Het drijvende melkveebedrijf, The Floating Farm, zal 60 stadskoeien gaan herbergen in een koeientuin en dagverse zuivelproducten als melk, kaas, room, boter en yoghurt produceren. De Floating Farm is een drijvend en levend laboratorium waar bedrijven en onderzoeksinstellingen mee kunnen onderzoeken en experimenteren om zelfvoorzienende melkproductie op te zetten.

Volgens Peter van Wingerden van Beladon (drijvend vastgoed) is de rivier de ideale plaats voor voedselproductie. "Als je voedsel dichtbij consumenten wil produceren maar daarbij in ogenschouw neemt dat er weinig ruimte in steden is, is het water een van de plekken waar nog wel ruimte is."

De Floating Farm komt in de Merwehaven op de grens tussen Rotterdam en Schiedam te liggen. Aankomende zomer is het terrein een bouwplaats en voorlichtingscentrum tegelijkertijd. Deze maand zal de bouw aanvangen. De Grand Opening staat voor januari 2017 gepland.

Innovatie en Onderzoek
Met dit project willen de initiatiefnemers onderzoeken in hoeverre voerproductie op de drijvende locatie mogelijk is en hoe mestverwerking het best uitgevoerd kan worden. De afgelopen maanden werkten de ontwerpers samen met universiteiten en LED-lampen fabrikant Philips aan het produceren van het benodigde gras. In een experiment bleken ze 15% procent van het voer te kunnen produceren op een beperkt oppervlak dankzij moderne verticale teelt. "De grassoort die we het hele jaar door produceren is zeer gezond en rijk aan vitaminen", zegt Van Wingerden. Om dezelfde hoeveelheid gras op land te produceren zou 30 tot 50 keer meer grondoppervlak nodig zijn. Bovendien zorgt het speciale gras voor gezondere melk.
Daarnaast zal via een slimme vloer in de stal de urine en de mest van de koeien gescheiden worden zodat er biogas en biologische meststof gemaakt kan worden.

Partners
De Floating Farm is een samenwerkingsverband van drie partners: Courage (innovatiestichting van LTO en NZO), Uitjeeigenstad (stadslandbouw Rotterdam) en Beladon (ontwikkelaar drijvend vastgoed).
Dit artikel afdrukken