Sinds 1991 stond koffie te boek als mogelijk kankerverwekkend, maar na een nieuw onderzoek stelt het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) dat daarvoor toch geen doorslaggevend bewijs is. Tegelijkertijd signaleerde het IARC, onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, in The Lancet weer een nieuw risico: het drinken van hete dranken 'veroorzaakt waarschijnlijk slokdarmkanker'.

'De thee wordt niet zo heet gedronken'
Slokdarmkanker is wereldwijd de op 7 na vaakst voorkomende vorm van kanker. In Nederland krijgen per jaar 2.000 mensen slokdarmkanker. De patiënten blijken vaak ook alcohol te drinken of te roken en dat zijn sterkere risicofactoren dan het drinken van hete dranken (warmer dan 65 graden). Bovendien wordt in Nederland de thee en koffie nog wat minder heet gedronken. Wij drinken thee rond de 60 graden, en koffie zelfs nog iets minder warm. Volgens Mudde is "de relevantie voor de Nederlandse situatie dan ook twijfelachtig". Hij concludeert een en ander op gezag van het oordeel van Jolanda van Dieren, maagdarmlever-arts in het in kanker gespecialiseerde het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam

Vorig jaar kwam de IARC-classificatie van bewerkt vlees als kankerverwekkend als een schok. Ook is de controverse over de beoordeling van onkruidverdelger glyfosaat als waarschijnlijk kankerverwekkend is nog lang niet uitgewoed.
Dit artikel afdrukken