In Groot-Brittannië gooien consumenten jaarlijks 7 miljoen ton voedsel weg. Daarvan zou 4,2 miljoen ton prima ingevroren kunnen worden.
De Britse voedselveiligheidsinstantie Food Standards Agency legt in een publiekscampagne de Britten uit hoe ze hun vriezer kunnen gebruiken om verspilling te voorkomen. Volgens de FSA is invriezen net zoiets als 'op de pauzeknop drukken' en is het een veilige manier om voedselverspilling terug te dringen.
Om te beginnen ontkracht de FSA een aantal 'diepvriesmythes'. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 43% van de Britten ten onrechte denkt dat je voedsel alleen op de dag van aankoop in mag vriezen. Dat kan rustig tot en met de houdbaarheidsdatum. Nog eens 38% denkt dat het onveilig is om gebraden vlees opnieuw in te vriezen. Ook dat klopt niet. Tenslotte bezweert de FSA 36% van de Britten die denken dat ingevroren voedsel onveilig wordt, zich geen zorgen te maken. De kwaliteit gaat weliswaar langzaam achteruit, vandaar het advies diepvrieseten binnen 3 tot 6 maanden te consumeren, maar het wordt zeker niet voedselgevaarlijk.
In de Britse media staan deze week, Food Safety Week, volop feiten, tips en leerzame weetjes om beter gebruik te maken van de vriezer. Ook Nederlanders kunnen er nog wat van leren!
Feiten, tips en mythes
Tip: pak diepvrieseten goed in en plak er een etiket op met de datum van invriezen en wat het is.
Feit: de eerste koelkast voor consumenten kwam in 1927 op de markt, van het Amerikaanse General Electric. Voor die tijd gebruikten welgestelden ijskelders.
Mythe: je hoeft voedsel niet persé op de dag van aankoop in te vriezen. Het ligt immers in de winkel tot de houdbaarheidsdatum. Tot die datum is het veilig het in te vriezen.
Feit: 20% van de Britten denkt dat eieren niet in te vriezen zijn, 17% denkt dat dat ook geldt voor melk. Zowel eieren als melk zijn prima in te vriezen. Net als fruit, rode pepers, aardappelen, gegaard vlees, brood en zelfs kaas - behalve zachte kazen, die krijgen een vreemde textuur.
Tip: vries melk zo snel mogelijk na aankoop in. Schenk een klein beetje uit het pak, de melk zal uitzetten bij bevriezing. Schud goed voor gebruik.
Tip: kook aardappelen 5 minuten, koel ze snel af en vries ze in. Laat ze 's nachts ontdooien in de koelkast en bak ze de volgende dag. Ook aardappelpuree laat zich prima invriezen.
Tip: koel teveel gekookte rijst of pasta snel af door deze in een bak koud water te zetten. Vries het dan in en gebruik het naar behoefte volgens de hieronder genoemde 'gebruiksaanwijzing'.
Feit: de beste manier om met diepvriesvoedsel om te gaan, is het 's nachts in de koelkast te laten ontdooien, het vervolgens binnen 24 uur te gebruiken en dan door en door te verhitten. Als je het snel nodig hebt, is de magnetron een veilige manier om het te ontdooien.
Mythe: 38% van de Britten gelooft dat het gevaarlijk is bereid vlees opnieuw in te vriezen. Dat geldt wel voor rauw vlees of vis, maar eenmaal bereid (en afgekoeld) kan vlees prima opnieuw ingevroren worden.
Tip: voorkom ranzig worden van vlees door voor het invriezen overtollig vet af te snijden en de pakjes zo luchtdicht mogelijk te verpakken.
Mythe: diepvriesvoedsel met 'brandplekken' kun je prima eten. De grijsbruine uitgedroogde plekken ontstaan door watermoleculen die uit het voedsel verdwijnen. Het ziet er misschien niet uit, maar het is niet gevaarlijk en de lelijke plekken kunnen er voor gebruik afgesneden worden.
Feit: voedsel dat langer dan 3 maanden in de vriezer ligt, heeft een wat langere kookduur en lagere temperatuur nodig. Houd er ook rekening mee dat er meer smaakmakers, zoals kruiden en specerijen nodig kunnen zijn.
Feit: Ingevroren eten blijft veilig, maar de kwaliteit gaat mettertijd wel achteruit. Dat is de reden achter de aanbeveling om diepvriesvoedsel binnen 3 tot 6 maanden te consumeren. Eenmaal ontdooid, moet diepvrieseten wel binnen 24 uur opgegeten worden.
Tip: maak toost van brood rechtstreeks uit de vriezer of gebruik het diepgevroren brood om je lunch te maken - tegen lunchtijd is het ontdooid en het beleg is mooi fris gebleven.
Tip: diepgevroren bananen zijn een gezond alternatief voor ijsjes. Vries ze zonder schil in. Bevroren druiven en aardbeien zijn spannende ijsklontjes.
'Een voedzame maaltijd'
Een welgevulde diepvriezer stelt iedereen in staat ook in onverwachte gevallen een voedzame maaltijd op tafel te zetten. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een aantal basisproducten in je vriezer, bijvoorbeeld: melk, diepvriesdeeg, kipfilets, kaas, afbakbroodjes, diepvriesgroente, visfilets, crème fraîche, boter én eieren.
Dit artikel afdrukken
Volgens de FSA is invriezen net zoiets als 'op de pauzeknop drukken'Diepvriesmythes
Om te beginnen ontkracht de FSA een aantal 'diepvriesmythes'. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 43% van de Britten ten onrechte denkt dat je voedsel alleen op de dag van aankoop in mag vriezen. Dat kan rustig tot en met de houdbaarheidsdatum. Nog eens 38% denkt dat het onveilig is om gebraden vlees opnieuw in te vriezen. Ook dat klopt niet. Tenslotte bezweert de FSA 36% van de Britten die denken dat ingevroren voedsel onveilig wordt, zich geen zorgen te maken. De kwaliteit gaat weliswaar langzaam achteruit, vandaar het advies diepvrieseten binnen 3 tot 6 maanden te consumeren, maar het wordt zeker niet voedselgevaarlijk.
In de Britse media staan deze week, Food Safety Week, volop feiten, tips en leerzame weetjes om beter gebruik te maken van de vriezer. Ook Nederlanders kunnen er nog wat van leren!
Feiten, tips en mythes
Tip: pak diepvrieseten goed in en plak er een etiket op met de datum van invriezen en wat het is.
Feit: de eerste koelkast voor consumenten kwam in 1927 op de markt, van het Amerikaanse General Electric. Voor die tijd gebruikten welgestelden ijskelders.
Mythe: je hoeft voedsel niet persé op de dag van aankoop in te vriezen. Het ligt immers in de winkel tot de houdbaarheidsdatum. Tot die datum is het veilig het in te vriezen.
Feit: 20% van de Britten denkt dat eieren niet in te vriezen zijn, 17% denkt dat dat ook geldt voor melk. Zowel eieren als melk zijn prima in te vriezen. Net als fruit, rode pepers, aardappelen, gegaard vlees, brood en zelfs kaas - behalve zachte kazen, die krijgen een vreemde textuur.
Tip: vries melk zo snel mogelijk na aankoop in. Schenk een klein beetje uit het pak, de melk zal uitzetten bij bevriezing. Schud goed voor gebruik.
Tip: kook aardappelen 5 minuten, koel ze snel af en vries ze in. Laat ze 's nachts ontdooien in de koelkast en bak ze de volgende dag. Ook aardappelpuree laat zich prima invriezen.
Tip: koel teveel gekookte rijst of pasta snel af door deze in een bak koud water te zetten. Vries het dan in en gebruik het naar behoefte volgens de hieronder genoemde 'gebruiksaanwijzing'.
Feit: de beste manier om met diepvriesvoedsel om te gaan, is het 's nachts in de koelkast te laten ontdooien, het vervolgens binnen 24 uur te gebruiken en dan door en door te verhitten. Als je het snel nodig hebt, is de magnetron een veilige manier om het te ontdooien.
Mythe: 38% van de Britten gelooft dat het gevaarlijk is bereid vlees opnieuw in te vriezen. Dat geldt wel voor rauw vlees of vis, maar eenmaal bereid (en afgekoeld) kan vlees prima opnieuw ingevroren worden.
Tip: voorkom ranzig worden van vlees door voor het invriezen overtollig vet af te snijden en de pakjes zo luchtdicht mogelijk te verpakken.
Mythe: diepvriesvoedsel met 'brandplekken' kun je prima eten. De grijsbruine uitgedroogde plekken ontstaan door watermoleculen die uit het voedsel verdwijnen. Het ziet er misschien niet uit, maar het is niet gevaarlijk en de lelijke plekken kunnen er voor gebruik afgesneden worden.
Feit: voedsel dat langer dan 3 maanden in de vriezer ligt, heeft een wat langere kookduur en lagere temperatuur nodig. Houd er ook rekening mee dat er meer smaakmakers, zoals kruiden en specerijen nodig kunnen zijn.
Feit: Ingevroren eten blijft veilig, maar de kwaliteit gaat mettertijd wel achteruit. Dat is de reden achter de aanbeveling om diepvriesvoedsel binnen 3 tot 6 maanden te consumeren. Eenmaal ontdooid, moet diepvrieseten wel binnen 24 uur opgegeten worden.
Tip: maak toost van brood rechtstreeks uit de vriezer of gebruik het diepgevroren brood om je lunch te maken - tegen lunchtijd is het ontdooid en het beleg is mooi fris gebleven.
Tip: diepgevroren bananen zijn een gezond alternatief voor ijsjes. Vries ze zonder schil in. Bevroren druiven en aardbeien zijn spannende ijsklontjes.
'Een voedzame maaltijd'
Een welgevulde diepvriezer stelt iedereen in staat ook in onverwachte gevallen een voedzame maaltijd op tafel te zetten. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een aantal basisproducten in je vriezer, bijvoorbeeld: melk, diepvriesdeeg, kipfilets, kaas, afbakbroodjes, diepvriesgroente, visfilets, crème fraîche, boter én eieren.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Rauwe eieren of gekookte?
Ook rauw, maar niet in hun schaal - die kan exploderen. Twee manieren: klop het hele ei los en bewaar dat in een luchtdicht bakje of bewaar eiwit en eidooier apart. Eiwit in een diepvrieszakje, dooier(s) met een snufje zout of suiker losroeren (tegen teveel indikken) en in een luchtdicht bakje.
Ik heb ook wel eens dooiers apart met wat bakpapier van elkaar gescheiden ingevroren, supermakkelijk als je een Hollandaisesaus wilt maken.
#2: Die kende ik nog niet, Cecile!
In mijn vriendenkring wordt ik soms wel het 'diepvriesmeisje' genoemd; ik vries van alles & nog wat in.
Als alleenstaande is het handig om bijv. een (groenten-)saus of soep in grote hoeveelheid te maken en dan in porties te vriezen: hoe maak je anders bijv. erwtensoep voor jezelf? Veel te veel werk voor 1 of 2 maaltijden.
En wat te denken van een goede overgebleven jus of bouillon? In ijsblokjes-houder gieten en, na bevroren, verpakken. Nooit verloren laten gaan!
Ik vries mijn brood altijd in; een paar sneden zijn met een kwartiertje al ontdooid. Sommigen vinden de smaak dan wat minder; ik persoonlijk hou er niet van om brood te laten beschimmelen en weg te gooien. En brood is op de dag van aankoop alleen het 'lekkerst', hoe je het ook verder bewaart.
Ook vries ik beleg in in kleine verpakkingen (of van tevoren verdeeld in porties)/overtollig fruit/groenten/kruiden/pepertjes/gember etc., kan prima! De laatste 2 dan bevroren raspen en wel flink scheutig ermee zijn.
Tegenwoordig maak ik veel gebruik van ziplock-zakjes. Uiterst handig om soepen / sauzen / stoofschotels plat in te vriezen. Neemt weinig ruimte in en lekt totaal niet. Nadeel hiervan is wel het grote gebruik van plastic (zowel voor misschien eigen gezondheid als uit milieu-overwegingen).
Een doordenker.
Ja, je moet de boel in de gaten houden en niet tijden in de vriezer laten liggen. Maar die erwtensoep van mij bijv. is na 3-4 weken totaal uit de vriezer verdwenen!
Bij het lezen van de titel dacht ik eerst dat het ging om diepvriesgroente uit de super en wilde ik de link van de schaarste hier gaan plakken dat dat bericht het tegenspreekt, maar het gaat om zelf dingen invriezen. Doe ik eigenlijk alleen maar met vlees, groente wat ik al bevroren koop en aangebroken zakjes geraspte kaas(gebruik ik zo weinig, dat rasp ik niet zelf. ook niet om in te vriezen). Waarom zou ik groente invriezen als het gewoon op gaat hier? Ik heb wat dat betreft nooit teveel in huis, gister iets meer dan de helft van een zak roerbakgroente voor een omelet gebruikt, de rest gaat morgen door de soep, wat overblijft gaat zondagochtend op. Eieren invriezen? Nergens voor nodig, ik koop een doos van 30 stuks, eet elke ochtend een ei, 1x in de week een omelet van 5 eieren met zijn 2 en ze blijven gewoon lang goed, ja ze worden iets ouder, maar nog steeds eetbaar, ik heb nog nooit rotte eieren gehad EN ik bewaar ze niet in de koelkast, gewoon op het aanrecht in de hoek. Aardappels gaan gewoon op, hoeven ook niet ingevroren te worden. 'De mens' moet gewoon niet te grote hoeveelheden kopen, tenzij ze juist het doel hebben om het in te maken of in te vriezen. En ze moeten van het beeld af dat ze 2x per dag brood met beleg of zoet moeten eten, je kan ook een ei bakken, eventueel met een restje groente erdoor. Gekookte aardappelen kun je ook 's middag opgebakken eten en ga zo maar door.
Helemaal eens, Astrid, maar voor eenpersoonshuishoudens lijkt me dat soms toch lastiger. Eieren invriezen lijkt me niet nodig, die blijven zo lang goed als je ze niet koelt. Wel als je in een recept alleen de witten of de dooiers nodig hebt, natuurlijk.
Dat invriezen van dooiers apart lijkt inderdaad wel handig als je vaak dingen maakt waar alleen een dooier in moet. Is het dan niet handiger om ze in een ijsblokbakje in te vriezen en daarna te verpakken?
Meer tips: koop boerenkool ongesneden aan de stok en vries het zo in. Als je het nodig hebt, verkruimel je het bevroren blad en houd je de stelen over. (Die kun je overigens bewaren om in de pan erbij te doen als je bouillon of stock maakt, ik doe dat ook met stelen van kruiden). Dit werkt ook voor maggikruid/lavas en andere bladkruiden: als je daar veel van hebt vries je hele takken in, het bevroren blad verkruimel je, de stelen bewaar je. Veel bladkruiden verliezen veel smaak als je ze droogt, niet als je ze invriest.
Ik houd van wild plukken (vruchten: rozenbottels, vlierbessen, bramen, lijsterbessen en meidoornbessen), maar de hoeveelheden zijn vaak klein. Ik doe ze allemaal per geplukte portie in de vriezer, na schoonmaken en evt. drogen en tegen dat het genoeg is samen opkoken met (gelei)suiker en verwerken tot saus of jam.
Mijn ervaring met het invriezen van aardappels en pasta is negatief. Kook daarvan gewoon niet te veel of verwerk een rest in een ander gerecht de volgende dag voor ontbijt of lunch. Wat Astrid al zei: het moet niet altijd brood zijn.