Volgens Richard de Leth, auteur van het boek OERsterk, is vooral variatie belangrijk. Daarom stelde ik mezelf als doel minimaal 100 verschillende ingrediënten te eten tijdens mijn 2 OERsterke weken.

Bewustwording
Mijn eerste inschatting van 60 ingrediënten in een maand tijdens mijn normale eetpatroon, bleek totaal niet te kloppen. Na 4 dagen OEReten stonden er al 60 producten op mijn lijstje, zonder dat ik mijn eetpatroon rigoureus veranderd had. In 10 dagen at ik 100 verschillende ingrediënten, waarvan ruim 60 groenten, fruit, noten, zaden en kruiden.

Na 4 dagen OEReten stonden er al 60 producten op mijn lijstje, zonder dat ik mijn eetpatroon rigoureus veranderd had. In 10 dagen at ik 100 verschillende ingrediënten, waarvan ruim 60 groenten, fruit, noten, zaden en kruiden
Het bijhouden van wat je eet, vond ik een leuke manier om mij bewust te maken van mijn eetpatroon. Door de uitdaging om 100 verschillende ingrediënten binnen te krijgen, was ik gemotiveerd de lijst echt en volledig in te vullen. Bewustzijn is misschien wel de eerste stap richting een gezondere leefstijl en daar zet De Leth mij in ieder geval succesvol toe aan.

Groenten, groenten en nog meer groenten
De Leth geeft tientallen tips voor een gezondere leefstijl, maar zegt daarbij ook altijd met 1 stap te beginnen. Ik koos er in mijn OERweken voor bij minimaal 2 maaltijden groente te eten. De groentesmoothies bij het ontbijt bezorgden mij een naar gevoel; alsof ik met groene drapjes probeerde af te vallen. Na 2 ochtenden besloot ik daarom dat de lunch veel geschikter was voor een portie groente in de vorm van een salade. Ik creëerde wél lekkere combinaties met verschillende soorten sla, witlof of spinazie in combinatie met bijvoorbeeld gebakken champignons, stukjes ei, noten en zaden of avocado. Op zoek naar lekkere combinaties, herontdekte ik zomaar de kiemgroenten en schorseneren.

OERsterk raadt brood af. Ik was bang dat minder brood of koolhydraten me geen verzadigd gevoel zouden geven, maar ik zat juist lekker vol door alle eiwitrijke toevoegingen. Bovendien had ik minder last van een middagdip.

Nieuwe vetten
De Leth raadt niet alleen aan te variëren met groente, maar ook met bijvoorbeeld vetten. In mijn Ekoplaza OERsterkpakket vond ik dan ook ghee boter en creamed coconut. Beide vetten had ik nog nooit gebruikt, maar bakken in ghee boter bleek ontzettend lekker en het recept van knolselderijsoep met appel en creamed coconut is zeker voor herhaling vatbaar. In mijn pakket trof ik bovendien rode wijn en extra pure chocolade zodat mijn OERmaaltijd beslist niet op afzien ging lijken.

Vroeger was alles beter?
De Leth heeft prima ideeën, lekkere recepten en zorgt met de bewustwording en variatie die hij nastreeft voor nieuwe inspiratie. Jammer is dat hij in zijn enthousiasme af en toe doordraaft, waardoor hij het eetpatroon van vroeger wel erg positief neerzet. Ons oorspronkelijke leef- en eetpatroon maakte niet dik, maar was juist beperkt in zijn ingrediënten en bereidingsmethoden. Niet alles van vroeger is dan ook beter. Ook die leefstijl en dat eetpatroon had letterlijk zijn beperkingen. Levensmiddelentechnologie en welvaart hebben veel mogelijk gemaakt dat nóg beter kan zijn.

Richard de Leth promoot eigenlijk gewoon een moderne gezonde leefstijl, maar heeft daar veel woorden en een berg marketing voor nodig.
Dit artikel afdrukken