2. Onlangs presenteerde het ministerie van EZ zijn voedselvisie. Het gebeurde in zo’n viezige Rotterdamse havenloods met een kok - met baard zonder hygiëne-netje en zo’n schoffiespet - die alles zelf maakt omdat dat veel beter heet. Vers natuurlijk. Dat is hip, ook al is het inhoudsloos en niets anders dan marketing en positionering van iets nieuws. Ook de detailhandel doet er flink aan mee. De Foodplaza’s en verspleinen met krijtborden, kratten en kisten schieten op als paddestoelen. Natuurlijk, want vers is kassa.
Doe normaal, wil ik roepen. Maar er is geen publiek voor3. De wereldvermaarde Amerikaanse cardioloog Dariush Mozzafarian modelleerde epidemiologische gegevens en beweerde ver over hun bewijskracht heen dat flink lagere prijzen voor verse groenten en fruit voor 10 maal zoveel gezondheidswinst zullen zorgen als bijvoorbeeld Vinkje of andere ‘eet gezonder campagnes’. Weg kassa, omdat de vers promotende professor ook een activist blijkt.
4. Vlees, brood, koekjes, hamka’s, gebak en bier worden gemaakt met glyfosaat. Precieze analysetechnieken tonen tegenwoordig feilloos de geringste sporen van landbouwgif in ons eten aan. Dat moet er dus uit, vinden NGO’s en daarom heel bewust Europa. “Maar weet u wel hoeveel veel vervelender spul er dan gespoten moet worden?” - vragen gifkenners die de feiten kennen en zich de gevolgen realiseren. Het maakt niet uit. Experts zijn boeven, want ze hebben ervoor gezorgd dat het goedje in mijn biertje zit. Het gevoel regeert. Op dit moment durft de EU niet eens meer te beslissen of glyfosaat in Europa per 1 juni nog wel mag of niet. Ik hou niet van glyfosaat, maar weet wel dat als de EU morgen het gebruik verbiedt, ons eten óf heel veel duurder óf nog giftiger wordt.
Doe normaal, wil ik roepen. Maar er is geen publiek voor. Ziet u de rode draad? Goeroe’s, overheden, NGO’s, wetenschappers en zakenlui surfen allemaal al zolang op de gevoelens van mensen dat we knotsknettergek los van de motor zijn geraakt. Hoe loopt dat af?
Fotocredits: Fokke & Sukke
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees eens de geschiedenis van het wondermiddel DDT. Voor deze uitvinding werd in 1948 de nobelprijs uitgereikt. Dan zult u begrijpen dat veel mensen, met name ouderen, voorzichtig en achterdochtig zijn geworden.
Vergeet in dat rijtje "goeroe’s, overheden, NGO’s, wetenschappers en zakenlui" vooral de scoopdrift van de media niet, Dick! Fijn dat Foodlog een podium biedt om tenminste de scherpste kantjes van de mediahypes af te slijpen, al betwijfel ik soms of het niet beter zou kunnen zijn om de grootste waanzinverhalen maar gewoon te negeren en dood te zwijgen.
Soms zijn pijnlijke koerswijzigingen nodig als de maatschappij of de landbouw-mammoettanker voor de zoveelste maal geleidelijk, stilletjes en ongemerkt op ijsbergen blijkt te zijn gaan afstevenen.
Dat zijn we met onze "efficiënte" houderijsystemen gaan doen qua antibioticagebruik, maar ook qua bestrijdingsmiddelen. Nederland gebruikt krankzinnige hoeveelheden bestrijdingsmiddelen, waarvan de effecten - zeker in combinatie - nog maar nauwelijks onderzocht zijn.
En de toelatingsonderzoeken der producenten zelfs geheim.
In haren van jongeren worden tientallen bestrijdingsmiddelen gevonden.
Des te langer de kapitein doofstom blijft voor het geroep van de uitkijk in het kraaiennest,
des te ingrijpender de benodigde koerswijziging, en des te waarschijnlijker onnodig grote schade: asbest, DDT, Q-koorts, lood in het drinkwater.
Van sommige zaken kun je de waanzin toch eigenlijk wel op je klompen aanvoelen.
Hoe is het mogelijk dat men ooit in kuikenvoer standaard antibiotica is gaan stoppen?
Welke idioot heeft bedacht om oogsten vlak voor het afrijpen nog een dosis glyfosaat te geven?
Koeien geel, doodgespoten gras te laten grazen?
Welk normaal denkend mens laat koeien hun hele leven in een stal staan?
Zet varkens - die niet onder de modder, maar onder de stront zitten - zo dicht op elkaar dat ze elkaar kannibaliseren? Zoveel kippen op een vierkante meter dat ze elkaar doodpikken?
Bedenkt kippenstallen met meer dan een miljoen kippen vlak naast stallen met tienduizenden varkens, de ideale broedstoven van nieuwe zoönosen?
Mag er nu écht geen vlekje op een appel zitten?
Moeten álle insecten doodgespoten worden?
Wat is de invloed van al die bestrijdingsmiddelen op het leven en de vruchtbaarheid van de bodem?
Op mensen die naast lelievelden wonen?
"De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werd bij een aantal incidenten in het land ingeschakeld, maar die heeft geen overtredingen geconstateerd.
De inspectiedienst nam geen luchtmonsters, wat volgens deskundigen wel nodig is om te kunnen meten aan hoeveel giftig gas omwonenden zijn blootgesteld."
Inderdaad: wat is er mis met knikkeren?
Met minder, maar beter vlees? Met (pluim-)vee zonder antibiotica?
Met mest zonder resistent gemaakte bacteriën? Met fruit dat niet op uiterlijk, maar op smaak geteeld wordt? Met koeien die grazen? Met hoeveelheden stront die in plaats van als afval, als mest gebruikt kunnen worden? Met onafhankelijke wetenschap? Met CEO's van universiteiten zonder ritsen nevenfuncties in de industrie? Met certificerende instanties zonder belangenverstrengeling?
Met toezichthouders die toezicht houden en de wet -liefst ook effectief! - handhaven?
Gister was de derde congressional hearing over de watercrisis in Flint, Michigan.
Een toch al kwetsbare groep van meer dan 100.000 is meer dan een jaar blootgesteld aan loodvergiftiging.
Eén burger sloeg vasthoudend alarm, maar zit desondanks met een kind met loodvergiftiging.
Slechts één EPA-official reageerde adequaat. Maar werd door "expert bureaucrats" kaltgestellt.
Net met de Q-koortsepidemie bij ons, hebben verantwoordelijk bestuur en EPA het erbij laten zitten, getraineerd en gesaboteerd, en het deksel zo lang mogelijk op de doofpot gehouden.
Ten detrimente van duizenden, lamlendig en laat gereageerd op overduidelijke signalen.
De verantwoordelijken in Michigan worden niet met de bij onze parlementaire enquetes gebruikelijke fluwelen handschoentjes aangepakt. Uitermate interessante lees- en leerstof voor "accountable" bestuurders, wetgevers, toezichthouders, handhavers en controlerende parlementen.
Dick, zelden zijn we het helemaal eens. Ditmaal volkomen: teveel pers maakt knettergek.
Over je 2e zin: dat is inderdaad een dilemma. We kiezen ervoor het te doen zoals we het doen. Zie de quote in rood in de hoofdtekst. Daar staat de reden.
Al twee-en-een-half jaar geleden schreef Euripides "Spreek verstandige taal tegen een gek en hij verklaart u voor gek."
Dus er is niets nieuws onder de zon, Dick. Wel is nieuw je toevoeging "Hoe loopt dat af?" Verklaar je nader? Bezorgdheid? Voor wie dan precies?
#9 peter jens. Euripides, goh, leeft die nog? Geintje, je was de duizend vergeten.