Minder
Er zijn mogelijkheden om 2016 financieel gezien door te komen. U zou kunnen overwegen om afstand te doen van uw machinepark en voortaan de loonwerker bellen voor (het meeste van) uw landwerk. Er is bewezen dat dat op lange termijn goedkoper is (en het kost u zelf minder tijd, hoe fijn is dat?). Uw trekker van een duur merk inruilen voor een goedkopere kan ook al een optie zijn.
Als de melkprijs al laag is omdat er veel meer aanbod is dan vraag, is de productie opvoeren een garantie voor een nóg lagere melkprijsEn heeft u al overwogen om het rantsoen wat u uw koeien voert aan te passen aan uw inkomsten? Als iedere liter geld kost kunt u er maar beter zo min mogelijk van leveren, tegen zo laag mogelijke kosten. Door middel van een soberder (en goedkoper!) rantsoen de melkgift van uw koeien een tandje terugschroeven kan in dit geval een mes zijn wat van twee kanten snijdt.
Pakhuizen vol en elkaar kapot maken
Maar nee, om het hoofd boven water te houden kiezen we er massaal, al dan niet op advies of onder dwang van derden, voor om méér melk te gaan produceren. Ik begrijp daar helemaal niets van. Melkfabrieken geven aan niet op nóg meer melk te zitten wachten, pakhuizen lopen vol en wij produceren vrolijk verder, en doen er nog een schepje bovenop. Als de melkprijs al laag is omdat er veel meer aanbod is dan vraag, is de productie opvoeren een garantie voor een nóg lagere melkprijs, met mogelijk desastreuze gevolgen voor velen van u. Wil de melkveehouderij in Nederland die kant op? Is elkaar op deze manier kapot maken echt dé methode om als sector deze ‘crisis’ te overleven? Ik voel me daar niet prettig bij.
Rekeningen betalen
Laat de fosfaatrechten maar snel komen, dan weet ieder bedrijf waar het aan toe is en kan de sector toewerken naar nieuwe stabiliteit van de zuivelmarkt in Nederland. Tot die tijd prakkiseren en werken wij ons, samen met u, kapot om onze rekeningen betaald te krijgen.
Deze column verscheen eerder in de jongste printeditie van Agraaf, een nieuwsblad voor boeren
Fotocredits: Uiermassage, MTSOfan
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Toos, hoe is het nu toch mogelijk dat een deel van de melkveehouders groot voorstander was van het afschaffen van het melkquotum? Als ik het zo lees hebben de melkveehouders in de tijd van het quotum het wel heel makkelijk verdiend namelijk. Of had men dat toen niet zo door?
Ik had het er zaterdag ook over met mijn kaasboer. Die dacht dat nederlandse veeboeren allemaal erop gokten dat ze de beste en efficiëntste melkproducenten van Europa waren en bij een vrije markt (waar ze unaniem voor waren volgens hem) de rest er snel uit zouden concurreren, wat zouden ze van de banken (met hun analisten en experts) gehoord hebben bij al die uitbreidingsplannen? Want die zijn niet gering, moet je voor de grap eens een rondje door de polders rond Utrecht fietsen! Toch een soort van lemmingenmentaliteit??
De verklaring voor het gedrag van de boeren is heel eenvoudig: de agrarische markt is een grondstoffenmarkt. Daar gelden andere wetten dan op de detailmarkt. Op de detailmarkt maakt iedere producent zijn eigen onderscheidende product en produceert zoveel hij kan verkopen en bepaalt zelf de prijs. Een voorbeeld is de autoindustrie.
Op de grondstoffenmarkt produceren velen hetzelfde generieke product wat zich in niets van elkaar onderscheidt. De enigste manier om te bestaan is te zorgen dat jouw kostprijs onder het gemiddelde ligt. Maximale productie draaien binnen jouw productiecapaciteit levert de laagste kostprijs dus de beste overlevingskans. Dit zien wij ook in de olie-industrie en staal-industrie. Het aantal producenten is daar veel lager dan in de landbouw maar toch lukt het niet om productieafspraken te maken.
Het is onzinnig te denken dat wij met productiebeperking in Nederland de melkprijs kunnen sturen. Ook het afschaffen van het melkquotum heeft maar beperkte invloed. In 2009 hadden wij het melkquotum nog terwijl de prijs toen lager was dan nu.
Bennie,
De melkprijzen in 2009 lager dan nu?
Mij bereiken andere constateringen:
Volgens mij is de melkprijs nu door het 'kwartje' gezakt hier en daar; lees de 25cent per liter.
In 2009 meen ik mij te herinneren dat de grens van 30 cent niet door elke fabriek gehandhaafd kon worden, maar kwam het kwartje niet in beeld.
De spreiding tussen melkverwerkers lijkt nu wel groter dan ooit.
Nemelco is het meest afhankelijk van de wereldmarkt en zakte fors in februari 2016: klik hier
ah; ik zie de mogelijke verwarring al: Cijfers LEI >klikken op melkveehouderij > dan klikken op prijs ontwikkeling van melk
Ook ik zit niet helemaal correct met mijn constatering constateer ik nu.
Het gaat erom welke prijs je pakt; lees met of zonder toeslagen als kwantumtoeslag en premies als
weidegang. (En je moet de gehaltes aan vet en eiwit vastzetten op een % om correct te vergelijken als je het helemaal correct wilt maken.)
Vergelijk bijvoorbeeld in tweede link in de tweede grafiek de 2 prijspunten voor 2016.
januari e en februari liggen beide op 33,24; een prijs die je niet terug ziet in eerste link bij Boerenbussiness.
Kale prijs versus kale prijs lag dieptepunt 2009 inderdaad lager dan actuele prijzen 2016 als je in de eerste grafiek kijkt van Lei versus actuele cijfers Boerenbusiness.
Last but not least: in de tweede link kun je het prijs verloop zien sinds 1995; zeer de moeite waard om te bekijken.
#4 Jeroen, in 2009 heeft DOC een tijdlang 19 cent betaald. Ook FrieslandCampina betaalde in juni 2009 22 cent. Er is toen door de EU interventie ingesteld anders was de prijs gezakt naar 14 cent. Op de spotmarkt werd op een gegeven ogenblik tussen de 10 en 14 cent betaald. Jij gaat waarschijnlijk uit van de gemiddelde prijs over het hele jaar.