Op vrijdag 3 juni vond voor de vijfde keer het congres Arts & Voeding plaats. In de Van Nellefabriek in Rotterdam kwamen bijna 500 artsen samen om te bespreken hoe voeding ingezet kan worden om verschillende ziektes te behandelen.
“Laat voedsel je medicijn zijn en medicijnen je voedsel”. Deze eeuwenoude uitspraak van Hippocrates bleek de leidraad van het congres. Een goed dieet voorkomt klachten en kan zelfs genezen. Minder pillen en meer voeding was de algemene teneur. Helaas blijkt het slecht gesteld met de kennis van artsen over voeding.
'Diabetes type 2 omkeerbaar met voeding'
‘Minder medicijnen en meer gezonde voeding’ was een van de key-messages van de dag. Verschillende artsen verduidelijkten in hun presentaties hoe het zit met de link tussen voeding en diabetes, kanker, hart- en vaatziektes, buikpijn, reuma en darmproblematiek.
Ben van Ommen van TNO trapte de dag af met een presentatie over onder andere de invloed van voeding op diabetes type 2. “De enige manier om het te genezen is omkeren van de manier waarop het is ontstaan”, aldus Van Ommen. Oftewel: diabetes ontstaat door het lichaam te voorzien van ongezonde voeding, door het weer te voeden met de goede bouwstoffen kan je er weer van genezen. Hanno Pijl en Karine Hoenderdos lanceerden op het congres hun boek over ditzelfde onderwerp: Diabetes type 2? Maak jezelf beter! Twee patiënten die meededen aan het groepsprogramma Keer diabetes2 om vertelden dat ze na het volgen van het programma geen insuline meer hoefden te spuiten.
Ook andere aandoeningen kwamen uitgebreid aan de orde. Cardioloog Janneke Wittekoek van de HeartLife Kliniek liet zien dat hartpatiënten met veel minder medicijnen toekunnen als ze de juiste leefstijl aanhouden.
Hoogleraar Hanno Pijl van het LUMC ging dieper in op de relatie tussen voeding en kanker en riep hierbij op het boerenverstand te gebruiken. “We bestaan uit wat we eten. Als we verkeerde dingen eten, gaat het op de lange termijn fout.” Uit onderzoek bij muizen en makaken blijkt dat een eiwitrijk dieet tumorgroei stimuleert. Wanneer de muizen tijdens een behandeling minder eiwit kregen, bleek dat de tumorgroei te remmen en zieke (kanker)cellen vatbaarder te maken voor chemotherapie. Momenteel loopt er in het LUMC de DIRECT-studie bij vrouwen met borstkanker, om te kijken of ditzelfde proces bij mensen ook optreedt.
Vooral bij de diëtisten in de zaal riep dit onderzoek vragen op, omdat veel ondervoede kankerpatiënten juist eiwitrijke dranken krijgen.
'Systemen moeten om'
Er bestaan nog veel vragen over de relatie tussen voeding en gezondheid en het is een populair onderzoeksgebied. Reumatoloog Richard Verheesen onderzoekt de relatie tussen voeding en reuma. Hoogleraar Aletta Kraneveld onderzoekt de brein-darmconnectie en de samenhang met autisme en depressie. Hanno Pijl en Marjolein de Jong werken samen aan onderzoek naar de relatie tussen borstkanker en voeding en Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC werkt aan meer bekendheid voor verborgen dikmakers.
De aanwezige huisartsen en specialisten zijn het er over eens dat er iets moet veranderen aan de plaats die voeding inneemt binnen de gezondheidszorg. De grote vraag is: waar moet dit beginnen? Ben Witteman van de Gelderse Vallei en de Wageningen Universiteit liet mooi zien dat het probleem transmuraal moet worden aangepakt en dat ketenzorg belangrijk is. Van de mensen die in een ziekenhuis worden opgenomen is 26% ondervoed, wat het risico op complicaties vergroot. Als dit in de 1e lijn al wordt aangepakt, vermindert dat de problemen in de 2e lijn. Volgens Richard Verheesen van het Maxima Medisch Centrum Eindhoven moeten artsen 'dijken gaan bouwen in plaats van molens' om om chronische ziektes aan te pakken via leefstijl. Volgens hem kunnen individuele artsen niet repareren wat systemen fout doen. Die systemen moeten om.
Wie moeten de voedingsadviezen gaan geven? Artsen, diëtisten of praktijkondersteuners? Voedingsleer blijkt in de medische opleidingen te ontbreken. Artsen hebben immers ‘medicijnen’ en niet ‘voeding’ gestudeerd. Voeding heeft zelfs een stoffig imago in de vooral op medicijnen gerichte artsenwereld, al lijkt dit langzaam te veranderen. Verschillende sprekers houden daarom een pleidooi voor bijscholing van artsen. Dr. Janneke Wittekoek pleit zelfs voor een nieuw medisch superspecialisme: ‘de leefstijlspecialist’; een arts die zich verder specialiseert in leefstijl. Diëtisten in de zaal zeggen de kennis al in huis te hebben; artsen zouden voedingsproblemen moeten signaleren en patiënten gewoon door kunnen verwijzen. Toch komt hier vanuit de artsen in de zaal weinig respons op.
'Samen blok vormen'
De groep artsen die het congres Arts & Voeding congres bezoekt stijgt ieder jaar. Dat laat zien dat er een toenemende aandacht voor het onderwerp is. Deze artsen zijn enthousiast en klaar voor verandering, dat is wel duidelijk. “We moeten er nu niet meer alleen over praten, we moeten vooral gaan doen”, zegt Tamara de Weyer, voorzitter van de kersverse Vereniging Arts en Voeding. “We moeten samen een blok vormen en voeding veel meer in de spreekkamer krijgen.”
Het congres werd georganiseerd door de Stichting Voeding Leeft, het Erasmus MC en de gemeente Rotterdam.
Dit artikel afdrukken
'Diabetes type 2 omkeerbaar met voeding'
‘Minder medicijnen en meer gezonde voeding’ was een van de key-messages van de dag. Verschillende artsen verduidelijkten in hun presentaties hoe het zit met de link tussen voeding en diabetes, kanker, hart- en vaatziektes, buikpijn, reuma en darmproblematiek.
Ben van Ommen van TNO trapte de dag af met een presentatie over onder andere de invloed van voeding op diabetes type 2. “De enige manier om het te genezen is omkeren van de manier waarop het is ontstaan”, aldus Van Ommen. Oftewel: diabetes ontstaat door het lichaam te voorzien van ongezonde voeding, door het weer te voeden met de goede bouwstoffen kan je er weer van genezen. Hanno Pijl en Karine Hoenderdos lanceerden op het congres hun boek over ditzelfde onderwerp: Diabetes type 2? Maak jezelf beter! Twee patiënten die meededen aan het groepsprogramma Keer diabetes2 om vertelden dat ze na het volgen van het programma geen insuline meer hoefden te spuiten.
We bestaan uit wat we eten. Als we verkeerde dingen eten, gaat het op de lange termijn foutHart- en vaatziekten en kanker
Ook andere aandoeningen kwamen uitgebreid aan de orde. Cardioloog Janneke Wittekoek van de HeartLife Kliniek liet zien dat hartpatiënten met veel minder medicijnen toekunnen als ze de juiste leefstijl aanhouden.
Hoogleraar Hanno Pijl van het LUMC ging dieper in op de relatie tussen voeding en kanker en riep hierbij op het boerenverstand te gebruiken. “We bestaan uit wat we eten. Als we verkeerde dingen eten, gaat het op de lange termijn fout.” Uit onderzoek bij muizen en makaken blijkt dat een eiwitrijk dieet tumorgroei stimuleert. Wanneer de muizen tijdens een behandeling minder eiwit kregen, bleek dat de tumorgroei te remmen en zieke (kanker)cellen vatbaarder te maken voor chemotherapie. Momenteel loopt er in het LUMC de DIRECT-studie bij vrouwen met borstkanker, om te kijken of ditzelfde proces bij mensen ook optreedt.
Vooral bij de diëtisten in de zaal riep dit onderzoek vragen op, omdat veel ondervoede kankerpatiënten juist eiwitrijke dranken krijgen.
'Systemen moeten om'
Er bestaan nog veel vragen over de relatie tussen voeding en gezondheid en het is een populair onderzoeksgebied. Reumatoloog Richard Verheesen onderzoekt de relatie tussen voeding en reuma. Hoogleraar Aletta Kraneveld onderzoekt de brein-darmconnectie en de samenhang met autisme en depressie. Hanno Pijl en Marjolein de Jong werken samen aan onderzoek naar de relatie tussen borstkanker en voeding en Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC werkt aan meer bekendheid voor verborgen dikmakers.
De aanwezige huisartsen en specialisten zijn het er over eens dat er iets moet veranderen aan de plaats die voeding inneemt binnen de gezondheidszorg. De grote vraag is: waar moet dit beginnen? Ben Witteman van de Gelderse Vallei en de Wageningen Universiteit liet mooi zien dat het probleem transmuraal moet worden aangepakt en dat ketenzorg belangrijk is. Van de mensen die in een ziekenhuis worden opgenomen is 26% ondervoed, wat het risico op complicaties vergroot. Als dit in de 1e lijn al wordt aangepakt, vermindert dat de problemen in de 2e lijn. Volgens Richard Verheesen van het Maxima Medisch Centrum Eindhoven moeten artsen 'dijken gaan bouwen in plaats van molens' om om chronische ziektes aan te pakken via leefstijl. Volgens hem kunnen individuele artsen niet repareren wat systemen fout doen. Die systemen moeten om.
Voedingsleer blijkt in de medische opleidingen te ontbreken. Artsen hebben immers ‘medicijnen’ en niet ‘voeding’ gestudeerd. Voeding heeft zelfs een stoffig imago in de vooral op medicijnen gerichte artsenwereld, al lijkt dit langzaam te veranderen'Voeding heeft stoffig imago bij artsen'
Wie moeten de voedingsadviezen gaan geven? Artsen, diëtisten of praktijkondersteuners? Voedingsleer blijkt in de medische opleidingen te ontbreken. Artsen hebben immers ‘medicijnen’ en niet ‘voeding’ gestudeerd. Voeding heeft zelfs een stoffig imago in de vooral op medicijnen gerichte artsenwereld, al lijkt dit langzaam te veranderen. Verschillende sprekers houden daarom een pleidooi voor bijscholing van artsen. Dr. Janneke Wittekoek pleit zelfs voor een nieuw medisch superspecialisme: ‘de leefstijlspecialist’; een arts die zich verder specialiseert in leefstijl. Diëtisten in de zaal zeggen de kennis al in huis te hebben; artsen zouden voedingsproblemen moeten signaleren en patiënten gewoon door kunnen verwijzen. Toch komt hier vanuit de artsen in de zaal weinig respons op.
'Samen blok vormen'
De groep artsen die het congres Arts & Voeding congres bezoekt stijgt ieder jaar. Dat laat zien dat er een toenemende aandacht voor het onderwerp is. Deze artsen zijn enthousiast en klaar voor verandering, dat is wel duidelijk. “We moeten er nu niet meer alleen over praten, we moeten vooral gaan doen”, zegt Tamara de Weyer, voorzitter van de kersverse Vereniging Arts en Voeding. “We moeten samen een blok vormen en voeding veel meer in de spreekkamer krijgen.”
Het congres werd georganiseerd door de Stichting Voeding Leeft, het Erasmus MC en de gemeente Rotterdam.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het is inderdaad grappig, of triest natuurlijk, de medische wetenschap blijft curatief gefocussed. Voedingsleer ontbreekt helemaal, psychologie is even langsgekomen. Twee gebieden die kunnen helpen narigheid te voorkomen. Ik geloof wel in een 'leefstijlspecialist'. Maar of dat een arts moet zijn die zich verder heeft gespecialiseerd weet ik niet zo zeker.
Eureka!
Zie de documentaire "Forks over knives" op Netflix.
Zowel bij de humane - als bij de dierlijke gezondheid wordt op de universiteiten veel te weinig uitgelegd over het verband tussen goede voeding en goede gezondheid.
De werking van anti-oxidanten, verhogen van natuurlijke weerstand, voedsel met vitaminen die er van nature al in zitten en geen synthetische vitamines,...... dit is slecht een klein lijstje van wat artsen en dierenartsen niet leren. Ook de verpleegkundigen en dierenartsassistenten krijgen deze kennis niet bij hun studie.
Tegelijk ontstaat dan meteen de discussie dat een gewone huisarts dan ineens meer minuten met iedere patiënt in gesprek moet en dat die tijd er niet is. Dan moet duidelijk worden dat praten soms beter is dan medicijnen maar dat vraagt een heel andere mindset.
Gelukkig zijn er diëtisten en andere voedingsdeskundigen of alternatieve artsen die het nu al wél weten maar we moeten nadenken over een samenwerking tussen de 'gangbare' artsen en de andere deskundigen. Mede door dit congres komt er wel veel publiciteit en groeit ook bij artsen het besef dat zij hier een taak in hebben. Dan komt alleen nog de lastige opdracht om het ook te gaan doen.
Ik blijf hoopvol dat het nu wat gaat kantelen.
Voeding het ondergeschoven kindje. Alles wat een mens naar binnen stopt heeft effect op iets in je lichaam. Als een mens die de wereld hoog sensitief waarneemt, voel ik soms letterlijk op het moment dat ik iets doorslik waar de stoffen heengaan. Mensen die hier niet voor openstaan of daar zelf geen erg in hebben, verklaren je doorgaans voor gek. Alhoewel er wel al meer mensen bewust worden van het feit dat voeding inderdaad je motor is en dat is doorgaans niet wit. :) Veel wordt afgedaan als tussen de oren als je bepaalde klachten hebt. Maar feit is gewoon dat voedsel inderdaad klachten kan geven.
""De grote vraag is: waar moet dit beginnen?""
Ik zou zeggen door Bigpharma niet meer zoveel macht te geven om hun medicijnen te pushen via artsen. Zoals ik al van vele artsen in documentaires vernomen heb die zich wel in voeding verdiepen schijnt diezelfde Bigpharma vanf eind 19e eeuw ook gaan bepalen wt er aan genezing in de leerboeken moest komen te staan. Bepaalde genezingen met voeding die ook werkten stonden tot 1970 nog in de boeken, maar werden er steeds meer en meer uit verwijderd en vervangen door de symptoom bestrijdende medicijnen. Dat een huisarts weinig tijd heeft, prima, maar ze hoeven niet meteen met hun pen en papier klaar te zitten om meteen het eerste het beste pilletje op te schrijven als je zegt "ik heb hier pijn", ze zouden ook even door kunnen vragen en als ze er meer van weten een betere, minder chemische oplossing kunnen vinden, maar helaas leren ze (nog) niet. Als ze al 2 uur les krijgen in voeding over hun hele leerperiode is het veel, dat moet meer worden.