De FAO publiceerde het eerste internationale overzicht over het gebruik van probiotica in veevoeder. Volgens de FAO moet probiotica "een belangrijk wapen worden in de strijd tegen het preventief gebruik van antibiotica". Overmatig antibioticagebruik (als groeibevorderaar) in de veehouderij is een van de oorzaken van antibioticaresistentie. Onderzoek naar de variabele factoren die de effectiviteit van probiotica in veevoeder beïnvloeden, naar de vraag of probiotica uit het diervoeder ook in dierlijke producten en in de voedselketen terechtkomt en de effecten daarvan en het opstellen van internationale richtlijnen moeten het gebruik van probiotica wereldwijd naar een hoger niveau tillen, bepleit de FAO.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - FAO houdt pleidooi voor meer probiotica in veevoeder - VILT
Lees ook
-
19
+‘In alle stilte ontvouwt zich een tweede pandemie: antimicrobiële resistentie’ 14 aug 2020
-
13
+Antibioticavrij geproduceerd vlees is must, maar wie creëert de behoefte? 28 jan 2020
-
3
+Britse supers transparant over antibioticagebruik bij productie vlees en zuivel 22 dec 2017
-
6
+‘Antibiotica spoelt via bemesting uit naar dieper grondwater’ 7 jul 2017
-
11
+Kluytmans: ‘vraag betere onderbouwing gebruik colistine’ 1 jul 2016
- 0 Antibioticagebruik landbouw VS stijgt 23% in 6 jaar 11 dec 2015
-
3
+Chloor waterzuivering bevordert resistentie bacteriën 24 mrt 2015
- 6 Kruiden kunnen antibiotica bij koeien vervangen 4 jul 2014
- 0 Amerikanen maken zich ook zorgen over antibiotica 13 mrt 2014
- 0 FDA gaat antibioticagebruik veehouderij terugdringen 12 dec 2013
Carolien, alles heeft een voor en tegen. Op de eerste pagina zegt het rapport over zichzelf: "It would also give an impetus to the development of new probiotics having consistent long-term effects that could possibly be used in feed in place of antibiotic growth promotors."
De kop van dit berichtje dekt m.i. de lading niet. In het rapport staat bij voorbeeld:
"Probiotic use is not without risk. Probiotics could be responsible for a range of hazards in animal health, human health and the environment, ranging from mild reactions to serious, lifethreatening infections. Moreover, information about safety of one particular microorganism should not be applied to other closely related microorganisms. Present levels of information are not sufficient to declare any group of probiotics 100% safe. Therefore, risk assessment on a casebycase basis is recommended". Daarnaast wijst het FAO-rapport op risico's van antibiotica-resistentie-overdacht van probiotica op andere, potentieel pathogene, bacteriën.
Over het gebruik van antimicrobiële groeibevorderaars (amgb, voerbespaarders, lage doses antibiotica in diervoeders): dat is al sinds 1 januari 2006 verboden in de EU.