Nederlanders zijn het afgelopen jaar minder kipfilet en meer andere kipdelen gaan eten. Producenten, milieuorganisaties en supermarkten zijn tevreden. Anne Hilhorst van Wakker Dier legt uit dat we welzijnskip die Nederlandse supers verkopen alleen uitkan als we niet alleen de borstfilets eten. De Nederlandse supers zijn vrijwel allemaal van de plofkip afgestapt naar een welzijnskip. Om boeren hun meerkosten te kunnen vergoeden, zijn de supers gedwongen ook zoveel mogelijk andere kipdelen aan hun klanten te verkopen. Dankzij slimme promotie van "kipdijblokjes, kipdijbraadlapjes en kipsatéspies", is de verkoop van andere kipdelen inmiddels verdubbeld. Die delen werden in het ploftijdtijdperk geëxporteerd.
NOS - Kippendij verdringt kipfilet van tafel
Lees ook
-
4
+Boer blijer met blije kip, maar bevreesd voor het spel tussen NGO’s en supers 30 aug 2021
-
8
+Sterkalkoenen voor een bewuste Kerst 14 dec 2017
-
12
+Gesjoemel met kip schokt Groot-Brittannië 29 sep 2017
- 4 Nederlanders eten minder vlees maar duurdere kip 11 okt 2016
- 4 Kip van Overmorgen wint terrein 29 jun 2015
- 1 Wakker Dier wint Shell en Holland Casino voor 1-ster kip 15 jun 2015
- 22 Supers en Wakker Dier knallen weer over kiloknallers 6 mei 2015
- 4 Jumbo’s wijze kip 15 okt 2014
- 11 Voorzitter WUR geeft supermarkt Deen onvoldoende 21 sep 2012
- 106 “Oost-Europese kip met ster is goed voor Nederlandse kipsector” 5 jul 2012
Hier ligt ook een mooie taak voor Foodlog: breng vaker recepten met "restvlees".
De marktslager heeft ons toevallig zaterdag varkenswangen aangepraat voor een stoofpotje. Manlief kwam bij wat Belgische recepten op basis van triplebier. Resultaat: goddelijk!
Ja! En ik zit zelf niet te wachten op ready-made andere producten dan dat kipfile-tje; ik wil onderdelen met bot: veel meer smaak & mogelijkheden.
Dus Jarno, ik zit ook te wachten op delen van koe & varken met bot (ossenstaart/koeien- en varkensschenkels etc.)
Of andere delen, die niet meer bekend blijken: bavette/longhaas/diamanthaas etc.)
Wat nu als slachtafval beschouwd wordt, zoals varkenswangen (je houdt het niet voor mogelijk dat dit product zo omschreven wordt!).
En graag alles, met het vet eraan, niet dat getrimde gedoe...
Wat betreft de varkenswangen ben ik bezig met een actie in mijn persoonlijke kring en ik zie dat daar best voordeel te behalen is: Ik geef aan dat de mond (bek) een zeer hygienische plek is. En geef dan de bereiding ervan aan (stoofvlees) + lekker!!
Nu nog de koe (kalfsvlees) het varken en de rest wat er te verkrijgen is aan dierlijke producten.
Ze zeggen dat dit een belangrijk ingrediënt is voor de toekomst.
Zo is dat! En het gebeurt nog ook als je een wederzijds belang weet te vinden.