De aarde is de laatste 35 jaar groener geworden. 70% van deze vergroening is te danken aan stijgende CO2-concentraties in de atmosfeer. Dit blijkt uit nieuw onderzoek.
Een internationaal team van 32 onderzoekers ontdekte met behulp van satellietdata dat de hoeveelheid groen op het aardoppervlak is toegenomen. Het bladerdek van planten en bomen is dichter en bomen en planten dragen langer blad. De vergroening vindt vooral plaats in het zuidoosten van Noord-Amerika, het noordelijk deel van de Amazone, Europa, Centraal-Afrika en Zuidoost-Azië.
Het team berekende met computermodellen in hoeverre deze vergroening te herleiden valt naar de stijgende CO2-concentraties in de atmosfeer. Dit bleek 70% van de vergroening te verklaren. Voor groei hebben planten naast zonlicht, water en nutriënten ook CO2 nodig. Hogere CO2-concentraties hebben daardoor een ‘bemestingseffect’ op planten. Andere oorzaken van de vergroening zijn stikstofdepositie (9%) en klimaatverandering (8%). Klimaatverandering zorgt voor een opgerekt groeiseizoen waardoor bomen en planten langer blad dragen.
Het ‘bemestingseffect’ is van tijdelijke duur. Onderzoeker dr. Philippe Ciais zegt: “Studies hebben aangetoond dat planten wennen aan hogere CO2-concentraties en dat het bemestingseffect over de tijd afneemt.”
Dit artikel afdrukken
Het team berekende met computermodellen in hoeverre deze vergroening te herleiden valt naar de stijgende CO2-concentraties in de atmosfeer. Dit bleek 70% van de vergroening te verklaren. Voor groei hebben planten naast zonlicht, water en nutriënten ook CO2 nodig. Hogere CO2-concentraties hebben daardoor een ‘bemestingseffect’ op planten. Andere oorzaken van de vergroening zijn stikstofdepositie (9%) en klimaatverandering (8%). Klimaatverandering zorgt voor een opgerekt groeiseizoen waardoor bomen en planten langer blad dragen.
Het ‘bemestingseffect’ is van tijdelijke duur. Onderzoeker dr. Philippe Ciais zegt: “Studies hebben aangetoond dat planten wennen aan hogere CO2-concentraties en dat het bemestingseffect over de tijd afneemt.”
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hoeveel CO2 wordt er door deze 'vergroening' extra vastgelegd en is daar rekening mee gehouden in modellen voor de toekomst?
De laatste stelling “Studies hebben aangetoond dat planten wennen aan hogere CO2-concentraties en dat het bemestingseffect over de tijd afneemt.”, durf ik als leek te betwijfelen.
M.i. is het meer een kwestie van een goede balans tussen voedingsstoffen.
Voorbeeld, ik verhoog het CO2 gehalte maar geef de plantjes niet meer N,P,K of water dan kunnen ze niet meer/harder groeien lijkt mij.
Misschien dat Henric van der Krogt er meer over kan vertellen?
In het artikel hierover in de NRC las ik dat de onderzoekrs tot hun verbazing vonden dat de jaarringen over de jaren heen niet verbreed waren Jarno. Jaarringen in goede jaren (warm, regenval)zijn meest breder, dus meer houtproductie. Door die extra CO2 was er dus wel hogere fotosynthese, die ook langer aanhield (langer groen blad) maar zich niet effectueerde in extra productie. How come? Zelf dacht ik aan een hogere verbranding, verademing (verbruik van extra suikers en andere opslag), waardoor alle winst als het ware als sneeuw voor de zon verdwijnt. Zou ook kunnen dat er meer bladval was, of meer nootjes of vruchten. Uiteindelijk gaat het niet om de aanmaakprocessen, maar om de balanzen en de extra vastlegging in hout (die zgn sequestration).
Met de relatie CO2 en plantengroei kom je op het terrein van Lovelock's Daisy World, namelijk de interacties tussen plant en klimaat. Google op stomata en CO2 en je vindt allerlei onderzoek op dit terrein.
Op verschroeide bodems, zoals woestijnen groeit er zo weinig. Woeste gronden die uitgeput zijn, nemen nog steeds toe. Ik verwacht dat het groener worden een tijdelijk fenomeen is.
Piet: het blijkt nu juist (uit eerder onderzoek, staat ook in die krant van 26 april) dat aan de randen van woestijnen die vergroening het sterkst is. Had te maken met de betere, efficiëntere verdamping door hogere CO2, als je weinig water tot je beschikking hebt, kan dat kleine beetje extra over leven of dood beschikken, dus een kiemplantje , extra twijgje, blaadje of niet. In de Sahara schuift die grens in een reeks van droge jaren langzaam op, dat lijkt nu door die extra CO2 gestopt, en zelfs omgekeerd. Als je niet genoeg bodemwater hebt (of NKP, licht of warmte) helpt extra CO2 uiteraard geen ene moer, denk aan het vat met de kortste duig van Liebig. In Henric's kas helpt extra CO2 ook maar totdat de lichtsterkte beperkend wordt (begrijp ik van hem). Overigens: je staat soms versteld wat er onder gortdroge omstandigheden nog allemaal groeit.Op de kurkdroge zonverschroeide klaagmuur in Israel, die alleen 's winters wat regen opvangt in de voegen, groeit nog van alles, google maar eens.