Vorige week lieten de media het publiek weer eens schrikken met officieel voedselnieuws van de hoogste voedingsautoriteit in de wereld. Ditmaal zou je van hete dranken zoals koffie, thee en water kanker krijgen. In de Volkskrantrubriek Klopt dit wel ging Tonie Mudde na in hoeverre de ophef terecht is.
Sinds 1991 stond koffie te boek als mogelijk kankerverwekkend, maar na een nieuw onderzoek stelt het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) dat daarvoor toch geen doorslaggevend bewijs is. Tegelijkertijd signaleerde het IARC, onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, in The Lancet weer een nieuw risico: het drinken van hete dranken 'veroorzaakt waarschijnlijk slokdarmkanker'.
'De thee wordt niet zo heet gedronken'
Slokdarmkanker is wereldwijd de op 7 na vaakst voorkomende vorm van kanker. In Nederland krijgen per jaar 2.000 mensen slokdarmkanker. De patiënten blijken vaak ook alcohol te drinken of te roken en dat zijn sterkere risicofactoren dan het drinken van hete dranken (warmer dan 65 graden). Bovendien wordt in Nederland de thee en koffie nog wat minder heet gedronken. Wij drinken thee rond de 60 graden, en koffie zelfs nog iets minder warm. Volgens Mudde is "de relevantie voor de Nederlandse situatie dan ook twijfelachtig". Hij concludeert een en ander op gezag van het oordeel van Jolanda van Dieren, maagdarmlever-arts in het in kanker gespecialiseerde het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam
Vorig jaar kwam de IARC-classificatie van bewerkt vlees als kankerverwekkend als een schok. Ook is de controverse over de beoordeling van onkruidverdelger glyfosaat als waarschijnlijk kankerverwekkend is nog lang niet uitgewoed.
Dit artikel afdrukken
'De thee wordt niet zo heet gedronken'
Slokdarmkanker is wereldwijd de op 7 na vaakst voorkomende vorm van kanker. In Nederland krijgen per jaar 2.000 mensen slokdarmkanker. De patiënten blijken vaak ook alcohol te drinken of te roken en dat zijn sterkere risicofactoren dan het drinken van hete dranken (warmer dan 65 graden). Bovendien wordt in Nederland de thee en koffie nog wat minder heet gedronken. Wij drinken thee rond de 60 graden, en koffie zelfs nog iets minder warm. Volgens Mudde is "de relevantie voor de Nederlandse situatie dan ook twijfelachtig". Hij concludeert een en ander op gezag van het oordeel van Jolanda van Dieren, maagdarmlever-arts in het in kanker gespecialiseerde het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam
Vorig jaar kwam de IARC-classificatie van bewerkt vlees als kankerverwekkend als een schok. Ook is de controverse over de beoordeling van onkruidverdelger glyfosaat als waarschijnlijk kankerverwekkend is nog lang niet uitgewoed.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Moeilijk te rijmen, zo'n bericht.
2000 Gevallen van slokdarmkanker per jaar: "weinig relevant voor Nederland"?
Maar dat is nog altijd 3x zoveel als het jaarlijks aantal dodelijke verkeersslachtoffers, waar we ons wel druk om maken en zeer veel geld in steken om dat te beperken.
Misschien iets beter lezen, Joep?
Niet die 2000 gevallen worden "weinig relevant" genoemd, maar hete dranken als een oorzaak daarvan.