De Amerikaanse voedingsdeskundige Cynthia Sass vertaalt op CNN een aantal wetenschappelijk onderbouwde tips naar de dagelijkse praktijk. Vermijd deze zeven 'zonden' en haal méér uit je vers.

Zonde 1: Watermeloen in de koelkast bewaren
Watermeloen die op kamertemperatuur bewaard wordt, blijkt 40% meer lycopeen en 140% meer beta-caroteen te bevatten dan watermeloen in de koelkast. Voor andere meloensoorten blijft het gehalte aan fytonutriënten min of meer gelijk, of je ze nu in de koelkast of daarbuiten bewaart. Over het algemeen blijft een meloen buiten de koelkast (op een koele plek) wel 3 weken goed, in de ijskast is dat maar een week.

Zonde 2: Broccoli niet stomen
De beste manier om broccoli te bereiden én de meeste nutriënten in deze groente te behouden, is stomen. Van de verschillende bereidingswijzen, zoals koken, roerbakken, grillen of in de magnetron klaarmaken, gaan bij stomen de minste flavonoïde antioxidanten verloren. In de magnetron verdwijnt 97%, bij koken 66%, blijkt uit onderzoek.
Eenmaal gestoomd, kun je de broccoli lekker afmaken met een smaakrijke dressing met bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes, amandelen of gember-knoflook.

Zonde 3: Wortels snijden voor het koken
Mensen kunnen uit gekookte wortels beter beta-caroteen opnemen dan uit rauwe. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de gezondheidsbevorderende nutriënten in wortels een kwart hoger ligger als de wortels eerst gekookt en dan pas gesneden worden, dan wanneer ze gesneden in de pan verdwijnen. Het vergrote contactoppervlak (alle snijvlakken) laat de nutriënten 'weglekken' in het kookwater. Bijkomend voordeel: door wortels eerst te koken en dan te snijden, blijven ze ook geuriger en dus smaakrijker.

Zonde 4: Onrijpe peren eten
Peren rijpen door na de pluk. Dat is een goede zaak, want dat zorgt er voor dat het niveau aan bepaalde antioxidanten toeneemt. Bewaar peren dan ook buiten de koelkast. Wil je het rijpproces versnellen, leg ze dan naast een banaan. Het ethyleen uit de banaan versnelt de rijping. Een peer is mooi rijp als de 'hals' zich zachtjes laat indrukken.

Zonde 5: Bladgroenten eten zonder vet
Uit onderzoek blijkt dat ons lichaam beter in staat is bepaalde antioxidanten uit bladgroenten op te nemen als we die in combinatie met vet eten. In een experiment waarbij proefpersonen sla en spinazie met of zonder avocado aten, bleek de toevoeging van avocado er toe te leiden dat de proefpersonen 8 keer zoveel alfa-caroteen, 13 keer zoveel beta-caroteen en 4 keer meer luteïne opnamen.
Goede vetten zitten bijvoorbeeld in avocado, extra vergine olijfolie, noten of zaden.

Zonde 6: Geen bessen in de diepvries
Bessen zijn nutriëntenbommetjes. Leg vooral een voorraadje aan in de diepvries. Diepvriesbessen blijken namelijk nog rijker aan nutriënten te zijn dan verse. In een onderzoek bleek dat diepvriesgroenten in twee derde van de gevallen meer antioxidanten, zoals polyfenolen, anthocyanen, luteïne en beta-caroteen, te bevatten dan vers. Diepvriesfruit en -groenten doen dus bepaald niet onder voor vers, zoals vaak gedacht.

Zonde 7: Knoflook meteen verwerken
Knoflook kan nog gezonder zijn dan je denkt. Druk knoflook plat en laat hem dan 10 minuutjes 'rusten', voordat je hem verder verwerkt. Dat zorgt er voor dat een bepaald enzym, dat uit de cellen vrijkomt bij het platdrukken, zich kan ontwikkelen. Dit enzym zorgt er voor dat de niveaus van andere gezondheidsbevorderende stoffen ook stijgen. Zet dus even de kookwekker om maximaal van knoflook te kunnen profiteren.

Fotocredits: 'stew fixings', liz west
Dit artikel afdrukken