “op die manier gaan mensen nooit anders denken en zeker niet anders voelen.”
Dit artikel afdrukken