Voedingsdeskundige Richard de Leth spoort met zijn Oersterke leefstijl mensen aan om te eten zoals de natuur dat bedoeld heeft. Hierdoor kost het je lichaam minder energie om 'slechte' stoffen te verwerken en worden 'goede' stoffen beter opgenomen. “De oermens at bladeren, kruiden, wortels, knollen, insecten, wild, gevogelte, eieren, schaaldieren, vissen, noten, zaden en vruchten”.

Schijf van Vijf
Richard de Leth formuleerde samen met Ekoplaza 5 aanvullingen op de Schijf van Vijf:
1. Kies groente en fruit van het seizoen en bij voorkeur zo lokaal mogelijk. Probeer bij minimaal 2 maaltijden per dag groente te eten, is bovendien zijn advies.
2. Eet roomboter in plaats van margarine.
3. Haal je calcium uit andere producten dan uit melk. Eet bovendien veel vis, gevogelte, noten en eieren.
4. Je hoeft geen brood te eten, jodium kun je halen uit zeegroenten en witvis.
5. Drink meer water en kruidenthee. En proost op zijn tijd met een biologisch glas rode wijn.

De huidige mens eet van een beetje alles, terwijl een oermens van alles een beetje at
Variatie
De grootste uitdaging waar OERsterk eten je voor stelt, is de variatie. De huidige mens eet van een beetje alles, terwijl een oermens van alles een beetje at. Met 100 verschillende producten in een maand ben je verzekerd van een gevarieerd eetpatroon, stelt De Leth. De komende twee weken houd ik bij hoeveel verschillende ingrediënten ik eet. Ik maakte een kleine inschatting: normaal eet ik ongeveer 60 verschillende ingrediënten in een maand.

Zou ik de komende 2 weken de 100 verschillende ingrediënten halen?

Fotocredits: 'OERsterk eten', Ekoplaza
Dit artikel afdrukken