Ondanks verwarring over het alkaline-dieet heeft het een wetenschappelijke basis. Dat zegt diëtiste Ellie Krieger in haar column in de Washington Post.
Het alkaline-dieet is populair bij beroemdheden als Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow, Alicia Silverstone, Jennifer Aniston, Kirsten Dunst en Jared Leto. Het gaat uit van de invloed die voeding op de zuurgraad van ons lichaam heeft.
Groenten en fruit hebben een basisch (stijgend) effect, terwijl vlees, zuivel en granen ons lijf verzuren. Basisch voedsel is goed en zuur voedsel is slecht, zegt het dieet.
Het gaat echter niet om de zuurgraad zelf, maar om het effect dat ze in het lichaam hebben. Zo zijn sinaasappels en tomaten zuur, maar hebben ze juist een basisch effect.
De zuurgraad van ons lichaam
De longen en de nieren zorgen ervoor dat de zuurgraad van ons bloed stabiel is, legt Krieger uit. Een kleine variatie daarin kan zelfs levensbedreigend zijn. De zuurgraad in onze lichaamscellen varieert iets meer; van enigszins basisch tot enigszins zuur. Met voeding kun je deze balans beïnvloeden. Lichaamscellen functioneren het beste als ze basisch zijn; dan is de hoeveelheid magnesium in cellen hoger en dat leidt er onder meer toe dat spiermassa langer behouden blijft bij het ouder worden.
De zuurgraad van urine varieert enorm. Urine is als het ware de uitlaatklep voor grote verschillen in het lichaam. Hierdoor blijft het lichaam in balans. Dierlijke eiwitten, granen, frisdrank, bier en natriumzout produceren allemaal grote hoeveelheden zuur. Kalium en mineralen uit groente en fruit neutraliseren dit zuur, maar als je die niet voldoende eet, blijft je urine zuur. Naast een vergrote kans op nierstenen, heeft dit een verzwakkend effect op je botten. Het lichaam haalt neutraliserende mineralen bij een tekort namelijk uit je botten in plaats van uit je voedsel.
De andere kant van het verhaal
Toch is dit maar één kant van het verhaal, schrijft Krieger. Gezonde botten zijn namelijk ook afhankelijk van voldoende eiwitten en een strikt alkaline-dieet bevat weinig (verzurende) eiwitten. Genoeg eiwitten én genoeg groente en fruit blijkt de beste oplossing. “Het alkaline-dieet klinkt misschien erg nieuw, maar de meest verstandige versie komt neer op hetzelfde advies als de U.S. Dietary Guidelines”. Veel alkaline-diëten noemen voedsel 'goed' (basisch) en 'slecht '(zuur), zonder de totale voedingswaarde daarbij mee te nemen.
Plaats het allemaal een beetje in perspectief, zegt Krieger. Zuurgraad zegt niet alles.
Dit artikel afdrukken
Groenten en fruit hebben een basisch (stijgend) effect, terwijl vlees, zuivel en granen ons lijf verzuren. Basisch voedsel is goed en zuur voedsel is slecht, zegt het dieet.
Het gaat echter niet om de zuurgraad zelf, maar om het effect dat ze in het lichaam hebben. Zo zijn sinaasappels en tomaten zuur, maar hebben ze juist een basisch effect.
De zuurgraad van ons lichaam
De longen en de nieren zorgen ervoor dat de zuurgraad van ons bloed stabiel is, legt Krieger uit. Een kleine variatie daarin kan zelfs levensbedreigend zijn. De zuurgraad in onze lichaamscellen varieert iets meer; van enigszins basisch tot enigszins zuur. Met voeding kun je deze balans beïnvloeden. Lichaamscellen functioneren het beste als ze basisch zijn; dan is de hoeveelheid magnesium in cellen hoger en dat leidt er onder meer toe dat spiermassa langer behouden blijft bij het ouder worden.
De zuurgraad van urine varieert enorm. Urine is als het ware de uitlaatklep voor grote verschillen in het lichaam. Hierdoor blijft het lichaam in balans. Dierlijke eiwitten, granen, frisdrank, bier en natriumzout produceren allemaal grote hoeveelheden zuur. Kalium en mineralen uit groente en fruit neutraliseren dit zuur, maar als je die niet voldoende eet, blijft je urine zuur. Naast een vergrote kans op nierstenen, heeft dit een verzwakkend effect op je botten. Het lichaam haalt neutraliserende mineralen bij een tekort namelijk uit je botten in plaats van uit je voedsel.
De andere kant van het verhaal
Toch is dit maar één kant van het verhaal, schrijft Krieger. Gezonde botten zijn namelijk ook afhankelijk van voldoende eiwitten en een strikt alkaline-dieet bevat weinig (verzurende) eiwitten. Genoeg eiwitten én genoeg groente en fruit blijkt de beste oplossing. “Het alkaline-dieet klinkt misschien erg nieuw, maar de meest verstandige versie komt neer op hetzelfde advies als de U.S. Dietary Guidelines”. Veel alkaline-diëten noemen voedsel 'goed' (basisch) en 'slecht '(zuur), zonder de totale voedingswaarde daarbij mee te nemen.
Plaats het allemaal een beetje in perspectief, zegt Krieger. Zuurgraad zegt niet alles.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zelden zoveel nonsens gelezen.
Enno, ik kan het niet goed beoordelen, maar ben dan ook geen diëtist. Kun je wat onzin aanwijzen of verduidelijken waarom je het zeldzaam veel onzin vindt?
Dick,
Als achtergrond wat middelbare school scheikunde over zuren en basen:
Volgens de meest simpele definitie heet een stof zuur als deze H+ ionen kan afsplitsen. Een base is een stof die OH- ionen kan afsplitsen. In een zure oplossing (pH<7) is de H+ concentratie hoger dan de OH- concentratie. In het omgekeerde geval spreken we van een basisch oplossing (pH>7).
-"Groenten en fruit hebben een basisch (stijgend) effect ".
Dat is onzin: net als de levensmiddelen zijn groenten en fruit zuur. Appels, bessen en dergelijke zijn behoorlijk zuur met een pH tussen 3 en 3,5. Bananen hebben een pH van rond 4,5, worteltjes en bloemkool van 6-6,5.
- “Het gaat echter niet om de zuurgraad zelf, maar om het effect dat ze in het lichaam hebben. Zo zijn sinaasappels en tomaten zuur, maar hebben ze juist een basisch effect”.
Waar dat basisch effect vandaan zou moeten komen is een mysterie. Het lichaam zelf kan zuur niet omtoveren in base. Wat het lichaam wel de hele tijd doet is neutrale verbindingen (koolhydraten, vetten) afbreken tot CO2, koolZUUR. Als we door gebrek aan ZUURstof, geen zuur meer kunnen vormen, gaan we dood. De suggestie dat de zuurgraad kan worden geregeld door overschot aan zuur weg te titreren met “basische” voeding is flauwekul. Dat gebeurt door uitscheiding van H+ ionen in de urine en uitademen van CO2. Op deze manier wordt de zuurgraad binnen nauwe grenzen geregeld.
" terwijl vlees, zuivel en granen ons lijf verzuren."
De pH van vlees is niet veel lager dan van groenten, hij ligt zo rond de 5,5. Melk en eidooiers zijn met een pH van ongeveer 6.5 bijna neutraal, en het ei-eiwit heeft zelfs een basische pH: in een vers ei ligt die pH tussen 8 en 8.4, na verloop van tijd stijgt de pH van ei-eiwit zelfs tot > 9. Hoezo verzuurt zuivel?
- "Basisch voedsel is goed en zuur voedsel is slecht, zegt het dieet".
Dus zuivel is goed en fruit is de duivel? Onzin.
- "Dierlijke eiwitten, granen, frisdrank, bier en natriumzout produceren allemaal grote hoeveelheden zuur" .
Terzijde: het lichaam maakt geen onderscheid tussen eiwitten van dierlijke en plantaardige oorsprong.
Verder is de bewering dat natriumzout (NaCl? ) zuur produceert onzin. NaCl kan geen H+ ionen afsplitsen (“produceren”).
-“Kalium en mineralen uit groente en fruit neutraliseren dit zuur…”
Voor neutralisatie van zuur (H+) heb je een base (OH-) nodig. Kalium(zout?) kan geen OH- ionen afsplitsen en heeft dus geen zuur-neutraliserend vermogen .
Hier gaat het dus heel erg vaak mis. Er wordt zoveel onzin geschreven over het Alkaline eetpatroon, van "de Alkaline mythe" tot aan "met citroen en zuiveringszout genees je kanker". Hoe dat komt? Heel simpel. Wanneer niet duidelijk is wát het Alkaline eetpatroon inhoudt, dan kun je er ook niet iets zinnigs over schrijven. Het gaat helemaal niet over de pH-waarde van voedingsmiddelen. Het gaat om de potential renal acid load (PRAL) van voeding. Ofwel het effect van voeding na de stofwisseling. Misschien goed om de het volgende artikel even te lezen? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/
"Toch is dit maar één kant van het verhaal, schrijft Krieger. Gezonde botten zijn namelijk ook afhankelijk van voldoende eiwitten en een strikt alkaline-dieet bevat weinig (verzurende) eiwitten. "
In Groente en fruit en noten zitten voldoende eiwitten, hoe zou anders bijvoorbeeld een gorilla zo gespierd zijn?!