Varkensslachter Vion boekt voor 2015 €22 miljoen winst bij een omzet van €4,6 miljard. De omzet daalde met €400 miljoen. De winst komt grotendeels voort uit verlaging van de lasten.
De rundvlees- en vleeswarenbedrijven waren winstgevend. Het varkensbedrijf maakt geen winst, vermoedt Boerderij. De positieve cijfers zijn het gevolg van lagere herstructureringskosten en financiële lasten. Vion brengt geen cijfers naar buiten over de resultaten van afzonderlijke bedrijfsonderdelen.
Topman Francis Kint wil wel kwijt dat zijn bedrijf met varkensvlees een lager resultaat heeft behaald dan in 2014 toen de varkensdivisie verlies maakte. De omzet daalde door lagere vleesprijzen van €5 miljard naar €4,6 miljard.
Het boergenoteerde Vion, eigendom van boerenkoepel ZLTO, keert geen dividend aan zijn aandeelhouder. Alle aandacht gaat uit naar het gezond maken van het bedrijf dat door zowel interne problemen (een lappendeken van bedrijven zonder duidelijke samenhang en eenheid van leiding) als de misère in de varkenshouderij financieel moet balanceren om overeind te blijven. Volgens Kint heeft het voldoende middelen om te investeren in modernisering van de operationele processen, marktconcepten en export naar Aziatische landen. Daarmee moet het zijn achterstand in efficiency - Vion bracht het aantal productielocaties terug in 2014 en 2015, maar heeft nog altijd teveel spreiding - op de Deense slachter Danish Crown en de Duitse Tönnies kunnen inlopen.
Zie reactie #1 voor een samenvatting van het interview dat Kint gaf aan het FD over de eerste jaarcijfers die hij presenteerde.
Fotocredits: entree Vion in Boxtel, still, Omroep Brabant
Dit artikel afdrukken
Topman Francis Kint wil wel kwijt dat zijn bedrijf met varkensvlees een lager resultaat heeft behaald dan in 2014 toen de varkensdivisie verlies maakte. De omzet daalde door lagere vleesprijzen van €5 miljard naar €4,6 miljard.
Het boergenoteerde Vion, eigendom van boerenkoepel ZLTO, keert geen dividend aan zijn aandeelhouder. Alle aandacht gaat uit naar het gezond maken van het bedrijf dat door zowel interne problemen (een lappendeken van bedrijven zonder duidelijke samenhang en eenheid van leiding) als de misère in de varkenshouderij financieel moet balanceren om overeind te blijven. Volgens Kint heeft het voldoende middelen om te investeren in modernisering van de operationele processen, marktconcepten en export naar Aziatische landen. Daarmee moet het zijn achterstand in efficiency - Vion bracht het aantal productielocaties terug in 2014 en 2015, maar heeft nog altijd teveel spreiding - op de Deense slachter Danish Crown en de Duitse Tönnies kunnen inlopen.
Zie reactie #1 voor een samenvatting van het interview dat Kint gaf aan het FD over de eerste jaarcijfers die hij presenteerde.
Fotocredits: entree Vion in Boxtel, still, Omroep Brabant
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
In het FD van vandaag een interview met Francis Kint. Ik vat de hoofdpunten samen:
- varkensvlees is weliswaar een bulkmarkt, maar Nederland moet - omdat het land zich onderscheidt op vleesveiligheid en kwaliteit - zijn productie niet zomaar weggeven aan het buitenland, maar gaan exporteren naar Azië
- in de omzet van €300 miljoen naar Azië (Japan en China) zit volgens Kint de groei om de wegvallende consumptie in Europa op te vangen; de productie en slacht moeten in ons land plaats bijven vinden
- Kint poetst het kostennadeel ten opzichte van zijn Duitse concurrent Tönnies (die met 5 slachterijen doet, waar Vion er 25 heeft) weg: Vion zou een regionaal voordeel hebben
- Gevraagd naar de belangrijkste groeikansen noemt Kint als eerste rundvlees en Foodservice concepten. Door de 'natuurlijke rol' van Vion als 'ketenregisseur' ziet hij Vion als stimulator van diervriendelijke houderijsystemen die onderscheidende markten bedienen en daarom betere kansen hebben dan de op prijs concurrerende bulkmarkt.
Er gaan inmiddels geluiden dat Nederland één grote integratie van zijn varkenshouderij zou moeten maken. Ik blijf zeggen: dat wordt een waagstuk. En waar gaat Vion het geld vandaan halen om dat te betalen? Niet van de Rabobank want die heeft zijn geld nou juist uit het bedrijf teruggetrokken. Hoewel ... Rabo zit wel met het probleem van de varkenshouderij in crisis.
Beleid 'gebeurt' en wordt niet gemaakt, zeg ik inmiddels ook in presentaties voor boeren. Het is afwachten en iedere keer weer verrassend hoe een sector waarin iets moet gebeuren, 'het laat gebeuren'.
Dick, 'Beleid 'gebeurt' en wordt niet gemaakt'. Ik denk dat dat klopt, en ik denk ook dat dat helemaal geen probleem hoeft te zijn. Dat voorkomt namelijk grote ongelukken, omdat het geleidelijk gaat en bij ongewenste uitkomsten ook voorzichtig kan worden bijgestuurd.
Stel dat er een masterplan komt om van de Nederlandse varkenshouderij één grote integratie te maken, dan is het risico op ongelukken levensgroot. Het is namelijk te ingewikkeld om te overzien. Of zit ik ernaast?
Henric, ik denk inderdaad dat het een ramp zou worden, maar ik denk niet dat het zal gebeuren. Het wordt hooguit de zoveelste papieren tijger.
Emergente strategieën (zoals business theoretici het noemen) werken inderdaad prima in een complexe omgeving. Je weet echter nooit wie in het goeie experiment zit. Succes wordt vermoedelijk bepaalt door de intelligentie en het lef (koud bloedig ondernemerschap) van spelers die sensitief zijn voor wat er in hun omgeving gebeurt + een dosis gezond geluk. Beleid is van vroeger; het stellen van randvoorwaarden als overheid niet.
Ook in Boerderij een interview. Weinig aanvullend nieuws in ten opzichte van #1, wel dit: Kint ziet het maken van winst op basis van verwerkte producten (voorlopig) niet als mogelijkheid voor Vion. Boerderij noteert: Wil Vion op zoek naar marge dieper de verwerking in?
"Als je kijkt naar Amerikaanse en Braziliaanse vleesbedrijven dan is dat de trend, maar voor Vion liggen de kaarten even anders. U weet dat Vion eerder een groot vleeswarenbedrijf in Duitsland heeft verkocht om de balans op orde te krijgen. Ons huidige vleeswarenbedrijf Encebe groeit wel, maar is niet erg groot. Als je in verdere verwerking groot wil worden, merken wil neerzetten, moet je daarin echt flink investeren. Ik denk dat Vion zich eerst moet richten op wat we nu in huis hebben."
.
Kort gezegd: geen geld voor verwerkt merkproduct, dan geen toegevoegde waarde.
Dick, is het een gekke gedachte wanneer ik voorspel dat binnen 2 jaar er een Chinese investeerder op de stoep staat in Boxtel?
Geld voor een merk dat dan direct naar het oosten kan.
(Of ik daar als varkenshouder beter van wordt betwijfel ik.)