Frankrijk heeft met ingang van deze maand een vide sanitaire opgelegd in het zuidwesten van het land. Daarmee komt de productie van foie gras voor bijna 4 maanden tot stilstand. Nederlandse restaurateurs zijn zich nog niet van de mogelijke gevolgen bewust, lijkt het.
De productiestop is het gevolg van de ontdekking van in totaal 77 gevallen van hoogpathogene vogelgriepgevallen in 18 departementen.
Marie Pierre Pé, woordvoerder van foie gras-organisatie Cifog, laat aan de Franse krant Le Figaro weten dat de onderbreking forse financiële stroppen met zich meebrengt. Het Franse ministerie van Landbouw heeft een bedrag van €130 miljoen compensatie toegezegd voor de verwachte inkomstenderving van broeders en fokkers. Hoe de inkomensschade aan de kant van de verwerkers, geschat op €140 miljoen, opgevangen gaat worden, is nog onduidelijk.
Prijsstijging 'onvermijdelijk'
Frankrijk produceert bijna 75% van alle foie gras ter wereld. De vide sanitaire zal er toe leiden dat er dit jaar een kwart minder foie gras geproduceerd gaat worden, zo'n 9 miljoen ganzen en eenden. BNR vroeg Jeroen Donker, chef-kok van restaurant Le Garage in Amsterdam wat de productiestop voor gevolgen gaat hebben. "Het is bij ons één van de meest verkochte gerechten van de kaart. En daarom hoop ik eigenlijk niet dat er een stop op komt. Want de gevogelteleverancier wist eigenlijk nog van niks. En daar halen wij onze levers vandaan. Dus het is afwachten wat zij gaan doen", zegt hij. Marie Pierre Pé weet één ding al wel zeker: een prijsstijging voor foie gras en andere eenden- en ganzenproducten is 'onvermijdelijk'.
Dit artikel afdrukken
Marie Pierre Pé, woordvoerder van foie gras-organisatie Cifog, laat aan de Franse krant Le Figaro weten dat de onderbreking forse financiële stroppen met zich meebrengt. Het Franse ministerie van Landbouw heeft een bedrag van €130 miljoen compensatie toegezegd voor de verwachte inkomstenderving van broeders en fokkers. Hoe de inkomensschade aan de kant van de verwerkers, geschat op €140 miljoen, opgevangen gaat worden, is nog onduidelijk.
Prijsstijging 'onvermijdelijk'
Frankrijk produceert bijna 75% van alle foie gras ter wereld. De vide sanitaire zal er toe leiden dat er dit jaar een kwart minder foie gras geproduceerd gaat worden, zo'n 9 miljoen ganzen en eenden. BNR vroeg Jeroen Donker, chef-kok van restaurant Le Garage in Amsterdam wat de productiestop voor gevolgen gaat hebben. "Het is bij ons één van de meest verkochte gerechten van de kaart. En daarom hoop ik eigenlijk niet dat er een stop op komt. Want de gevogelteleverancier wist eigenlijk nog van niks. En daar halen wij onze levers vandaan. Dus het is afwachten wat zij gaan doen", zegt hij. Marie Pierre Pé weet één ding al wel zeker: een prijsstijging voor foie gras en andere eenden- en ganzenproducten is 'onvermijdelijk'.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jeroen Donker verwijst naar mogelijke alternatieven voor de Franse foie gras: "Ik denk dat er in Italië ook wel ganzen worden gekweekt voor de levers. Maar in hoeverre dat gaat, durf ik niet te zeggen. Maar wij hebben een naam hoog te houden, qua smaak, en daarop zijn we erg trots. Dus we moeten met de kwaliteit werken waar we altijd mee werken".
Hongarije valt op grond van die kwaliteitseisen waarschijnlijk af.
Maar ook Italië is niet zeker. Daar werd gisteren in Portomaggiore hoogpathogene vogelgriep vastgesteld, schrijft Boerderij. Op een legpluimveebedrijf, met uitloop.
BTW: Foie gras houdt dwangmatige voeding in: Voor mij daardoor totaal niet interessant.
In Spanje schijnt een leverancier te zitten, die een natuurlijk aanbod geeft aan de vogels zelf en hen niet dwangmatig voedt (Eduardo Sousa). De levers zullen dus wel niet al te groot zijn, maar het lijkt mij een stuk dier-vriendelijker.
Als je echt wilt genieten.
Daarom kan zo'n programma als Keuringsdienst van waarde dus niet op de commerciele zenders.
# Van Mij mag die hele foi gras sector helemaal Failliet gaan , Walgelijke toestanden !
Jan Griese #4 ; stel dat 'foie gras' op diervriendelijke manier verkregen kan worden. Dus als bij Eduardo Sousa; de dieren worden 'uitgenodigd' te verblijven op zijn stuk grond op een natuurlijke manier, bij mijn weten. Zij strijken daar neer, want het is goed toeven voor hen.
Ze worden niet 'dwang-gevoed'. Maar ja, ze worden uiteindelijk wel gedood, net als andere beesten, voor consumptie.
Is daar wat jou betreft dan wat mis mee?
BTW: Had jij mijn reactie#2 wel gelezen en daar een weging op gedaan?