Suggestie gezondheidsvoordeel
Momenteel is 6% van de nieuwe introducties van zuivelproducten gebaseerd op alternatieve bronnen van melk. Zestig procent hiervan is sojamelk, 28% amandelmelk. Innova noemt de markt voor plantaardige melkvarianten 'booming' nu de verkoop via de grote retail op gang is gekomen.
Circa 90% van de nieuwe producten maakt gebruik van een voedingsclaim die een gezondheidsvoordeel suggereert. De meest gebruikte term is ‘lactose-vrij’. Daarna volgen de claims ‘natuurlijk’ of ‘zonder toevoegingen of conserveringsmiddelen'.
Leefstijl
Het ontbijt is traditioneel gezien een maaltijd waarbij mensen melk drinken, maar Canadean verwacht dat minder mensen thuis blijven ontbijten. Abigail Kendall van Canadean legt uit: “Consumenten gaan hoe langer hoe meer over naar on-the-go ontbijt, waardoor melk minder een product wordt om de dag mee te starten. Verder worden de vermeende gezondheidsvoordelen van melk, zoals hoge gehaltes eiwit en calcium, steeds meer overschaduwd door de zorg dat het veel vet bevat.” Lu Ann Williams van Innova meldt daarnaast dat consumenten steeds meer interesse hebben in producten die vrij zijn van zuivel of lactose. Dit geldt niet meer alleen als er sprake is van een intolerantie. Voor een groeiend aantal mensen is het een leefstijl.
In groei-economieën zoals Chili neemt daarentegen de populariteit van melk juist toe. Dat blijkt het gevolg van programma’s voor schoolmelk.
'Mensen houden van hip en nieuw'
“Alternatieven voor melk, zoals sojamelk, zien mensen steeds meer als een hippe en gezonde drank,” zegt Kendall. “Consumenten houden van innovatie in hun drank en dit is te vinden in nieuwe categorieën melk die aantrekkelijker zijn dan de ouderwetse dierlijke melkproducten.” Ook in andere dranken, zoals koffie, kiezen consumenten steeds vaker voor alternatieve melkproducten.
Fotocredits: TetraPak
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Super! Gezonder, minder belastend voor het milieu en er hoeven geen dieren voor ge/misbruikt te worden.
Wel jammer dat in de opkomende economieën dezelfde fout wordt gemaakt als in het westen in het verleden, waarom schoolprogramma's??? Voor je het weet zie je daar hetzelfde percentage obesen en osteoporose patiënten.
#calciumparadox
En over 20 jaar komen ze er achter dat de grote hoeveelheid oestrogenen in de sojamelk ook niet echt gezond was. Mannen met borsten is geen gezicht. Bezint eer ge begint.
Wat mij fascineert: waarom melk imiteren? Ga toch eens wat moderner eten als je het niet meer wilt.
#1 Tara, dat gezonde en milieuvriendelijke valt nog helemaal te bezien. Wat is er zo gezond aan water met een paar procent amandel en verder heel veel toevoegingen? En soja heeft een grote invloed op het endocriene stelsel. Het heeft bijvoorbeeld o.a. een nadelige invloed op de hoeveelheid schildklierhormoon en wordt dus afgeraden voor mensen met hypthyreoidie. Soja is samen met palmolie een van de belangrijkste gewassen die het regenwoud bedreigen en alle dieren die in die ecosystemen leven. Dus ook niet zo best voor dierenwelzijn. En het is een voedingsmiddel waar veel mensen overgevoelig voor zijn.
Ik zie in zo’n artikel vermoedelijk de mening en overtuiging terugkomen van de onderzoeker. Ik doel dat op de volgende zin; “Consumenten houden van innovatie in hun drank en dit is te vinden in nieuwe categorieën melk die aantrekkelijker zijn dan de ouderwetse dierlijke melkproducten.”.
Dan vraag ik mij af is dit de mening van de onderzoeker, of is dit onderzocht.
Ik kom wel vaker discussies tegen waar de overtuiging/mening van de onderzoeker de boventoon gaat voeren, en dit dan totaal uit de hand loopt.
Want zijn melkproducten ouderwets, of wordt dat stempel door de onderzoeker opgeplakt?
Amandelmelk is meestal niet meer dan een schaapje amandel gemengd met van alles en nog wat.
Maar een echte foodie maakt dat natuurlijk zelf!
En van soja barst altijd de discussie los over genetisch modificatie, mannen en borsten en alle punten die de andere mensen ook al opnoemen.