Onbeperkt knoflook eten zonder oprispingen en slechte adem? Dat kan met een 'vergeten' Italiaanse knoflookvariëteit, herontdekt als KissinGarlic.
Het Italiaanse duo Alessandro Guagni (ingenieur) en Lorenzo Bianchi (advocaat) herontdekte de reuzenknoflook bij toeval bij een bezoek aan een Toscaanse boerenmarkt. De aglione (Italiaans voor ‘reuzenknoflook') is ongeveer 10 keer zo groot als een gewone knoflookbol en weegt zo'n 300 tot 800 gram. Doordat de aglione niet de chemische stof allicine bevat, is de smaak mild, krijg je er geen oprispingen van én ontbreekt de gevreesde 'after-knoflook'-adem.
Guagni en Bianchi ontdekten dat de aglione een oude variëteit is die tot de Etrusken teruggaat. Tot 40 jaar geleden was de aglione nog volop beschikbaar maar daarna raakte hij in de vergetelheid. Volgens Slow Food waren er nog hooguit 10 boeren over die ieder zo'n 2.000 bollen per jaar telen. Guagni en Bianchi pakken het groots aan; in 3 jaar slaagde het duo erin op 2 hectare 30.000 bollen te telen.
De twee nieuwe telers krijgen de hulp van een aantal eenden. De dieren grazen het onkruid uit de bollenvelden en hun uitwerpselen dienen om de grond te bemesten.
Guagni en Bianchi zijn van plan de reuzenknoflook te introduceren in het hogere marktsegment en bij sterrenrestaurants. Ze hebben hun KissinGarlic alvast een verleidelijke naam gegeven. Wie zegt er nou nee tegen Il Bacio Italiano, de 'Italiaanse kus'?
Foto credit: Cabruta08
Dit artikel afdrukken
Guagni en Bianchi ontdekten dat de aglione een oude variëteit is die tot de Etrusken teruggaat. Tot 40 jaar geleden was de aglione nog volop beschikbaar maar daarna raakte hij in de vergetelheid. Volgens Slow Food waren er nog hooguit 10 boeren over die ieder zo'n 2.000 bollen per jaar telen. Guagni en Bianchi pakken het groots aan; in 3 jaar slaagde het duo erin op 2 hectare 30.000 bollen te telen.
De twee nieuwe telers krijgen de hulp van een aantal eenden. De dieren grazen het onkruid uit de bollenvelden en hun uitwerpselen dienen om de grond te bemesten.
Guagni en Bianchi zijn van plan de reuzenknoflook te introduceren in het hogere marktsegment en bij sterrenrestaurants. Ze hebben hun KissinGarlic alvast een verleidelijke naam gegeven. Wie zegt er nou nee tegen Il Bacio Italiano, de 'Italiaanse kus'?
Foto credit: Cabruta08
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Interessant.
Maar alhoewel ik bijna dagelijks 2-3 teentjes knoflook in mijn maaltijd doe, ben ik nooit beticht van 'knoflookadem'. Ik doe het zelfs in mijn kippenbouillon.
Desgevraagd een tijd geleden waren mensen in mijn omgeving ook verbaasd dat ik 'zoveel' knoflook at.
'Mijn' knoflook wordt vaak langere tijd gebakken/gestoofd/gekookt etc. Soms hele bollen in de oven: Het lekkerste wat er is voor mij.
Het is of de bereiding of een 'genetische aanleg'(?).
Liever een knoflookgeur dan een deo- of aftershave meur.