Annechien ten Have kocht kipsaté van Albert Heijn. Het product heeft zo'n blauw Vinkje. Dat betekent niet OK, maar slechts 'minder af te raden dan vergelijkbare producten in dezelfde categorie'.
Meneer @AH Kip-saté met vrije uitloop #eieren?? Hoe zit het met de 26% kippenvlees? Ook vrije uitloop? Of?? #dtv #AH pic.twitter.com/XNFZbvTsTc
— Annechien ten Have (@PiggyPower1) March 20, 2016
Koop je kipsaté, dan koop je vlees. Deze blijkt echter gemaakt van eieren met vrije uitloop. Hoe dat kan is een klein wonder, want in de saté zit 0,7% 'vrije uitloop eigeel'. Toch zit er 26% echt kippenvlees in. Dat komt vrijwel zeker niet van kippen die genoten van de buitenlucht. Mochten we ons vergissen, dan komt AH dat vandaag vast wel vertellen.
Toch suggereert de verpakking een maatschappelijk correcte kipsaté, die je net wat minder op details lettende buren ten onrechte opgelucht zullen eten. Het Vinkje draagt daar nog eens extra aan bij.
Vind jij dat OK?
Zo nee, dan verwachten we dat AH het product deze week nog uit de schappen haalt en de verpakking aanpast.
Wij gaan alvast op zoek naar de volgende case. Help ons mee en zend je vondsten naar redactie@foodlog.nl.
Is het OK om op een product met 0,7% eigeel en 26% binnenkip met grote letters 'VRIJE UITLOOP' op te zetten?
— foodlog.nl (@foodlog_nl) March 22, 2016
Fotocredits: Annechien ten Have
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen"
"Natuurlijk aroma": is dat weer zo'n door gemanipuleerde gisten geproduceerd smaakje?
@SimoneHertzberger: Wat verstaat AH eigenlijk onder "kunstmatig", wat onder "natuurlijk"?
Ik moet even de juiste feiten weergeven.
Het gaat om een salade Kip-Kerrie bereid met vrije uitloop eieren.
De ingredienten zijn:
33% kippenvlees, plantaardige olie (koolzaad, raap, zonnebloem, geharde zonnebloem) water knolselderie, 6% ananas, suiker, appel, azijn, augurk, 2% VRIJE-UITLOOP EIGEEL, citroensap, maiszetmeel, zout, specierien (mosterd) gember, knoflook, gemodificeerd maiszetmeel, natuurlijke aroma's (mosterd) gedroogd ui, conserveermiddel..... etc....
Mij gaat het erom dat de consument voor de gek wordt gehouden: 2% vrije-uitloop eigeel en die 33% kippenvlees dan??? Daarover wordt niets vermeld.
Zo word ik dus bedonderd waar ik bij sta......
Vandaar dat ik hierover een tweet verstuurde. Van meneer AH heb ik nog niets gehoord... Geen zondagdienst? Als boer heb ik die wel....
Ik lees bij de AH "salade kipsaté" zelfs 0,7% vrije uitloop eigeel, en 26% kip, Annechien!
.. en dan weer zo'n vink bij 14 gram suiker en 1 gram zout de 100 gram.
Waarom moet die vleeskip per se naar buiten eigenlijk?
... misschien omdat ook zo'n kip op rokjesdag wel eens een keertje naar buiten wil, Carolien?
Wat UV, vitamine D, in de grond wroeten, liefst natuurlijk een insectje scoren, stofbad nemen...