Net buiten New York, in de staat New Jersey, is 's werelds grootste 'verticale boerderij' Aerofarm van plan 900 ton bladgroente per jaar te gaan verbouwen.
Aerofarm richtte in een voormalige staalfabriek op een terrein van 6.500m2 een 'voedselfabriek' in waar onder kunstmatige omstandigheden grote hoeveelheden bladgroenten geteeld gaan worden. Afgelopen maart werd voor het eerst gezaaid.
'Aeroponics'
De methode die Aerofarms toepast heet aeroponics. Deze manier van groente verbouwen houdt in dat plantenwortels niet in een substraat als potgrond of water groeien, maar in de lucht hangen. In de 'worteltunnel' hangt een nevel waar planten hun voedingsstoffen uit halen. De planten worden met LEDs verlicht waarmee ook de smaak te beïnvloeden is.
Volgens Aerofarms heeft deze methode veel voordelen. De teeltcyclus is korter, de gewassen groeien beter, het voedsel is veiliger en deze manier van telen is minder belastend voor het milieu. Medeoprichter Marc Oshima zei vorig jaar op Business Insider: "We kunnen dezelfde zaden gebruiken als de vollegrondsteelt. Buiten heeft sla 30 tot 35 dagen nodig om te groeien, bij ons binnen maar 12-16 dagen. We kunnen dus 20 teelt cycli in een jaar doorlopen." De gebruikte precisietechnieken zouden bovendien de smaak van bijvoorbeeld cressen kruidiger en die van sla zoeter kunnen maken.
Aeroponics zou 95% minder water nodig hebben en doordat de teelt binnen plaatsvindt, ook kunnen afzien van gewasbeschermingsmiddelen. Dankzij de verticale teelt is maar een klein oppervlak nodig. Daarmee wil Aerofarms de voedselproductie terugbrengen in of direct bij de steden.
De 'plantenfabriek' richt zich op welgestelde klanten in de stad New York die graag zo vers mogelijk groenten willen kunnen kopen en niet vies zijn van biologische teelt op een high tech leest.
Duurzaam of duur?
Op Foodlog speelden zich recent twee discussies af rondom 'stadslandbouw', naar aanleiding van de recent geopende grootste stadsboerderij van Europa in Den Haag en het zelfvoorzienende ReGen Village bij Almere. Het pijnpunt spitst zich toe op de vraag of dit soort initiatieven meer kunnen zijn dan een duur, luxe en juist onduurzaam 'speeltuintje'. De onduurzaamheid wordt volgens critici bepaald door het hoge energieverbruik en het feit dat alle meststoffen zonder enig natuurlijk recycleringssysteem moeten worden aangevoerd. De snelheids- en oppervlaktewinst worden daardoor mogelijk meer dan volledig teniet gedaan.
Dit artikel afdrukken
'Aeroponics'
De methode die Aerofarms toepast heet aeroponics. Deze manier van groente verbouwen houdt in dat plantenwortels niet in een substraat als potgrond of water groeien, maar in de lucht hangen. In de 'worteltunnel' hangt een nevel waar planten hun voedingsstoffen uit halen. De planten worden met LEDs verlicht waarmee ook de smaak te beïnvloeden is.
Volgens Aerofarms heeft deze methode veel voordelen. De teeltcyclus is korter, de gewassen groeien beter, het voedsel is veiliger en deze manier van telen is minder belastend voor het milieu. Medeoprichter Marc Oshima zei vorig jaar op Business Insider: "We kunnen dezelfde zaden gebruiken als de vollegrondsteelt. Buiten heeft sla 30 tot 35 dagen nodig om te groeien, bij ons binnen maar 12-16 dagen. We kunnen dus 20 teelt cycli in een jaar doorlopen." De gebruikte precisietechnieken zouden bovendien de smaak van bijvoorbeeld cressen kruidiger en die van sla zoeter kunnen maken.
Aeroponics zou 95% minder water nodig hebben en doordat de teelt binnen plaatsvindt, ook kunnen afzien van gewasbeschermingsmiddelen. Dankzij de verticale teelt is maar een klein oppervlak nodig. Daarmee wil Aerofarms de voedselproductie terugbrengen in of direct bij de steden.
De 'plantenfabriek' richt zich op welgestelde klanten in de stad New York die graag zo vers mogelijk groenten willen kunnen kopen en niet vies zijn van biologische teelt op een high tech leest.
Duurzaam of duur?
Op Foodlog speelden zich recent twee discussies af rondom 'stadslandbouw', naar aanleiding van de recent geopende grootste stadsboerderij van Europa in Den Haag en het zelfvoorzienende ReGen Village bij Almere. Het pijnpunt spitst zich toe op de vraag of dit soort initiatieven meer kunnen zijn dan een duur, luxe en juist onduurzaam 'speeltuintje'. De onduurzaamheid wordt volgens critici bepaald door het hoge energieverbruik en het feit dat alle meststoffen zonder enig natuurlijk recycleringssysteem moeten worden aangevoerd. De snelheids- en oppervlaktewinst worden daardoor mogelijk meer dan volledig teniet gedaan.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Precies Maren, net als een weekendje Barcelona.
O.k. Stadsboerderijen zijn niet duurzaam, voeden niet de wereld en hebben geen agronomische business case, de mensen erachter zijn pretentieus en je bent gek als je eraan begint. So what? Het is toch gewoon leuk?
Ik zie nu pas dat Liesbeth reageerde op mijn #47 .
Liesbeth, toetsen aan maatschappelijke doelen betekent dat je het eerst eens moet worden over die doelen. Dat is al een hele toer. Die doelen veranderen in de loop van de tijd ook nog eens.
Dan moet je mensen hebben die slim genoeg zijn om een nieuw concept te doorgronden. Die werken meestal niet bij de overheid, als ze überhaupt al bestaan. Je gaat een enorme bureaucratie optuigen, en waarom? Beprijzen is veel makkelijker en eerlijker.
Liesbeth #49, met welk type onderzoek wil je die maatschappelijke wens aantonen?
Een overweldigende groep mensen - ook in jouw eigen Oostenrijk - kiest populistisch rechts. Sociologen verklaren dat uit het feit dat ze zich bedreigd voelen in hun welvaart door alle snelle veranderingen die de moderne dynamiek van de samenleving met zich meebrengt én gesubsidieerde Tesla voor de makers van die dynamiek.
Val nu pas in dit draadje en ik zie, niche markt, for the rich, geen enkele oplossing voor het wereld wijde voedsel vraagstuk, want we hebben geen sla nodig, zit niks in, is voor de sier en een beetje vulling. Teel nuttige groente zou ik zeggen.
En als het waar is dat die Marc sla kan telen in 12 - 16 dagen, of ze oogsten mini kropjes of hij lult uit zijn nek, Henrick weet zoiets beter, maar ik meen dat van zaadje tot klein plantje tussen de 21 en 35 dagen is bij regulier en iets van 28 in de led cellen bij Philips en Wageningen, en dan nog de teelt een dag of 24 bij voldoende licht, Co2 en warmte.