Vorige week maakte Appelsientje bekend een reclamecampagne voor sinaasappelsap terug te trekken wegens misleiding. Hoewel RTL Z het feit een uitzending waard vond, zien diëtist Rob van Berkel en voedingsblogger Monique van der Vloed er nog weinig van. Van Berkel diende om die reden een klacht in bij de Reclame Code Commissie.
Appelsientjes eigenaar FrieslandCampina erkent met het terugtrekken van een reclamecampagne in abri's dat het bedrijf ook de verpakking van zijn sinaasappelsap moet aanpassen. Zowel de abri-posters als de verpakkingen van het product zeggen namelijk dat het drinken van een glas Appelsientje Sinaasappel gelijkwaardig is aan het eten van een stuk fruit. Dat is voedingskundig echter niet waar en spoort niet met de officiële voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum, die zich baseren op de wetenschappelijke literatuur.
Dat zegt diëtist en voedingsdeskundige Rob van Berkel in een aanklacht tegen de suggestieve marketingcommunicatie van Appelsientje die hij gisteren indiende bij de Reclame Code Commissie. Daarin legt hij de RCC uit waarom Appelsientje niet mag tellen als fruit.
'Groter probleem'
Van Berkel: Appelsientje Sinaasappel bevat per 100 ml minder calorieën dan een verse sinaasappel van 100 gram. Dat komt omdat er vet en voedingsvezels (die calorieën leveren) uit Appelsientje Sinaasappel zijn gehaald. De hoeveelheid suikers is daardoor iets groter geworden. Verder bevat Appelsientje Sinaasappel per 100 mg/ml duidelijk minder voedingsvezels en vitamine C dan een verse sinaasappelsap. Appelsientje maakt echter de vergelijking met één glas fruitsap, dat is 200 ml. We zien dan dat één glas Appelsientje Sinaasappel a) meer calorieën, b) meer vitamine C en c) minder voedingsvezels bevat dan één sinaasappel. De voorziening in vitamine C is in Nederland geen probleem. De inname van calorieën is bij veel mensen echter te hoog (vergeleken met de behoefte) en de inname van voedingsvezels te laag. Een glas Appelsientje Sinaasappel gelijkstellen aan één sinaasappel helpt niet om deze problemen op te lossen. Het probleem zou zelfs alleen maar groter worden wanneer iedereen een portie vers fruit (sinaasappel) zou vervangen door een glas Appelsientje Sinaasappel. De inname van calorieën zal toenemen en die van voedingsvezels dalen.
Door blogacties van 'Foodbloggers' Liesbeth Oerlemans en Monique van der Vloed verklaarde FrieslandCampina afgelopen week dat het zijn abri-campagne zou staken. Het bedrijf leek te erkennen dat het suggestief aanbeveelt om Appelsientje sinaasappelsap te drinken als een gezonde, fruitvervangende drank. Volgens Van der Vloed is de campagne echter nog steeds niet teruggetrokken én moet bovendien de verpakking van Appelsientje worden aangepast zoals Van Berkel eist.
links: sinaasappelsap, rechts: appelsap (zonder 'fruit'-claim)
Dikmaker
Niet alleen in de abri-campagne maar ook op het pak suggereert FrieslandCampina immers dat een glas sap telt als 1 stuk fruit. Van Berkel beschrijft in zijn klacht uitgebreid waarom dat onterecht is en hoe zelfs het groene Vinkje - dat staat voor basisproducten, zoals groente en fruit - misleidend door het zuivelconcern wordt gebruikt om ingedikt en aangelengd sap aan te prijzen als gelijkwaardig aan fruit. Het bedrijf kan worden verweten dat het aanzet tot drinken van sap ten koste van fruit. Fruitsap geldt net als andere suikerhoudende dranken echter als dikmaker.
RTL Z wijdde een uitzending aan de acties van Foodbloggers tegen de levensmiddelenindustrie met de Appelsientje-case als aanleiding.
Fotocredits: RTL Z
Dit artikel afdrukken
Dat zegt diëtist en voedingsdeskundige Rob van Berkel in een aanklacht tegen de suggestieve marketingcommunicatie van Appelsientje die hij gisteren indiende bij de Reclame Code Commissie. Daarin legt hij de RCC uit waarom Appelsientje niet mag tellen als fruit.
'Groter probleem'
Van Berkel: Appelsientje Sinaasappel bevat per 100 ml minder calorieën dan een verse sinaasappel van 100 gram. Dat komt omdat er vet en voedingsvezels (die calorieën leveren) uit Appelsientje Sinaasappel zijn gehaald. De hoeveelheid suikers is daardoor iets groter geworden. Verder bevat Appelsientje Sinaasappel per 100 mg/ml duidelijk minder voedingsvezels en vitamine C dan een verse sinaasappelsap. Appelsientje maakt echter de vergelijking met één glas fruitsap, dat is 200 ml. We zien dan dat één glas Appelsientje Sinaasappel a) meer calorieën, b) meer vitamine C en c) minder voedingsvezels bevat dan één sinaasappel. De voorziening in vitamine C is in Nederland geen probleem. De inname van calorieën is bij veel mensen echter te hoog (vergeleken met de behoefte) en de inname van voedingsvezels te laag. Een glas Appelsientje Sinaasappel gelijkstellen aan één sinaasappel helpt niet om deze problemen op te lossen. Het probleem zou zelfs alleen maar groter worden wanneer iedereen een portie vers fruit (sinaasappel) zou vervangen door een glas Appelsientje Sinaasappel. De inname van calorieën zal toenemen en die van voedingsvezels dalen.
Door blogacties van 'Foodbloggers' Liesbeth Oerlemans en Monique van der Vloed verklaarde FrieslandCampina afgelopen week dat het zijn abri-campagne zou staken. Het bedrijf leek te erkennen dat het suggestief aanbeveelt om Appelsientje sinaasappelsap te drinken als een gezonde, fruitvervangende drank. Volgens Van der Vloed is de campagne echter nog steeds niet teruggetrokken én moet bovendien de verpakking van Appelsientje worden aangepast zoals Van Berkel eist.
links: sinaasappelsap, rechts: appelsap (zonder 'fruit'-claim)
Dikmaker
Niet alleen in de abri-campagne maar ook op het pak suggereert FrieslandCampina immers dat een glas sap telt als 1 stuk fruit. Van Berkel beschrijft in zijn klacht uitgebreid waarom dat onterecht is en hoe zelfs het groene Vinkje - dat staat voor basisproducten, zoals groente en fruit - misleidend door het zuivelconcern wordt gebruikt om ingedikt en aangelengd sap aan te prijzen als gelijkwaardig aan fruit. Het bedrijf kan worden verweten dat het aanzet tot drinken van sap ten koste van fruit. Fruitsap geldt net als andere suikerhoudende dranken echter als dikmaker.
RTL Z wijdde een uitzending aan de acties van Foodbloggers tegen de levensmiddelenindustrie met de Appelsientje-case als aanleiding.
Fotocredits: RTL Z
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Rob, ik heb de brief gelezen en wat een onzin staat er in. Dit had de brief moeten zijn:
Geachte RCC, we hebben moedwillig de boel misleid, maar als we nu snel onze verpakking aanpassen, net zoals een paar maanden geleden, wilt de klacht dan niet in behandeling nemen. Mooier is natuurlijk als u de klacht afwijst, maar dat is waarschijnlijk iets teveel gevraagd. Hoogachtend, De Koninklijke FC.
En Marc Jansen zich maar afvragen waarom men zich druk maakt.
Vandaag het 'verweer' ontvangen van FrieslandCampina: ze gaan de verpakkingen aanpassen [1]! Opmerkelijk dat ze dit zeggen te doen naar aanleiding van de nieuwe Schijf van Vijf. De Richtlijnen goede voeding van november 2015 gaven hetzelfde aan en waren de basis voor de Schijf van Vijf.
Referentie:
1. Verweer FrieslandCampina
Bedankt voor de bevestiging Jan Peter! Ik ben ook benieuwd naar hun uitspraak! Dat kan alleen nog even duren helaas. Eerst maar even het verweer van Appelsientje afwachten (waar ik nog op kan reageren).
Rob, je hebt helemaal gelijk. Verpakkingen zijn wel degelijk onderwerp bij de RCC. Nu nog meer benieuwd naar hun uitspraak.
beste foodloggers
dit is de waarheid en vitC komt uit China Ik heb er fotos van
Wist u dat:
100 % vruchtensap uit concentraat voor 75 % uit Nederlands
grondwater bestaat. Concentraat is ingekookt vruchtensap. Het
kostelijke vruchtwater, waar alle vitamines in opgelost zijn,
wordt verdampt, gedistilleerd, geraffineerd en als er maar
dezelfde hoeveelheid grondwater, en een beetje meer, weer aan
toegevoegd wordt in Europa, mag het volgens de NL-EU wetten
100% vruchtensap heten.
Dat het product een kooksmaak krijgt wordt voor lief aangenomen.
Wat nog vervelender is, het hele alfabet aan vitamines is ook verdwenen. Het sap wordt namelijk 2 of meer malen gepasteuriseerd, een eufemisme voor steriel maken = lang houdbaar. Alles langer dan 2 weken houdbaar is technisch gezien lang houdbaar. Wij kennen 3 vormen van "pasteuriseren". Afhankelijk van temperatuur en tijd noemen we dit:
Pasteuriseren: 80 oC, 15 minuten
Licht pasteuriseren: 96 oC, 3-4 minuten
Lekker ouderwets wekken op 100 oC
Volgens Wageningen:
"De inactivering door hitte gaat vrij snel. Bij 100 oC en pH 6 is de halfwaardetijd ongeveer 1 minuut (d,w,z, na 1 minuut is 50 % afgebroken/verdwenen). Bij 70 oC is dat 2 minuten. Bij lagere pH gaat het nog veel sneller. Sappen hebben een pH van 3,1 tot 4,5.
Wat hebben we dan nog in het pak: grondwater, een beetje concentraat, wat natuurlijke geur- en smaakstoffen (toegevoegd) en restanten van de eens ó zó rijke natuurlijkevoedingsstoffen. Dit drinken we dan als de healthy 100% vruchtensappen!!!
Gelooft u nog in sprookjes?