Beste keuze voor milieu
In de krant van vandaag is over 'duurzame' kip te lezen dat Wagenings onderzoek in 2012 al uitwees dat de plofkip "een ramp is voor het welzijn van het dier", maar wel de beste keuze voor het milieu. Niettemin verdween de ploffer uit de supermarkt na de introductie van de 'Kip van Morgen' en de kippen met het Beter Leven-keurmerk. Daar ligt nu dus vrijwel uitsluitend kip die volgens Wageningen milieu-onvriendelijke moet heten.
'Verwarrend'
"Als je puur naar het milieu kijkt, doet de plofkip het inderdaad beter", zegt Ingrid Aaldijk van MilieuCentraal in het gesprek met AD. "Maar duurzaamheid is een begrip zonder scherp afgebakende betekenis, al valt dierenwelzijn daar wel onder. Wij willen de informatie zo specifiek mogelijk voor de consument maken, maar dat blijft een dilemma. Vaak staan dierenwelzijn en milieu inderdaad lijnrecht tegenover elkaar. Ik snap dat dat verwarrend kan zijn."
'Niemand wil het erover hebben'
Volgens WUR/LEI-econoom Peter van Horne helpen supermarkten consumenten niet om een bewuste keuze te maken. "Vaak presenteren de grootgrutters kip met een keurmerk als duurzaam, terwijl dat niet zo is", zegt Van Horne. Volgens hem klopt de uitspraak 'We hebben nu een nieuwe kip en die ploft niet, dus is ie duurzaam' niet. Van Horne: "De kip die we hadden was duurzaam. Met minder CO2-uitstoot, minder ammoniak, een kleinere ecologische footprint. Maar daar wil niemand het over hebben."
Volgens Van Horne zou de plofkip een nieuwe naam moeten krijgen. Het dier zou milieukip moeten gaan heten "zodat", zegt Van Horne, "de consument kan kiezen tussen een milieukip of een dierenwelzijnskip. Wat er nu gebeurt is dat Wakker Dier voor de hele maatschappij beslist wat er in de winkel ligt. De milieukip is al bijna niet meer te krijgen."
De gehele reportage van het AD is te lezen via Blendle.
Marcel Kuijpers, de man die de grootste milieukippenstal van Nederland wil bouwen, toont zich blij met het artikel in het AD.
AD en regiokranten schrijven over duurzame kip in Nederland pic.twitter.com/4ZMV6XD5Ii
— Marcel Kuijpers (@MarcelKuijpers) June 8, 2016
Oekraïense milieukip
Afgelopen week werd bekend dat een nieuwe milieukip terugkeert via het Oekraïense bedrijf MHP en de Nederlandse vleesgroothandelaar Jan Zandbergen. De Oekraïense kip kan 40% goedkoper geproduceerd worden dan een Nederlandse 'milieukip'.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De moderne plofkip is geen hoen maar een zombie, en iedereen die zelf kippen als hobby houdt zal dat direct beamen. Als een plofkip uit zijn krat valt op de snelweg, blijft hij stil gehurkt zitten, als je een stok van 30 cm hoog voor zijn snavel zet, springt hij daar niet op om te overnachten zoals elk hoen dat doet als het schemert. Wat er dus eerst moet gebeuren, is een soorteigen hoen terugfokken, en dan kunnen we nog eens verder kijken! We zijn als mensdom diep gezonken om zoiets monsterlijks te hebben laten gebeuren, voor dat goedkope filetje en drumsteak, niet goed te praten, maar dat krijg je als je de specialisten en vakmensen hun gang laat gaan ! Beter opletten dus! En dat Ukraiense MHP lift gewoon mee op wat er bij ons aan ontsporingen zijn gefokt, ontwikkeld en uitgedokterd! Niet teveel op letten dus!
P.S. na lezing van de reacties boven : hiermee verwijt ik de nlse kippenboeren trouwens niets, ze moeten wel als ze willen blijven bestaan natuurlijk, dat snap ik ook weer wel! Ik heb het niet zozeer over het nu, maar over de toekomst!
Dirk#1 , wat het gevolg is als je dat goedkope filetje en drumsteak uit de schappen laat is dat men de onderkant van de maatschappij ( kwa inkomen) de mogelijkheid ontneemt om vlees te kopen. Accepteer je dat dan ook ? En ik zou in jou geval juist wel op MHP letten want de gevolgen van wat zich nu afspeelt kunnen flinke gevolgen hebben.
Dirk #1, ik ben - zoals bekend en om een weging van een combinatie van redenen - een warm voorstander van trager groeiende rassen in de wat snellere versie. In Nederland moet je die binnenhouden, omdat buitenhouderij vanwege ons kleine en overvolle land niet kan en dat vanwege zoonose-gevaren ook niet verstandig zou zijn (geen kip of import is dan een beter idee).
Dergelijke dieren combineren milieu-, ziekte- en welzijnsvoordelen in een mix die ik acceptabel vind en met een gerust geweten eet (al bevalt de slacht me nog niet).
Nu ik dat gezegd heb, kan ik je vragen: eet jij een tomaat zoals die bedoeld was of een sinaasappel of appels? Het zijn stuk voor stuk plofproducten. Dat zijn het al eeuwen.
Om het veel directer te zeggen: je drukt emoties uit. Van hoeveel waarde is je feitelijke oordeel?
De echte vraag die gesteld moet worden luidt: hoeveel mensen gunnen we kip en wat gunnen we de kip?
Kip is milieutechnisch het meest efficiënt te produceren vlees en het wordt gezien als gezonder dan rood vlees. Marcel Kuijpers zal je graag aantonen dat zijn milieukip een lagere milieubelasting heeft dan tofu (dat kan hij echt!) en mogelijk zelfs dan gehackt.
Dat kan je vervelend vinden, maar het is wel zo.
Slotvraag aan jou: hoeveel en welke mensen gun jij kip? Minder kip eten kunnen we nl. sowieso, ook van milieukip. Hetzelfde geldt voor het stoppen met het eten van vlees. Daar hebben we geen diervriendelijke kip voor nodig.
Vraag aan iedere 'bewuste' vleeseter die meeleest: hoeveel anderen gun jij óók kip? Het is ecologisch immers bij lange na niet verstandig om iedere aardbewoner van bijvoorbeeld 1 kip per week te willen voorzien. Maar wie zijn wij, om hen het recht op kip te ontnemen? We kunnen hooguit in ons rijke deel van de wereld stiekem besluiten wat extra voer - en dus water, fosfaat, olie en stikstofvervuiling - te gebruiken waar anderen elders geen kip van zullen kunnen eten omdat we de kip wat gunnen. Daar kunnen we onze rijkdom voor inzetten, maar we moeten ons wel realiseren dat we anderen er geen kip door gunnen.
Overigens: deze discussies werden vroeger op Foodlog vaak gevoerd. Wat mij nu vooral boeit is hoe de ethische kwestie er achter zich in de samenleving zal ontwikkelen nu die doorsijpelt naar de mainstream pers.
Dick, ik ben ook wel benieuwd of de mainstream pers hier wat over durft te vinden, op dit moment zijn de meeste alleen maar bezig met het persberichtjes van veel al groene clubjes te publiceren, het lijkt vaak wel dat ze niet eens meer leren wat hoor en wederhoor is.
De echte milieu kip heeft trouwens een etage stal zoals Marcel die heeft maar dan met roosters, nu houden we de kippen heel de periode op hun eigen mest, de traag groeiende dus nog langer dan de milieu versie. Met het gebruik van roosters kun je de mest dagelijks verwijderen en zal milieu zowel in de stal als erbuiten er nog meer op vooruit gaan. MHP heeft meen ik ook zulke stallen.
@JJM en Dick: er zijn wel degelijk alternatieven voor de plofkip, zelfs in NL (Kemper kip), Rondeelkip ( als leghen, OK), de Bresse kip en de Label Rouge en andere slachthoenders, die van Joel Salatin bijv., (hoeven niet allemaal 30 Euro te kosten, ook voor 2x de plofkipprijs (die ons heeft verwend en te denken gegeven dat dat normale prijs is) heb je al wat fatsoenlijks. Ik heb 20 jaar van mijn leven doorgebracht in dorpjes waar mensen 1 a 2 euro/dag verdienen, bijna geen enkel huis daar deed het zonder kippen op en rond het erf, dus het goedkoopte argument telt niet erg (vergelijk ook mijn kippensommetjesreactie #50 in draadje over klimaat-vleestaks). En ik vind dat argument ook onethisch tov het hoen als dier met z'n eigen karakter en kwaliteiten. Doet me denken aan onze directeur vh fabriek die steeds maar weer ach en wee klaagde als de vakbond met een bescheiden loonsverhoging op de proppen kwam! Het voortbestaan vh bedrijf zou ermee op het spel komen te staan (dat was dus nooit zo, want de fabriek bestaat nog steeds).