De Global Food Security Act behelst een voortzetting van het Feed the Future project van de regering Obama. Feed the Future is het initiatief van de VS om vrede en veiligheid in de wereld te brengen door voedselzekerheid in 19 landen in Azië, Afrika en Midden-Amerika.

Al eerder reageerde de kritische landbouwjournalist Nathanael Johnson op Grist enthousiast: niemand merkte de investering op, terwijl die zo belangrijk is. Eerder deze week reageerden ook de FAO en WFP namens de VN enthousiast.

Enthousiaste bijval VN
“De wet zal een belangrijke impact hebben op levens van mensen in de hele wereld en laat opnieuw zien waarom de VS een leider is in het verbeteren van voedselzekerheid”, zegt operationeel directeur Ertharin Cousin van het World Food Programme van de VN (WFP). Zijn organisatie deelt in onder meer Syrië en Ethiopië voedselpakketten uit. Directeur-generaal José Graziano da Silva van de FAO is enthousiast omdat de VS daarmee laten zien nog sterker te benadrukken hoe voedselzekerheid en economische ontwikkeling in elkaar grijpen.” Hij zegt hoop te putten uit het feit dat het rijkste land op aarde met grote landbouwexportbelangen en verdere -ambities, de centrale rol van kleinschalig werkende boeren in de strijd tegen honger en armoede ziet.

Barack Obama ligt zijn kijk op de rol van VS in de wereld toe:

kort na minuut 20:00 kondigt hij de $7 miljard aan


We leven in een wereld waarin het morele leiderschap van westerse waarden onder druk staat. Na WO II stond de wereld de VS zijn mondialisme-politiek en wereldwijde militarisme toe om de vrede en stabiliteit in de wereld te bewaken. Het is de barmhartigheid van een samenleving die meritocratisch en economisch georganiseerd wil kunnen zijn.

Nieuwe klassenstrijd
De vraag is dan ook vooral hoe de nieuwe machten in de wereld met dit initiatief - dat unaniem door het Amerikaanse Congres werd geaccepteerd - om zullen gaan. China, India en - sinds MH 17 - Rusland en revolutionaire krachten binnen de moslim en zwarte wereld die hun eigen zelfstandigheid los van dat model meer en meer opeisen omdat het economische mondialisme nu juist inzet van een nieuwe klassenstrijd is geworden, waarvan uitgerekend twee kritische westerse economen - Thomas Piketty en Yanis Varoufakis - de belangrijkste aankondigers zijn.
Dit artikel afdrukken