Uit de studie, gepubliceerd in de American Journal of Public Health, blijkt een 21% daling van de frisdrankconsumptie in arme wijken van Berkeley. In de controle-steden Oakland en San Francisco, waar geen frisdranktaks van toepassing is, steeg de frisdrankconsumptie met 4%. Berkeley-bewoners zijn, zo lijkt het, overgeschakeld op water. De waterconsumptie steeg in Berkeley met 63%, in de controlesteden met 19%.
De auteurs durven de verminderde consumptie van gesuikerde drank niet geheel aan de taks toe te schrijven. Ook een groeiend publiek bewustzijn over de gezondheidsgevolgen van suikerhoudende dranken kan bijgedragen hebben aan de vermindering, schrijven ze.
De American Beverage Association, die de Amerikaanse drankenindustrie vertegenwoordigt, heeft kritiek op de studie. Volgens de organisatie is de studie slecht uitgevoerd en is er geen aanwijzing dat de taks een meetbaar effect op de volksgezondheid heeft.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lijkt mij wel JP, althans; zo lees ik het.
Haha Theo zouden ze hier echt al het water bedoelen?
Dan moeten ze extreme aantallen gallons fris hebben weggeklokt als die vervangen zouden zijn door water. Daar het leeuwendeel aan waterverbruik komt van douchen, de (af)was, toiletgebruik, voedselbereiding, koffie/thee, lijkt mij die 63 procent, op zijn zachtst gezegd, niet in de haak.
Dan zou ik wel willen weten of de heavy users minder zijn gaan drinken, of dat de light users zijn afgehaakt. Omdat de waterconsumptie is gestegen denk ik het laatste.