Onder druk van met name Ierland heeft de Europese Commissie besloten voorlopig geen voorstellen te doen om voordeliger importtarieven toe te staan voor Zuid-Amerikaans rundvlees. Runderen worden in Zuid-Amerika - met name in Argentinië, Brazilië en Paraguay - geheel met lokaal voer gemest en niet zelden uiterst extensief gehouden. Vanuit zowel milieu- als diervriendelijkheidsoverwegingen kan dan ook geen bezwaar zijn tegen afgewogen importquota.

Net als met de VS (TTIP), onderhandelt de EU met Zuid-Amerikaanse landen over de handel tussen beide gebieden. De Zuid-Amerikaanse landen zijn verenigd in het handelsblok Mercosur. Het totale handelsverkeer bedraagt €115 miljard jaarlijks.

Ierse vlees- en melkveeorganisaties hebben er op het laatst moment voor gezorgd dat de EU, tegen de verwachting in, de deur voor grotere importen van rundvlees dichthoudt.

Ierland verkoopt negentig procent van zijn vleesproductie naar Engeland en het vasteland van Europa en zou andere markten moeten zoeken in de wereld als de deal ruimere importen van rundvlees zou omhelzen.

Reactie op boerenlobbies
In het kader van TTIP en het associatieverdrag met Oekraïne spelen soortgelijke disputen tussen boerenorganisaties en de EU. De VS en Oekraïne produceren bijvoorbeeld intensief gehouden dieren als kippen en eieren nadrukkelijk goedkoper dan de EU. De handelsverdragen kunnen zorgen voor het economisch zinloos maken van productie in met name West-Europa. Juist Nederland kan daar flink door getroffen worden.

Het nieuws dat de EU reageert op boerenlobbies volgt op een ontmoeting vorige maand in EU-verband. Daar protesteerden 14 lidstaten tegen de timing van de onderhandelingen die samenvallen met de diepe crisis in de Europese vleesindustrie. De Irish Times meldt dat commissarissen voor Handel en Landbouw, de Deense Cecilia Malmström en de Ier Phil Hogan, achter de besluiten staan als gevolg van de protesten van boeren.
Dit artikel afdrukken