Besparing ziektekosten
Marktonderzoekers Frost & Sullivan voerden in opdracht van FSE een literatuuronderzoek uit naar de voordelen omega-3 voor de oudere populatie. Zij kwamen tot de conclusie dat het relatieve risico op een hart- of vaataandoening met 4,9% afneemt als alle 55-plussers iedere dag 1 gram omega-3 EPA en DHA gebruiken. Dit staat gelijk aan 1,5 miljoen minder ziekenhuisopnames tussen 2016 en 2020. In totaal kan dat een besparing van bijna €13 miljard op jaarbasis opleveren en in 5 jaar scheelt het €64,5 miljard.
Europees beleid
Volgens Patrick Coppens, directeur van FSE, kunnen beleidsmakers in de EU niet om deze uitkomsten heen. “Het inzicht dat supplementen kunnen leiden tot besparingen in de gezondheidszorg is relatief nieuw. Dat is wat we willen overbrengen met deze studie,” zegt hij. “Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken rondom supplementen, maar dat is niet genoeg. We moeten de link maken met economische perspectieven en op die manier beleidsmakers laten zien dat er substantiële winst te behalen valt.”
EPA en DHA
De vetzuren EPA en DHA hebben al een aantal goedgekeurde gezondheidsclaims voor een normale werking van het hart, bijdrage aan de instandhouding van een normale bloeddruk en een normaal triglyceride-niveau. Volgens het rapport gebruikt 20% van de mensen van 55 jaar en ouder al een omega-3 supplement.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Redactie kunt u hier nog even de link bij zetten naar het stukje dat Martijn Katan een paar weken geleden schreef in NRC-Handelsblad over vetzuren? Katan is niet onder de indruk van Omega 3.
wouter klootwijk : de link naar Katans column in de NRC: 'Vechten over vetzuren'.
En niet alleen Katan twijfelt aan het nut van omega-3 supplementen. (En dat al heel lang overigens). Hier een paar krantenstukjes van alweer een aantal jaren geleden waarin verslag wordt gedaan van onderzoeken naar het effect. De uitkomst is telkens dat omega-3 pillen geen verbetering van hart- en hersengezondheid (bij ouderen) laten zien.
Op zich hoeft het niet te verbazen dat een onderzoek van de FSE met stelligheid aantoont dat we zo ongeveer massaal zullen creperen als we geen supplementen slikken, want 'Food Supplements Europe is the voice of the European Food Supplement sector in IADSA, the International Alliance of Dietary/ Food Supplement Association.' Staat op hun website.
Overigens heeft de Gezondheidsraad al jaren geleden (kan het stuk zo gauw niet vinden, was een tussentijds bericht van prof. Kromhout) geopperd het advies om twee keer per week vette vis te eten te halveren vanwege onbewezen effecten van visolie.
Wie heeft echt gelijk en op basis van welk type bewijs?
Daar is uit te komen. Het gebeurt alleen niet.
Vanuit de evolutie kreeg de Oermens in het algemeen veel Omega-3 met zijn voeding binnen.
Dit was essentieel voor de ontwikkeling van ons brein. Tijdens de historie van onze mensensoort - de Homo Sapiëns - maakte ons brein een geweldige groei door (meer dan een verdubbeling)
Na invoering van de landbouw, zo'n 10000 jaar terug hebben wij m.n. onder invloed van westerse voeding te maken met krimpende hersenen (prof.Frits Muskiet)
Met verbazing lees ik meermalen dat onverzadigde vetten vaak op één hoop gegooid worden
M.n. de voedingsindustrie komt het wel goed uit: De enorme overdaad aan goedkope Omega 6, in verwerkte westerse voeding wordt naast alle overdaad koolhydraten ook gezien als mede aanjager van meerdere welvaartsziekten.Ook de antagonistische eigenschappen van Omega-6 t.o.v. de ontstekingsremmende Omega-3 geeft een verdere bedreiging voor de toch al lage Omega-3 consumptie van veel mensen.
Omega-3 geraffineerd - Visolie- is gevoelig voor oxydatie, dit komt de werkzaamheid niet ten goede. Vis, grasgevoed vlees en zuivel, bladgroenten e.d. zullen betere bronnen zijn.
Voedingswetenschapper Esther Nederhof heeft daar heldere info over:
https://esthernederhof.wordpress.com/2015/02/01/gezonde-vetten-voor-een-vetgezond-brein-2/
https://esthernederhof.wordpress.com/2015/02/18/verroest-nog-een-reden-waarom- visoliesupplementen-niet-werken/
Ook op de blog van Osteopaat Robert de Vos geeft daar veel complete info over. https://www.youtube.com/watch?v=2WqUOXFHzH0
De genoemde personen hebben geen zakelijke banden met voedings- en farmaceutische industrie