Dat blijkt uit een studie die op 23 augustus is uitgebracht, aldus The Wall Street Journal. Berkeley had in 2015 de primeur met de invoering van een taks op suikerhoudende dranken.

Uit de studie, gepubliceerd in de American Journal of Public Health, blijkt een 21% daling van de frisdrankconsumptie in arme wijken van Berkeley. In de controle-steden Oakland en San Francisco, waar geen frisdranktaks van toepassing is, steeg de frisdrankconsumptie met 4%. Berkeley-bewoners zijn, zo lijkt het, overgeschakeld op water. De waterconsumptie steeg in Berkeley met 63%, in de controlesteden met 19%.

De auteurs durven de verminderde consumptie van gesuikerde drank niet geheel aan de taks toe te schrijven. Ook een groeiend publiek bewustzijn over de gezondheidsgevolgen van suikerhoudende dranken kan bijgedragen hebben aan de vermindering, schrijven ze.

De American Beverage Association, die de Amerikaanse drankenindustrie vertegenwoordigt, heeft kritiek op de studie. Volgens de organisatie is de studie slecht uitgevoerd en is er geen aanwijzing dat de taks een meetbaar effect op de volksgezondheid heeft.
Dit artikel afdrukken