Appelsientjes eigenaar FrieslandCampina erkent met het terugtrekken van een reclamecampagne in abri's dat het bedrijf ook de verpakking van zijn sinaasappelsap moet aanpassen. Zowel de abri-posters als de verpakkingen van het product zeggen namelijk dat het drinken van een glas Appelsientje Sinaasappel gelijkwaardig is aan het eten van een stuk fruit. Dat is voedingskundig echter niet waar en spoort niet met de officiële voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum, die zich baseren op de wetenschappelijke literatuur.

Dat zegt diëtist en voedingsdeskundige Rob van Berkel in een aanklacht tegen de suggestieve marketingcommunicatie van Appelsientje die hij gisteren indiende bij de Reclame Code Commissie. Daarin legt hij de RCC uit waarom Appelsientje niet mag tellen als fruit.

'Groter probleem'
Van Berkel: Appelsientje Sinaasappel bevat per 100 ml minder calorieën dan een verse sinaasappel van 100 gram. Dat komt omdat er vet en voedingsvezels (die calorieën leveren) uit Appelsientje Sinaasappel zijn gehaald. De hoeveelheid suikers is daardoor iets groter geworden. Verder bevat Appelsientje Sinaasappel per 100 mg/ml duidelijk minder voedingsvezels en vitamine C dan een verse sinaasappelsap. Appelsientje maakt echter de vergelijking met één glas fruitsap, dat is 200 ml. We zien dan dat één glas Appelsientje Sinaasappel a) meer calorieën, b) meer vitamine C en c) minder voedingsvezels bevat dan één sinaasappel. De voorziening in vitamine C is in Nederland geen probleem. De inname van calorieën is bij veel mensen echter te hoog (vergeleken met de behoefte) en de inname van voedingsvezels te laag. Een glas Appelsientje Sinaasappel gelijkstellen aan één sinaasappel helpt niet om deze problemen op te lossen. Het probleem zou zelfs alleen maar groter worden wanneer iedereen een portie vers fruit (sinaasappel) zou vervangen door een glas Appelsientje Sinaasappel. De inname van calorieën zal toenemen en die van voedingsvezels dalen.

Door blogacties van 'Foodbloggers' Liesbeth Oerlemans en Monique van der Vloed verklaarde FrieslandCampina afgelopen week dat het zijn abri-campagne zou staken. Het bedrijf leek te erkennen dat het suggestief aanbeveelt om Appelsientje sinaasappelsap te drinken als een gezonde, fruitvervangende drank. Volgens Van der Vloed is de campagne echter nog steeds niet teruggetrokken én moet bovendien de verpakking van Appelsientje worden aangepast zoals Van Berkel eist.

sientjesappelensinaas
links: sinaasappelsap, rechts: appelsap (zonder 'fruit'-claim)


Dikmaker
Niet alleen in de abri-campagne maar ook op het pak suggereert FrieslandCampina immers dat een glas sap telt als 1 stuk fruit. Van Berkel beschrijft in zijn klacht uitgebreid waarom dat onterecht is en hoe zelfs het groene Vinkje - dat staat voor basisproducten, zoals groente en fruit - misleidend door het zuivelconcern wordt gebruikt om ingedikt en aangelengd sap aan te prijzen als gelijkwaardig aan fruit. Het bedrijf kan worden verweten dat het aanzet tot drinken van sap ten koste van fruit. Fruitsap geldt net als andere suikerhoudende dranken echter als dikmaker.

RTL Z wijdde een uitzending aan de acties van Foodbloggers tegen de levensmiddelenindustrie met de Appelsientje-case als aanleiding.

Fotocredits: RTL Z
Dit artikel afdrukken