De Britse voedselveiligheidsinstantie Food Standards Agency legt in een publiekscampagne de Britten uit hoe ze hun vriezer kunnen gebruiken om verspilling te voorkomen. Volgens de FSA is invriezen net zoiets als 'op de pauzeknop drukken' en is het een veilige manier om voedselverspilling terug te dringen.

Volgens de FSA is invriezen net zoiets als 'op de pauzeknop drukken'
Diepvriesmythes
Om te beginnen ontkracht de FSA een aantal 'diepvriesmythes'. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 43% van de Britten ten onrechte denkt dat je voedsel alleen op de dag van aankoop in mag vriezen. Dat kan rustig tot en met de houdbaarheidsdatum. Nog eens 38% denkt dat het onveilig is om gebraden vlees opnieuw in te vriezen. Ook dat klopt niet. Tenslotte bezweert de FSA 36% van de Britten die denken dat ingevroren voedsel onveilig wordt, zich geen zorgen te maken. De kwaliteit gaat weliswaar langzaam achteruit, vandaar het advies diepvrieseten binnen 3 tot 6 maanden te consumeren, maar het wordt zeker niet voedselgevaarlijk.

In de Britse media staan deze week, Food Safety Week, volop feiten, tips en leerzame weetjes om beter gebruik te maken van de vriezer. Ook Nederlanders kunnen er nog wat van leren!

Feiten, tips en mythes
Tip: pak diepvrieseten goed in en plak er een etiket op met de datum van invriezen en wat het is.

Feit: de eerste koelkast voor consumenten kwam in 1927 op de markt, van het Amerikaanse General Electric. Voor die tijd gebruikten welgestelden ijskelders.

Mythe: je hoeft voedsel niet persé op de dag van aankoop in te vriezen. Het ligt immers in de winkel tot de houdbaarheidsdatum. Tot die datum is het veilig het in te vriezen.

Feit: 20% van de Britten denkt dat eieren niet in te vriezen zijn, 17% denkt dat dat ook geldt voor melk. Zowel eieren als melk zijn prima in te vriezen. Net als fruit, rode pepers, aardappelen, gegaard vlees, brood en zelfs kaas - behalve zachte kazen, die krijgen een vreemde textuur.

Tip: vries melk zo snel mogelijk na aankoop in. Schenk een klein beetje uit het pak, de melk zal uitzetten bij bevriezing. Schud goed voor gebruik.

Tip: kook aardappelen 5 minuten, koel ze snel af en vries ze in. Laat ze 's nachts ontdooien in de koelkast en bak ze de volgende dag. Ook aardappelpuree laat zich prima invriezen.

Tip: koel teveel gekookte rijst of pasta snel af door deze in een bak koud water te zetten. Vries het dan in en gebruik het naar behoefte volgens de hieronder genoemde 'gebruiksaanwijzing'.

Feit: de beste manier om met diepvriesvoedsel om te gaan, is het 's nachts in de koelkast te laten ontdooien, het vervolgens binnen 24 uur te gebruiken en dan door en door te verhitten. Als je het snel nodig hebt, is de magnetron een veilige manier om het te ontdooien.

Mythe: 38% van de Britten gelooft dat het gevaarlijk is bereid vlees opnieuw in te vriezen. Dat geldt wel voor rauw vlees of vis, maar eenmaal bereid (en afgekoeld) kan vlees prima opnieuw ingevroren worden.

Tip: voorkom ranzig worden van vlees door voor het invriezen overtollig vet af te snijden en de pakjes zo luchtdicht mogelijk te verpakken.

Mythe: diepvriesvoedsel met 'brandplekken' kun je prima eten. De grijsbruine uitgedroogde plekken ontstaan door watermoleculen die uit het voedsel verdwijnen. Het ziet er misschien niet uit, maar het is niet gevaarlijk en de lelijke plekken kunnen er voor gebruik afgesneden worden.

Feit: voedsel dat langer dan 3 maanden in de vriezer ligt, heeft een wat langere kookduur en lagere temperatuur nodig. Houd er ook rekening mee dat er meer smaakmakers, zoals kruiden en specerijen nodig kunnen zijn.

Feit: Ingevroren eten blijft veilig, maar de kwaliteit gaat mettertijd wel achteruit. Dat is de reden achter de aanbeveling om diepvriesvoedsel binnen 3 tot 6 maanden te consumeren. Eenmaal ontdooid, moet diepvrieseten wel binnen 24 uur opgegeten worden.

Tip: maak toost van brood rechtstreeks uit de vriezer of gebruik het diepgevroren brood om je lunch te maken - tegen lunchtijd is het ontdooid en het beleg is mooi fris gebleven.

Tip: diepgevroren bananen zijn een gezond alternatief voor ijsjes. Vries ze zonder schil in. Bevroren druiven en aardbeien zijn spannende ijsklontjes.

'Een voedzame maaltijd'
Een welgevulde diepvriezer stelt iedereen in staat ook in onverwachte gevallen een voedzame maaltijd op tafel te zetten. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een aantal basisproducten in je vriezer, bijvoorbeeld: melk, diepvriesdeeg, kipfilets, kaas, afbakbroodjes, diepvriesgroente, visfilets, crème fraîche, boter én eieren.
Dit artikel afdrukken