De verandering van het klimaat heeft invloed op onze gezondheid. Wij zijn niet gemaakt om te leven in extreme temperaturen. Ook de kwaliteit van ons voedsel, water en lucht komt in gevaar. Dat nieuws komt niet van een NGO, maar van de Amerikaanse overheid.
De Amerikaanse overheid bracht begin deze week een rapport uit met een overzicht van nieuwe gevaren waar we aan blootgesteld worden. Het rapport bestaat uit onderzoeken van acht federale overheidsinstellingen. Grist selecteerde een aantal hoofdpunten uit dit verslag.
Verontreiniging
De verandering van het klimaat heeft volgens het rapport invloed op ons eten en drinken. Het risico op verontreiniging neemt toe. Hogere temperaturen en meer extreem weer zijn de perfecte omstandigheden voor gevaarlijke contaminanten om in onze voeding terecht te komen. Uit een onderzoek blijkt dat een hogere temperatuur van de oceaan leidt tot meer opstapeling van kwik in vis. Ziektes als salmonella komen vaker voor bij warmer weer en meer overstromingen.
De toenemende groei van bacteriën, pathogenen en andere contaminanten kan daarnaast leiden tot verminderde kwaliteit van het drinkwater. Algen krijgen door het warmere water de gelegenheid om eenvoudig te verspreiden.
Fysieke en mentale gezondheid
Zowel de fysieke als de mentale gezondheid kunnen in het geding komen. Het lichaam van kwetsbare groepen, zoals ouderen en kinderen, is minder goed gebouwd op het reguleren van de temperatuur als de seizoenen steeds warmer worden. Dit kan resulteren in directe of indirecte gevolgen voor de gezondheid. Zo kunnen zonnesteken en warmtestuwing vaker optreden, maar ook blijkt dat een langere blootstelling aan hogere temperaturen leidt tot meer hart-, nier- en longklachten.
Andere risico’s
Niet alleen bacteriën varen wel op het warmere weer, ook insecten overleven langer in milde winters en warme zomers. Hierdoor krijgen ze de mogelijkheid om sneller en verder te reizen en mogelijk meer ziektes te verspreiden. Daarom bestaat het gevaar dat een prik van een mug of teek steeds minder onschuldig wordt.
De lucht die we inademen dreigt viezer te worden. Dat komt door fossiele brandstoffen maar ook smog en luchtvervuiling door meer natuurbranden dragen negatief bij aan de luchtkwaliteit. In gebieden waar nu al gezondheidsbedreigende omstandigheden voorkomen, zal de ernst daarvan waarschijnlijk toenemen. Daarnaast kunnen er in gebieden die nu relatief veilig zijn, nieuwe bedreigingen ontstaan.
Maatregelen nodig
Gina McCarthy van de Environmental Protection Agency stelt dat dit rapport overtuigend genoeg is om vast te stellen dat klimaatverandering levens in gevaar brengt. “Het gaat niet alleen om gletsjers en ijsberen. Het gaat om de gezondheid van onze kinderen.”
Fotocredits: Global Climate Change, Wikimedia
Dit artikel afdrukken
Verontreiniging
De verandering van het klimaat heeft volgens het rapport invloed op ons eten en drinken. Het risico op verontreiniging neemt toe. Hogere temperaturen en meer extreem weer zijn de perfecte omstandigheden voor gevaarlijke contaminanten om in onze voeding terecht te komen. Uit een onderzoek blijkt dat een hogere temperatuur van de oceaan leidt tot meer opstapeling van kwik in vis. Ziektes als salmonella komen vaker voor bij warmer weer en meer overstromingen.
De toenemende groei van bacteriën, pathogenen en andere contaminanten kan daarnaast leiden tot verminderde kwaliteit van het drinkwater. Algen krijgen door het warmere water de gelegenheid om eenvoudig te verspreiden.
Fysieke en mentale gezondheid
Zowel de fysieke als de mentale gezondheid kunnen in het geding komen. Het lichaam van kwetsbare groepen, zoals ouderen en kinderen, is minder goed gebouwd op het reguleren van de temperatuur als de seizoenen steeds warmer worden. Dit kan resulteren in directe of indirecte gevolgen voor de gezondheid. Zo kunnen zonnesteken en warmtestuwing vaker optreden, maar ook blijkt dat een langere blootstelling aan hogere temperaturen leidt tot meer hart-, nier- en longklachten.
Het gevaar bestaat dat een prik van een mug of teek steeds minder onschuldig wordtDaarnaast noemt het rapport ook gevolgen voor de mentale gezondheid, vooral voor de toch al kwetsbare groepen. Een toename in frequentie van orkanen zoals Katrina of Superstorm Sandy hebben een grote invloed op het leven van mensen. Dit kan leiden tot post-traumatische stress, angststoornissen en depressie.
Andere risico’s
Niet alleen bacteriën varen wel op het warmere weer, ook insecten overleven langer in milde winters en warme zomers. Hierdoor krijgen ze de mogelijkheid om sneller en verder te reizen en mogelijk meer ziektes te verspreiden. Daarom bestaat het gevaar dat een prik van een mug of teek steeds minder onschuldig wordt.
De lucht die we inademen dreigt viezer te worden. Dat komt door fossiele brandstoffen maar ook smog en luchtvervuiling door meer natuurbranden dragen negatief bij aan de luchtkwaliteit. In gebieden waar nu al gezondheidsbedreigende omstandigheden voorkomen, zal de ernst daarvan waarschijnlijk toenemen. Daarnaast kunnen er in gebieden die nu relatief veilig zijn, nieuwe bedreigingen ontstaan.
Maatregelen nodig
Gina McCarthy van de Environmental Protection Agency stelt dat dit rapport overtuigend genoeg is om vast te stellen dat klimaatverandering levens in gevaar brengt. “Het gaat niet alleen om gletsjers en ijsberen. Het gaat om de gezondheid van onze kinderen.”
Fotocredits: Global Climate Change, Wikimedia
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De toenemende grilligheid van het wereldklimaat vormt de echte dreiging. Als bijvoorbeeld in grote delen van India de oogst wegvalt door een of andere apocalyptische gebeurtenis, dan is er doodeenvoudig niet genoeg voedsel voorhanden om deze acute tekorten aan te vullen. De El Niñjo baart mij in dit opzicht grote zorgen. De pindaboeren in Nigeria weten als geen ander wat het is als het regenseizoen opeens drie weken eerder begint. Al het gedroogde product dat in zakken tot pyramides is opgestapeld regenen nat met een enorme schimmelvorming en aflatoxine contaminatie tot gevolg. De opwarming zal iedereen raken.
Doet me denken aan de Franse documentaire van Jean-Chistophe Victor: Civilisations:// Changer ou Disparaître (franstalig zonder ondertiteling).
"Een aantal beschavingen, met inbegrip van de Khmer en Maya lijken door het overmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen, een zogenaamde "ecocide" in gang te zetten. Aan de hand van deze twee voorbeelden zetten we nu ook vraagtekens bij de toekomst van onze westerse beschaving."
Rampen, pest, hongersnood door massale oogsten..
Historisch gebeurde dat vroeder en nog wel om de paar decennia..
Het boek ‘The Good Earth’ van Pearl Buck (1917–1935) verhaalde (naar de smaak van nu romantische 'journalistiek') over de repetitieve hongersnoden door droogte in China, en Buck bracht daarmee als een van de eerste een ‘ecologische’ roman, die veel indruk maakte.
Maar dat onder de ’Grote Sprong’ voorwaarts in de 60er jaren vanwege een dramatisch mislukte landbouwpolitiek er kannibalisme heerste op het Chinese platteland, drong in de media pas meer dan 10 jaar later door.
Het in de topic geschetste rampenscenario wijkt niet zo veel af van wat er op natuurlijke wijze altijd al geweest is.
Sinds een kwart eeuw geleden de wereld door internet een klein roddeldorpje geworden, gaan nieuws, trends en hypes razendsnel rond, mat als gevolg een gefrustreerd anticiperen om er ’wat aan te doen’ bij zaken die excessief in het oog springen. De maakbare wereld.
Wat me van de doemscenario’s verwondert, - alleen de VPRO bracht daar een zeer interessante docu over -, is, dat we niet stil staan bij de positieve nieuwe kansen.
Ik pleit absoluut niet voor negeren voor de effecten van onze overconsumptie, maar het blijft opvallend, dat er een taboe heerst op de positieve kanten van een klimaat-fluctuatie.
En met positieve kanten bedoel ik allerminst de mega hype om voor duizenden miljarden maatregelen te nemen zonder economisch ook maar iets te veranderen aan overconsumptie.
Ik geef toe, ‘eco’ is een bijzonder interessante groeimarkt, die vrij uniek is, omdat het een sector betreft, die niet meer selfsupporting en op een eigen bestaansrecht hoeft te draaien,
maar analoog aan de oorlogsindustrie gefinancierd wordt op directe kosten van de burger, die ‘gered’ moet worden voor de toekomst en van zijn angst.
Wat me ook verwondert in Nederland, is het verborgen houden van relevante data.
Je zou op z’n minst verwachten dat de data van Rijkswaterstaat wat betreft stijging en daling (!) over de laatste 20 jaar vrij toegankelijk is en met een link op de homepage staat.
Na heel lang gezeur lukt het me om in 2011 gegevens te krijgen van Rijkswaterstaat Zeeland. Jaren van enkele mm-stijging en -daling (!), waarin nog niet verdisconteert de daling van het Noord-Nederlands plat.
Na een computercrash alle weg, en deze winter gebeld tot in den Haag toe. Drie maal het bos in gestuurd naar een interne site waar ik het zou moeten kunnen vinden… Niet dus.
Terwijl ik begin 90er jaren een order boekte waarbij wij in epoxybuizen (inert voor corrosie) sensors bouwden, die naast golfhoogten ook de golfdruk en de gemiddelde zeespiegelstijging en -daling door seinden…
Wel werd angst gecreëerd met de suggestie dat ook de zee ooit tot Amersfoort zou kunnen komen, maar de bevolking integer informeren over wat er echt actueel meetbaar gebeurt.. ?
Hij stijgt.. Hoeveel ? En hoeveel keer daalde die ?
Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft.
Enno
Positieve nieuwe kansen zijn slechts voor zo lang het duurt Hans Pollemans. Iedereen een beetje bij zinnen voelt aan zijn water dat dit helemaal niet goed gaat. Ons voorhouden zoals de overheden doen dat met allerlei maatregelen als CO2 vermindering dit vliegwiel nog te stoppen is een onnozelheids scenario.
Om de huidige problematiek te vergelijken met pest en honger uit de middeleeuwen laat zien dat er niets van begrepen wordt. Niet erg. Neem aanhangers van een reëel doemscenario hun doem niet af aub. De natuur heeft het laatste woord.