Het National Obesity Forum stelt in een rapport dat het stimuleren van de consumptie van 'magere' en 'light' producten wellicht de grootste fout uit de moderne medische geschiedenis is, met ‘desastreuze consequenties voor de gezondheid’. De bekende Britse cardioloog Aseem Malholtra, die meewerkte aan het rapport: “We moeten de boodschap aan het publiek onmiddellijk veranderen om obesitas en diabetes type 2 tegen te gaan. Eet vet om slank te worden, wees er niet bang voor, vet is je vriend.”

Onverantwoordelijk advies
Het rapport roept veel reacties op bij andere experts. Onder meer Alison Tedstone, chief nutritionist van Public Health England is boos over het advies. Zij noemt het eten van meer vet "onverantwoordelijk en potentieel dodelijk". Ze benadrukt dat voor de nationale voedingsrichtlijnen duizenden studies zijn gebruikt, terwijl het National Obesity Forum er maar 43 gebruikt en uit sommige maar kleine stukjes. Tedstone: “Het is een risico voor de nationale gezondheid als invloedrijke mensen gaan zeggen dat mensen veel vet moeten eten, vooral verzadigd vet. Te veel verzadigd vet verhoogt het risico op een te hoog cholesterol, een route naar hartaandoeningen en mogelijk de dood.”

Ook Mike Knapton van de British Heart Foundation (BHF) is het niet eens met het rapport: “Het staat vol met ideeën en meningen, maar biedt niet het robuuste en uitgebreide literatuuronderzoek van de literatuur op grond waarvan de BHF het serieus kan nemen."

Aanbevelingen
Het rapport stelt dat verzadigd vet geen hart- en vaatziekten veroorzaakt, maar waarschijnlijk juist beschermt hiertegen. Het probleem van hart- en vaatziekten ligt bij snacken tussen de maaltijden door en de optimale hoeveelheid suiker in een eetpatroon is nul. Mensen moeten geraffineerde koolhydraten en bewerkte producten met de claims ‘mager’, ‘light’, ‘laag in cholesterol’ of ‘cholesterol verlagend’ vermijden. Ook kunnen diabetes type 2 patiënten beter kiezen voor een dieet rijk aan vet, dan een dieet gebaseerd op koolhydraten. Verder moeten mensen stoppen met calorieën tellen en weten dat je een ongezond eetpatroon niet kan compenseren met veel bewegen.

Het National Obesity Forum zegt dat de huidige Britse voedingsrichtlijn tot stand is gekomen met een forse dosis input vanuit de voedings- en drankenindustrie. De organisatie roept op tot een herziening van de voedingsrichtlijnen en wil mensen stimuleren meer whole foods, onbewerkte voedingsmiddelen, te eten, zoals vlees, ei, vis en zuivel, en ook gezonde vette voedingsmiddelen als avocado's, noten en olijven want: “Vet eten maakt niet vet.” Maar ook die uitspraak stuit op weerstand. Tom Sanders van King’s College London: “Als je veel vet eet, word je ook vet.”
Dit artikel afdrukken