Afgelopen winter bedroeg de bijensterfte in Nederland 6,5%, melden de media. Voorgaande jaren lag de bijensterfte rond de 10%, in 2011 zelfs op 20%.

Volgens Wageningse onderzoekers is de lage sterfte te danken aan het zachte weer, een betere beheersing van de varroamijt en de betere zorg van imkers voor de overwintering van hun bijenvolken.

Ook het Nederlandse publiek helpt een handje, zegt Frank Moens van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. “Er zijn allerlei initiatieven om het land bloemenrijker te maken, van extra bloembakken op het balkon tot het aanleggen van enorme bloemenvelden.” Nederland heeft zelfs een 'Honey Highway' langs de A4.

'Ecologische val'
De Belgische natuurorganisatie Natuurpunt plaatst juist een kanttekening bij de bijvriendelijke bloemranden. Uit Brits onderzoek blijkt dat die "potentieel als een ecologische val werken". Dat het stuifmeel van (in dit geval) koolzaad vervuild was met neonicotinoïden was geen verrassing. Maar dat het stuifmeel van de wilde planten uit de akkerranden nog zwaarder vervuild bleek, was wel verrassend. Bovendien bleek ook het stuifmeel dat bijen verzamelden in de nabijgelegen kasten vervuild te zijn en bleek dat in maar liefst 97% van de gevallen afkomstig te zijn van de wilde bloemen, en niet van het koolzaadgewas.

Fotocredits: 'Bee Foraging', Monika Fischer
Dit artikel afdrukken