Producten die bereid zijn met varkenslever lijken te zorgen voor een hoge besmettingskans met Hepatitis-E, een ontsteking van de lever. Haal die producten uit het schap, zegt de PvdD.
In een recente steekproef van bloedbank Sanquin is 78% van de leverworsten en 80% van de varkenspatémonsters, afkomstig van diverse producenten, positief getest op Hepatitis E (HEV). De Nederlandse Voedings- en Warenautoreit (NVWA) kan deze bevinding met eigen onderzoek bevestigen. Het hoge percentage (80%) positief geteste producten is opmerkelijk, vinden de onderzoekers.
Voor de Partij voor de Dieren is het reden om leverworst en paté uit de handel te halen. Fractievoorzitter Marianne Thieme ziet er een potentieel gevaar in voor mensen met een verlaagde weerstand. Zij wil dat de consument nadrukkelijk wordt geïnformeerd over de aanwezigheid van HEV in leverworsten en patés, eventueel op het etiket. Ook vindt ze dat veehouders, slachterijen en dierenartsen een meldingsplicht moeten krijgen als HEV op een bedrijf is vastgesteld.
Er zijn nog geen medicijnen die het verloop van acute hepatitis E gevallen kunnen veranderen.
Uit onderzoek uit 2012 van Sanquin bleek een brede verspreiding van het hepatitis E-virus onder mensen. Ruim een kwart van hun bloeddonoren is er ooit mee geïnfecteerd.
Dit artikel afdrukken
Voor de Partij voor de Dieren is het reden om leverworst en paté uit de handel te halen. Fractievoorzitter Marianne Thieme ziet er een potentieel gevaar in voor mensen met een verlaagde weerstand. Zij wil dat de consument nadrukkelijk wordt geïnformeerd over de aanwezigheid van HEV in leverworsten en patés, eventueel op het etiket. Ook vindt ze dat veehouders, slachterijen en dierenartsen een meldingsplicht moeten krijgen als HEV op een bedrijf is vastgesteld.
Er zijn nog geen medicijnen die het verloop van acute hepatitis E gevallen kunnen veranderen.
Uit onderzoek uit 2012 van Sanquin bleek een brede verspreiding van het hepatitis E-virus onder mensen. Ruim een kwart van hun bloeddonoren is er ooit mee geïnfecteerd.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nogal verontrustende cijfers. Bijna 100% besmetting.
Roept associaties op met de ESBL op kip.
Bij een aangetoonde Hep. E besmetting van varkenlevers van onder de 10% lijkt kruisbesmetting bij de bereiding de enige verklaring voor die bijna 100% Hepatitis E-besmetting van leverworst.
In de "State of infectuous diseases" is sprake van een forse toename van het aantal gerapporteerde Hepatitis E-gevallen (pag. 51).
Professor Zaaijer sloeg jaren terug reeds alarm.
Gaan we nu weer jarenlang nader onderzoek doen, of passen we het voorzorgsprincipe toe?
Let wel, het gaat hier om aangetoonde virusfragmenten, niet om levende virussen. Dat maakt nogal een verschil.
Dus de varkens hebben HEP E gehad. Of dat virus nog actief is in een leverworst is helemaal niet aangetoond.
Wat je er van mag vinden hoe de PvdD dit framed laat ik in het midden.
Dit is wat er in het RIVM-bericht staat, Sander:
"Het is nog niet duidelijk óf en in welke mate het in varkensleverproducten aangetoonde viraal-RNA infectieus virus betreft, en wat het risico op infectie en ziekte is."
Daarom betracht men enige voorzichtigheid:
" Uit voorzorg is voor patiënten na een beenmerg- of orgaantransplantatie een voorlopig voedingsadvies geformuleerd dat gericht is op het vermijden van producten waar mogelijk infectieus HEV in aanwezig is. Dit advies is recent aan behandelaars van de betrokken patiënten meegedeeld."
Sorry voor je werkgever, maar wie is er hier nu aan het framen?
Precies, beetje hetzelfde of je delen van parasieten aantoont maar niet aangeeft of die nog levend zijn.
Terwijl je van de meeste kookprocessen in de vleeswarenindustrie wel mag verwachten dat die HEP E (of parasieten) inactieveren.
En je hebt gelijk voor YOPI's zijn sowieso veel vleeswaren niet geschikt als je uit gaat van het voorzorgsprincipe. Daar is niks geframed aan.
Maar om nu te roepen: uit de handel halen?
Doen we dat ook met rauwmelkse kazen omdat daar Listeria in kan zitten?
In Duitsland wordt ook zwangeren producten als rauw varkensvlees en leverworst afgeraden, en adviseert men varkensvlees minstens 20 minuten op 70 graden te verhitten.