Dat beweert Evan Folds van Hobby Farms. De focus van veredelaars op het verhogen van de opbrengst van gewassen verlaagt volgens hem de nutriëntdichtheid van voeding.
Areaalopbrengsten zijn de laatste jaren sterk toegenomen. Tarweopbrengsten zijn tussen 1985 en 2011 toegenomen met 26%. Ook hydroponics, teeltsystemen die planten laten groeien in water met een nutriëntenoplossing, heeft spectaculaire opbrengstverhogingen tot gevolg gehad. Met een aantal gewassen is zelfs een twintigvoudige opbrengst in kilo's behaald.
'Lege' kunstmest
Deze spectaculaire toenames hebben een keerzijde. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) is de nutriëntdichtheid van gewassen sterk gedaald. De oorzaak hiervan is dat veredelaars selecteren op een alsmaar hogere opbrengst en het gebruik van ‘lege’, nutriëntarme kunstmest.
Fastfood voor planten
Lege kunstmest zou een soort ‘fastfood’ voor planten zijn. Nutriëntarme mest zorgt aan de ene kant voor een snelle efficiënte groei maar benadeelt op lange termijn het bodemleven omdat kunstmest de bodemorganismen niet voedt.
Deze micro-organismen zijn essentieel voor de vitaliteit van de bodem. Door dit ‘junkfood’ wordt het ecosysteem vatbaarder voor plagen en ziekten. Deze plagen worden weer opgelost door chemische biocides. Charles Walters noemt dit “toxic rescue chemistry”.
Minder maar beter
Volgens Evan Folds kunnen we door een natuurlijkere vorm van landbouw hoge opbrengsten behalen door minder te gebruiken. We kunnen ons beter focussen op wat de plant nodig heeft in plaats van wat we maximaal uit de plant kunnen halen. Hij zegt: "Eigenlijk worden we dik van dikke planten. Maar daar kunnen we wat aan doen als we dat willen."
De vraag
Uiteraard is de vraag of hogere opbrengsten niet voornamelijk bestaan uit grotere vruchten en bladeren die verhoudingsgewijs meer water bevatten. De toename in kilo's zegt dan ook weinig over het volume aan dikmakende stoffen. Wel is het aannemelijk dat een plant die via hydroponics wordt geteeld niet méér voedingsstoffen kan bevatten dan aan het water zijn toegevoegd.
Dit artikel afdrukken
'Lege' kunstmest
Deze spectaculaire toenames hebben een keerzijde. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) is de nutriëntdichtheid van gewassen sterk gedaald. De oorzaak hiervan is dat veredelaars selecteren op een alsmaar hogere opbrengst en het gebruik van ‘lege’, nutriëntarme kunstmest.
Fastfood voor planten
Lege kunstmest zou een soort ‘fastfood’ voor planten zijn. Nutriëntarme mest zorgt aan de ene kant voor een snelle efficiënte groei maar benadeelt op lange termijn het bodemleven omdat kunstmest de bodemorganismen niet voedt.
Deze micro-organismen zijn essentieel voor de vitaliteit van de bodem. Door dit ‘junkfood’ wordt het ecosysteem vatbaarder voor plagen en ziekten. Deze plagen worden weer opgelost door chemische biocides. Charles Walters noemt dit “toxic rescue chemistry”.
Minder maar beter
Volgens Evan Folds kunnen we door een natuurlijkere vorm van landbouw hoge opbrengsten behalen door minder te gebruiken. We kunnen ons beter focussen op wat de plant nodig heeft in plaats van wat we maximaal uit de plant kunnen halen. Hij zegt: "Eigenlijk worden we dik van dikke planten. Maar daar kunnen we wat aan doen als we dat willen."
De vraag
Uiteraard is de vraag of hogere opbrengsten niet voornamelijk bestaan uit grotere vruchten en bladeren die verhoudingsgewijs meer water bevatten. De toename in kilo's zegt dan ook weinig over het volume aan dikmakende stoffen. Wel is het aannemelijk dat een plant die via hydroponics wordt geteeld niet méér voedingsstoffen kan bevatten dan aan het water zijn toegevoegd.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik zou hier graag eens een teeltdeskundige over willen horen. Daarom twee vragen aan Maren Schoormans. en Olaf van Kooten:
- bevat een moderne variant minder inhoudsstoffen per eenheid vaste stof dan een oude of zelfs oergewas/-struik/-boom?
- bevatten producten uit de volle organische grond meer inhoudsstoffen dan die uit bijv. hydroponics?
Ik ben het eens (maar volgens mij is het bewezen en algemeen geaccepteerd) met de stelling dat overmatig kunstmestgebruik leidt tot verarming van bodemleven en daardoor verminderde weerstand tegen ziekten en plagen. Kunstmest, vooral in grote giften in een keer, is fastfood voor de plant en kan leiden tot overmatige ophoping van vrij nitraat in de plant en daarmee hogere ziekte- en plaagdruk. Ik ben er zelf, en met mij vele anderen, van overtuigd dat met een verarmd bodemleven ook de opname van allerlei mineralen en sporenelementen bemoeilijkt.
In deze kwestie is het zeer makkelijk om onjuiste stellingen de poneren, zoals 'grond is goed, grondloos (hydroponics) is slecht'. Als we over nutrienten spreken hebben we over mineralen enerzijds (wat niet in de grond zit, komt inderdaad niet in de plant) en organische moleculen die de plant maakt en die de menselijke gezondheid kunnen dienen. Hydroponics is niet slecht voor de voedingswaarde van planten, sterker nog; deze teeltwijze vergroot juist de stuurbaarheid van de voedingsopname en daarmee de smaak en voedingswaarde. Gelukkig doen goede, kwaliteitsgerichte telers dit al. Goed gedoseerde continue (kunst-)mest gift zoals in hydroponics is goed voor de plant.
De vraag of onze huidige groenten en fruit minder rijk zijn aan nutrienten kan door de bank genomen met een ja beantwoord worden. De veredeling, die sinds mensenheugnis vooral opbrengst en ziekteresistentie nastreeft heeft daar een aandeel in. Streven naar een zo groot mogelijke opbrengst (bijvoorbeeld door grotere vruchten) leidt tot een hoger percentage water in die vruchten en minder suikers, zuren en andere stoffen. De mineralen die een plant opneemt dragen bij aan de menselijke voeding maar zitten er in de eerste plaats voor de plant zelf, omdat ze bouwstenen vormen voor allerlei componenten van de cel en stofwisseling. Wanneer er onvoldoende beschikbaar is of opgenomen kan worden, zien we gebreksverschijnselen in de plant. Als we die niet zien, wil dat nog niet zeggen dat de voortbrengselen van die plant voldoende bevatten om het menselijk lichaam optimaal te voeden. Wellicht moeten boeren en tuinders verplicht worden om minimale gehaltes aan vitamines en mineralen zoals zink, selenium, ijzer, calcium etc te leveren.
Ik denk dat deze hele discussie relatief onbeduidend is als we ons realiseren dat we gewoon meer groenten en fruit moeten eten. We worden niet dik van dikke planten, maar van eenzijdige voeding met teveel koolhydraten en slechte vetten. Dat gezegd hebbende moeten zowel grondtelers als hydroponics telers hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor nutrientrijke (en liefst lekker smakende) groenten en fruit. Eergisteren vierden we de opening van UF De Schilde, een stadskwekerij op het dak van een flat, waar 800 mensen die middag konden zien hoe aquaponics (hydroponics verbonden met viskweek) jaarlijks 50 ton fantastische producten voort kan brengen zonder gebruik van chemische gewas- en visbeschermingsmiddelen. In de toekomst komen daar kweekcellen met LED belichting bij, die evenals hydro- en aquaponics is de toekomst hebben. Maar niet als deze steriel en chemisch worden gemanaged. In grondloze systemen maar ook in grond is het juist heel belangrijk om nuttig leven op de plant en vooral zijn wortels en in het water te koesteren en daarmee optimale voedingsopname ne weerbaarheid tegen ziekten en plagen te bewerkstelligen.
Wat in de biologische teelt al eeuwen bekend is, wordt steeds meer erkend en toegepast door de koploper in gangbare teelt. Ik hou van bio teelt, maar nog meer van verduurzaming van gangbaar en daarbij technologie gebruiken. Dat maakt grotere stappen voor de wereld dan de groei van de bio teelt.
Maren, heel veel dank!
Welke boer doet aan overmatig kunststof gebruik? Ik ken er geen een!
Geweldig allemaal op zo'n dak, leuk verhaal voor aan de borrel.
Nu het echte werk.
Vrijwel alle boeren, omdat er nog niet genoeg alternatieven zijn in het bestaande systeem. Met microben maken steeds meer boeren een flinke stap vooruit in kunstmestreductie, en in de nabije toekomst komen er bacteriën beschikbaar die de plant in staat stellen stikstof uit de lucht te halen, ook als ze niet vlinderbloemig zijn. Tot die tijd roeien met de riemen die we hebben en dus concessies doen aan bodemleven en duurzaamheid.
Geweldig verhaal op zo'n dak inderdaad. Geen kas heeft zoveel praat en exposure per m2. Daar zou de land- en tuinbouw ook wat mee moeten doen.