Thuis gefermenteerd wortelsap bevat een grote variatie aan gezonde bacteriën. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen. In dit onderzoek fermenteerden 40 vrijwilligers thuis wortelsap. De vrijwilligers persten wortels tot sap, om dit vervolgens met zout in afgesloten potten te laten fermenteren. Na 1, 3 en 30 dagen namen zij monsters die de wetenschappers testten op aantal en soort micro-organismen.

Door de bacteriën uit de sappen op verschillende voedingsbodems te laten groeien, bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid potentiële ziekteverwekkers en de hoeveelheid gezondheidsbevorderende bacteriën. Aanvankelijk overheersten ziekteverwekkers als Salmonella en E.Coli, maar na 3 dagen fermentatie waren deze bacteriën al grotendeels weggeconcurreerd door de gezonde melkzuurbacteriën. Na 30 dagen vonden de onderzoekers helemaal geen ziekteverwekkers meer in de verzuurde drankjes (pH 3,9).

De grote hoeveelheid melkzuurbacteriën in de ambachtelijke sapjes was opvallend, zegt onderzoeker Sarah Lebeer in maandblad Eos. De betere drankjes bevatte uiteindelijk zelfs evenveel gezondheidsbevorderende bacteriën als geconcentreerde probioticadrankjes uit de supermarkt. Bovendien was de variatie fors hoger; de zelfgebrouwen wortelsappen bevatten tientallen soorten bacteriën, terwijl de meeste industriële probiotica slechts één of enkele soorten melkzuurbacteriën bevatten. Deze diversiteit zorgt ervoor dat ons immuunsysteem met meer verschillende soorten bacteriën leert omgaan.

De onderzoekers isoleerden meer dan 300 verschillende melkzuurkoloniën uit de verschillende wortelsapstalen. Deze bewaren zij bij -80°C in een 'microbiële dierentuin', zodat ze in de toekomst beschikbaar zijn om bijvoorbeeld in geneesmiddelen te worden ingezet.
HP/de Tijd - Waarom dat gehypte fermenteren zo gezond is - HP/De Tijd
Reageer
  • Deel
Druk af