De rundvlees- en vleeswarenbedrijven waren winstgevend. Het varkensbedrijf maakt geen winst, vermoedt Boerderij. De positieve cijfers zijn het gevolg van lagere herstructureringskosten en financiële lasten. Vion brengt geen cijfers naar buiten over de resultaten van afzonderlijke bedrijfsonderdelen.

Topman Francis Kint wil wel kwijt dat zijn bedrijf met varkensvlees een lager resultaat heeft behaald dan in 2014 toen de varkensdivisie verlies maakte. De omzet daalde door lagere vleesprijzen van €5 miljard naar €4,6 miljard.

Het boergenoteerde Vion, eigendom van boerenkoepel ZLTO, keert geen dividend aan zijn aandeelhouder. Alle aandacht gaat uit naar het gezond maken van het bedrijf dat door zowel interne problemen (een lappendeken van bedrijven zonder duidelijke samenhang en eenheid van leiding) als de misère in de varkenshouderij financieel moet balanceren om overeind te blijven. Volgens Kint heeft het voldoende middelen om te investeren in modernisering van de operationele processen, marktconcepten en export naar Aziatische landen. Daarmee moet het zijn achterstand in efficiency - Vion bracht het aantal productielocaties terug in 2014 en 2015, maar heeft nog altijd teveel spreiding - op de Deense slachter Danish Crown en de Duitse Tönnies kunnen inlopen.

Zie reactie #1 voor een samenvatting van het interview dat Kint gaf aan het FD over de eerste jaarcijfers die hij presenteerde.

Fotocredits: entree Vion in Boxtel, still, Omroep Brabant

Dit artikel afdrukken