Nederland is Europees kampioen frisdrankconsumptie. In een factsheet laat foodwatch zien dat Nederlandse kinderen dagelijks 12 suikerklontjes binnenkrijgen via frisdrank en andere suikerhoudende drankjes. De Gezondheidsraad benadrukt in de recente voedingsrichtlijnen de noodzaak om minder suikerhoudende dranken te drinken. foodwatch: “Af en toe een glaasje fris kan niet zoveel kwaad, het probleem is dat de hele dag mensen worden aangezet tot frisdrankconsumptie, van frisdrankautomaten in scholen tot ziekenhuizen aan toe.”

Politieke maatregelen
In het persbericht bij de lancering van de campagne meldt foodwatcht: De video is een vertaling van de succesvolle video van Center for Science in the Public Interest. Deze video is in Amerika al meer dan tweeëneenhalf miljoen keer bekeken. foodwatch wil met het filmpje en de start van de frisdrankcampagne de schadelijke gevolgen van de overmatige consumptie van frisdrank laten zien en daarnaast de politiek aanzetten tot maatregelen. Eerder onderzoek dit jaar naar de suikergehaltes van de populaire drinkpakjes, leidde wel tot Kamervragen maar niet tot politieke maatregelen. Hoewel het Kabinet erkent dat de suikerconsumptie ongezond hoog is, vestigt zij onterecht haar hoop op zelfregulering van de voedselindustrie, bijvoorbeeld via het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Hierin belooft de frisdrankindustrie in 2020 10% minder suiker te gebruiken. Daarvan hebben deskundigen echter al aangegeven dat de beloftes van de voedingsindustrie ‘niet erg ambitieus’ zijn, en dat is wat foodwatch betreft nog een eufemisme.

foodwatch wil politieke maatregelen. Tal van deskundigen en medici bepleiten dat de overheid gezond eten makkelijker maakt en de voedselindustrie aan banden legt. Dat kan bijvoorbeeld door middel van duidelijkere (waarschuwingen op) etiketten, het weren van frisdrank- en junkfoodproducenten in scholen, lagere belasting op gezond voedsel dan op ongezond voedsel, een verbod op reclame voor junkfood gericht op kinderen en waarschuwingen voor suikerhoudende dranken.


'Gebrek aan politieke wil'
Margaret Chan, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, wees in 2013 al op de noodzaak van politieke maatregelen om de wereldwijde obesitasepidemie tot staan te brengen: "Geen enkel land is het gelukt om de obesitas-epidemie in alle leeftijdsgroepen tot stilstand te brengen. Dit ligt niet aan een gebrek aan individuele wilskracht. Dit ligt aan een gebrek aan politieke wil, om het gevecht met de voedselindustrie aan te gaan."



Dit artikel afdrukken