Vijf jaar na de kernramp bij Fukushima hoeven Japanners zich geen zorgen meer te maken over de radioactiviteit van hun vis en zeevruchten.

Uit wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in PNAS, blijkt dat over de hele linie het niveau aan radioactiviteit 'zeer laag' is en sinds 2011 gestaag is afgenomen. De onderzoekers gebruikten een nieuwe methode om het cesium-niveau vast te stellen. Ze hopen een eind te maken aan de ongerustheid bij Japanse consumenten. Eerdere onderzoeken, met wisselende resultaten, bleken de angst om vis te eten steeds opnieuw aan te wakkeren.

De enige vissoorten met een verhoogd cesium-gehalte waren grote, op de bodem levende vissen en zoetwatervissen en zeevruchten in de directe omgeving van Fukushima. De gemiddelde Japanse viseter loopt geen risico met 'gevaarlijke' vis in contact te komen, tenzij hij zijn zoetwatervis zelf vangt of van een hobbyvisser krijgt. Vrijwel alle zoetwaterwatervis op het Japanse menu komt uit kweek.
Huffington Post - Japanese Seafood Is Mostly Free From Fukushima Radiation
Reageer
  • Deel
Druk af