De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat samenvattingen van haar horeca-bedrijfsinspecties online publiceren. Dat schrijft minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Consumenten kunnen nu op de website kleurcodes inzien. Volgens Schippers bieden die slechts 'schijnveiligheid'. Een lunchroom die op een bepaald moment ‘groen’ is, kan de volgende dag ‘oranje’ zijn. Na aanpassing van de huidige Gezondheidswet moeten consumenten ook de achterliggende inspectierapporten kunnen raadplegen.
Out-of-Home - NVWA maakt inspecties horeca meer openbaar
Lees ook
- Management slachter Gosschalk niet vervolgd, faillissement is voldoende straf 10 jan 2024
-
2
+Eén jaar cel voor in gevaar brengen volksgezondheid met fipronil-eieren 12 apr 2021
-
1
+Listeria-bacterie uit Nederland maakte 2 Belgische consumenten ziek 24 okt 2019
-
2
+Vier op de 10 terugroepacties gevolg van foutieve allergeneninformatie 20 mrt 2019
-
0
+Eindelijk wettelijk maximum vitamine B6 in voedingssupplementen 3 okt 2018
-
0
+NVWA selecteert 100 nieuwe bedrijven in kalverzaak 24 apr 2018
-
74
+Trouw jaagt aardbeienliefhebbers schrik aan met NVWA-cijfers 5 nov 2017
-
27
+NVWA maakt codes gevaarlijke fipronil-eieren bekend 31 jul 2017
- 3 ‘Fusie NVWA volledig mislukt’ 20 nov 2013
- 0 Twijfel over verklaringen Schippers en Dijksma 16 mei 2013
Ik vond de opzet van de site (en de app) eigenlijk prima. Vooral met de reactiemogelijkheid voor het betrokken bedrijf. Wat mij blijvend bleef storen waren de grote hoeveelheid 'witte vlekken' die vooral lieten zien dat er bijzonder weinig gecontroleerd werd.
Was het de bedoeling dat bedrijven (betaald?) om controle gingen vragen? Dat zou net zo goed een vertekend beeld gaan geven.
Ik zie niet zo erg wat er 'verbetert' met de nieuwe actie van de minister. Volgens mij was al duidelijk wanneer de codes werden gegeven. Hoeveel mensen zullen helemaal doorklikken naar de achterliggende documentatie?