"OERsterk maakte me bewust van mijn eetpatroon, liet me groentes en vetten (her)ontdekken, maar liet me ook wat overdonderd achter." Dat zegt levensmiddelentechnoloog en Foodlogredacteur Karlijn Remmers. In het kader van Ekoplaza's Gezonde Leefstijlweken at ze 2 weken OERsterk.
Volgens Richard de Leth, auteur van het boek OERsterk, is vooral variatie belangrijk. Daarom stelde ik mezelf als doel minimaal 100 verschillende ingrediënten te eten tijdens mijn 2 OERsterke weken.
Bewustwording
Mijn eerste inschatting van 60 ingrediënten in een maand tijdens mijn normale eetpatroon, bleek totaal niet te kloppen. Na 4 dagen OEReten stonden er al 60 producten op mijn lijstje, zonder dat ik mijn eetpatroon rigoureus veranderd had. In 10 dagen at ik 100 verschillende ingrediënten, waarvan ruim 60 groenten, fruit, noten, zaden en kruiden.
Groenten, groenten en nog meer groenten
De Leth geeft tientallen tips voor een gezondere leefstijl, maar zegt daarbij ook altijd met 1 stap te beginnen. Ik koos er in mijn OERweken voor bij minimaal 2 maaltijden groente te eten. De groentesmoothies bij het ontbijt bezorgden mij een naar gevoel; alsof ik met groene drapjes probeerde af te vallen. Na 2 ochtenden besloot ik daarom dat de lunch veel geschikter was voor een portie groente in de vorm van een salade. Ik creëerde wél lekkere combinaties met verschillende soorten sla, witlof of spinazie in combinatie met bijvoorbeeld gebakken champignons, stukjes ei, noten en zaden of avocado. Op zoek naar lekkere combinaties, herontdekte ik zomaar de kiemgroenten en schorseneren.
OERsterk raadt brood af. Ik was bang dat minder brood of koolhydraten me geen verzadigd gevoel zouden geven, maar ik zat juist lekker vol door alle eiwitrijke toevoegingen. Bovendien had ik minder last van een middagdip.
Nieuwe vetten
De Leth raadt niet alleen aan te variëren met groente, maar ook met bijvoorbeeld vetten. In mijn Ekoplaza OERsterkpakket vond ik dan ook ghee boter en creamed coconut. Beide vetten had ik nog nooit gebruikt, maar bakken in ghee boter bleek ontzettend lekker en het recept van knolselderijsoep met appel en creamed coconut is zeker voor herhaling vatbaar. In mijn pakket trof ik bovendien rode wijn en extra pure chocolade zodat mijn OERmaaltijd beslist niet op afzien ging lijken.
Vroeger was alles beter?
De Leth heeft prima ideeën, lekkere recepten en zorgt met de bewustwording en variatie die hij nastreeft voor nieuwe inspiratie. Jammer is dat hij in zijn enthousiasme af en toe doordraaft, waardoor hij het eetpatroon van vroeger wel erg positief neerzet. Ons oorspronkelijke leef- en eetpatroon maakte niet dik, maar was juist beperkt in zijn ingrediënten en bereidingsmethoden. Niet alles van vroeger is dan ook beter. Ook die leefstijl en dat eetpatroon had letterlijk zijn beperkingen. Levensmiddelentechnologie en welvaart hebben veel mogelijk gemaakt dat nóg beter kan zijn.
Richard de Leth promoot eigenlijk gewoon een moderne gezonde leefstijl, maar heeft daar veel woorden en een berg marketing voor nodig.
Dit artikel afdrukken
Bewustwording
Mijn eerste inschatting van 60 ingrediënten in een maand tijdens mijn normale eetpatroon, bleek totaal niet te kloppen. Na 4 dagen OEReten stonden er al 60 producten op mijn lijstje, zonder dat ik mijn eetpatroon rigoureus veranderd had. In 10 dagen at ik 100 verschillende ingrediënten, waarvan ruim 60 groenten, fruit, noten, zaden en kruiden.
Na 4 dagen OEReten stonden er al 60 producten op mijn lijstje, zonder dat ik mijn eetpatroon rigoureus veranderd had. In 10 dagen at ik 100 verschillende ingrediënten, waarvan ruim 60 groenten, fruit, noten, zaden en kruidenHet bijhouden van wat je eet, vond ik een leuke manier om mij bewust te maken van mijn eetpatroon. Door de uitdaging om 100 verschillende ingrediënten binnen te krijgen, was ik gemotiveerd de lijst echt en volledig in te vullen. Bewustzijn is misschien wel de eerste stap richting een gezondere leefstijl en daar zet De Leth mij in ieder geval succesvol toe aan.
Groenten, groenten en nog meer groenten
De Leth geeft tientallen tips voor een gezondere leefstijl, maar zegt daarbij ook altijd met 1 stap te beginnen. Ik koos er in mijn OERweken voor bij minimaal 2 maaltijden groente te eten. De groentesmoothies bij het ontbijt bezorgden mij een naar gevoel; alsof ik met groene drapjes probeerde af te vallen. Na 2 ochtenden besloot ik daarom dat de lunch veel geschikter was voor een portie groente in de vorm van een salade. Ik creëerde wél lekkere combinaties met verschillende soorten sla, witlof of spinazie in combinatie met bijvoorbeeld gebakken champignons, stukjes ei, noten en zaden of avocado. Op zoek naar lekkere combinaties, herontdekte ik zomaar de kiemgroenten en schorseneren.
OERsterk raadt brood af. Ik was bang dat minder brood of koolhydraten me geen verzadigd gevoel zouden geven, maar ik zat juist lekker vol door alle eiwitrijke toevoegingen. Bovendien had ik minder last van een middagdip.
Nieuwe vetten
De Leth raadt niet alleen aan te variëren met groente, maar ook met bijvoorbeeld vetten. In mijn Ekoplaza OERsterkpakket vond ik dan ook ghee boter en creamed coconut. Beide vetten had ik nog nooit gebruikt, maar bakken in ghee boter bleek ontzettend lekker en het recept van knolselderijsoep met appel en creamed coconut is zeker voor herhaling vatbaar. In mijn pakket trof ik bovendien rode wijn en extra pure chocolade zodat mijn OERmaaltijd beslist niet op afzien ging lijken.
Vroeger was alles beter?
De Leth heeft prima ideeën, lekkere recepten en zorgt met de bewustwording en variatie die hij nastreeft voor nieuwe inspiratie. Jammer is dat hij in zijn enthousiasme af en toe doordraaft, waardoor hij het eetpatroon van vroeger wel erg positief neerzet. Ons oorspronkelijke leef- en eetpatroon maakte niet dik, maar was juist beperkt in zijn ingrediënten en bereidingsmethoden. Niet alles van vroeger is dan ook beter. Ook die leefstijl en dat eetpatroon had letterlijk zijn beperkingen. Levensmiddelentechnologie en welvaart hebben veel mogelijk gemaakt dat nóg beter kan zijn.
Richard de Leth promoot eigenlijk gewoon een moderne gezonde leefstijl, maar heeft daar veel woorden en een berg marketing voor nodig.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Vreemd artikel Karlijn... Eerst laat duidelijk merken dat je (als levensmiddelentechnoloog nota bene!) onbekend bent met de 'gezondere leefstijl' die Richard de Leth aanbeveelt, je was bang "dat minder brood of koolhydraten geen verzadigd gevoel zouden geven" (!!) en verbaasd dat je lekker vol zat door eiwitrijke toevoegingen en dat je minder last had van een voedingsdip. Raar, van een levensmiddelentechnoloog verwacht ik dat dit alles gesneden koek is, basiskennis.
Je schrijft dat De Leth prima ideeën heeft, maar vervolgt zonder het ook maar enigszins te onderbouwen "dat het jammer is dat hij af en toe doordraaft" en stelt vast "dat niet alles van vroeger beter is". Waarop de conclusie dat "levensmiddelentechnologie en welvaart veel mogelijk hebben gemaakt dat nóg beter kan zijn" is gebaseerd is mij geheel onduidelijk - in tegendeel: naar mijn mening heeft de levensmiddelentechnologie ons juist veel ellende gebracht. Van margarines met transvetten en allerlei producten met toegevoegde suikers tot een moederdagvlaai bij de Aldi met ruim 30 E-nummers.
Hoezo heeft Richard de Leth veel woorden en een berg marketing nodig om zijn gezonde leefstijl te promoten? Het valt in het niets bij het reclamebudget van Unilever, met al z'n voedingsmiddelentechnologen die dag in dag uit bezig zijn nieuw ongezond knutselvoer te bedenken. En hoezo liet OERsterk je "wat overdonderd achter"? Verdiep je écht in voeding en verbaas je over de rotzooi die we dankzij de voedingsindustrie in de supers kunnen kopen - zonder enige vorm van waarschuwing voor de volksgezondheid.
Als we met z'n allen de adviezen van De Leth (en vele anderen die serieus met voeding bezig zijn) opvolgen zou de vlag er in Nederland m.i. qua (on)gezondheid en ziektekosten heel anders bij hangen - maar Unilever c.s. gooien er miljoenen tegenaan om dat te voorkomen, stel je voor dat we hun nieuwe 'nog betere producten' links zouden laten liggen...
Adriaan, ik denk dat we allebei een ander beeld hebben van levensmiddelentechnologie. Een levensmiddelentechnoloog is (helaas?) geen gezondheidswetenschapper. Waar ik me interesseer in alles tot aan de mond, kijkt iemand anders naar wat er gebeurt daarna. Dat is een vakgebied an sich, met enorm veel complexiteit en tegenstrijdigheid, die mij inderdaad nogal eens overdonderd achterlaat.
Voor mij is levensmiddelentechnologie alle technologie met eten - van grond tot mond. Waar ze in de oertijd langzaam begonnen met het bewerken met stenen, kunnen we nu mixen, mengen, malen, vriezen, scheiden en verwarmen. Al deze techniek maakt niet alleen dat we lekkere en meer gevarieerde producten kunnen maken met onze grondstoffen, maar bijvoorbeeld ook dat we effectiever om kunnen gaan met reststromen.
Levensmiddelentechnologie is zoveel meer dan het strooien met E-nummers en het toevoegen van suikers. Ook zonder 'pakjes en zakjes' te eten maak je dagelijks gebruik van alle kennis en ervaring van de levensmiddelentechnologie, die er in de oertijd nog niet was.
Karlijn, fijn dat je de handschoen oppakt. Technieken (koken, bakken, fermenteren etc) zorgden dat meer soorten voedsel genuttigd konden worden, voedsel wat te hard, giftig, of op een andere manier voor de mens oneetbaar was. Voedsel werd makkelijker te verteren en smakelijker (met zout en kruiden), de houdbaarheid nam toe. Het heeft de nodige veranderingen teweeggebracht bij de mens, waarschijnlijk heeft bereid voedsel bijgedragen aan een veranderd darmstelsel en grotere hersenen - dankzij de 'techniek'. Daarnaast bracht het sociale veranderingen doordat het leven zich steeds meer ging afspelen rond het vuur.
Even qua begrip, om te kijken of we het hierover eens zijn: alle bewerkingsstappen die ons voedsel ondergaat na de primaire productie (de landbouw, de veeteelt maar ook de visserij) vallen volgens mij onder 'levensmiddelentechnologie'; het vervult dus een brugfunctie tussen de primaire productie het uiteindelijke product in de winkel. Eens?
Naar mijn mening zou de levensmiddelentechnoloog (die zich op voedsel voor de mens richt) de gezondheidseffecten voorop moeten stellen; niet de commercie, de omzet of het gemak. De houdbaarheid verbeteren is OK, mits het niet ten koste gaat van de gezondheid.
Kun je mij een paar concrete verbeteringen noemen die jouw vakgebied de mensheid de afgelopen decennia (eeuw mag ook) heeft gebracht, dus sinds de uitvinding van elementaire zaken als het vuur, het conserveren, het steriliseren/pasteuriseren, de koelkast en de vriezer? Ik ben heel benieuwd waar ik dagelijks (onbewust) gebruik maak van kennis en ervaring van de levensmiddelentechnologie die er in de oertijd nog niet was.
Volgens mij hebben we het nu over hetzelfde. De brugfunctie tussen de primaire productie en het uiteindelijke product lijkt me inderdaad een goede omschrijving, eens.
De levensmiddelenindustrie heeft zich eerst gefocust op genoeg voedsel en veilig voedsel, daarna op lekker voedsel. Vervolgens kwam het gemaksvoedsel en ook het goedkope voedsel. Tegelijkertijd zie je nu ook een focus op duurzaamheid, efficient gebruik maken van grondstoffen, water en energie.
Het zijn naar mijn idee met name aanpassingen en verbeteringen op de primaire processen waar de technologie gebruik van maakt.
Eerst dampten we in door een bakje in de zon te zetten, daarna een pannetje op het vuur, grote verwarmingsketels op gas, nu met stoom dat in verschillende stappen hergebruikt wordt en het kan tegenwoordig ook met superkritisch co2, dat nog efficienter is.
Eerst kende we alleen grof filterpapier, nu zijn er allerlei membraantechnieken die bijvoorbeeld lactose uit melk kunnen scheiden.
De focus ligt naar mijn idee te veel op prijs in de gehele keten en natuurlijk is gezondheid belangrijker dan omzet. Dan is natuurlijk de vraag hoe je gezond definieert, hoe je dat test en hoe hard je wilt bewijzen dat een product onschadelijk/gezondheidsbevorderend is. 100% gezond bestaat denk ik niet.
Ik vind de vraag van Adriaan een goede: welke verbeteringen zijn er de afgelopen decennia gemaakt door voedingstechnologen? Het zou kunnen hoor, als leek zit ik niet in de materie. Persoonlijk eet ik redelijk 'oer', oftewel gewoon veelal verse producten (groenten/fruit/ei/vis/vlees/noten/kaas vers van de boerderij), waar de verandering in de afgelopen jaren meer zit in anders verbouwen/andere zaden/variëteiten enzo.
Misschien iets als wijn-verbeteraars, om wijnen lekkerder / constanter van smaak te maken, schiet me zo te binnen.