In de VS is het nemen van een lunchpauze helemaal 'uit'. Inmiddels eet zo'n 62% van alle werknemers aan zijn of haar bureau. Lunchen staat in de beleving van velen gelijk aan 'ledigheid'. Vergaderingen, mailtjes, to-do lijstjes, ze krijgen allemaal voorrang boven een gezellige lunch met de collega's of een hapje buiten de deur. Wordt er al geluncht, dan doet de gemiddelde werknemer dat het liefst alleen. Het verschijnsel heeft inmiddels zelfs een naam gekregen: desktop dining, schrijft Malia Wollan in The New York Times.

Eten in gezelschap laat je meer eten: met 1 disgenoot eet je 44% meer dan je alleen zou eten. Zitten er 7 of meer mensen aan tafel, dan eet je zelfs 96% meer dan in je eentje
Minder eten
Desktop dining heeft een niet mis te verstaan voordeel. Wie alleen eet, eet namelijk minder. Dat bewees eetonderzoeker Brian Wansink vorig jaar: mannen eten meer als er ook een vrouw aan tafel zit. Maar ook uit ander onderzoek blijkt dat eten in gezelschap je meer doet eten: met 1 disgenoot eet je 44% meer dan je alleen zou eten. Zitten er 7 of meer mensen aan tafel, dan eet je zelfs 96% meer dan in je eentje.

Meer snacken
Er is uiteraard ook een keerzijde. Mensen die minder eten bij de lunch, halen dat weer in door te snacken. Een onderzoek bij 122 kantoorwerkers liet zien dat zij gemiddeld 476 calorieën in hun bureaula hadden liggen in de vorm van snoep en snacks. Verder zijn er in een kantoor altijd plekken waar zich eten 'verzamelt'; de broodjes die over zijn van een lunchmeeting, de restanten van verjaardagstaart, een zelfgebakken cake of de afdelingssnoeppot. Snackverleidingen genoeg dus.

Mensen die minder eten bij de lunch, halen dat weer in door te snacken
Aan dat kantoorsnacken kleeft een voedselveiligheidsrisico. Bijna iedereen kan op zijn of haar werkplek wel ergens bij een koelkast komen. Maar het beheer van die koelkast, laat staan het schoonmaken ervan, is vaak in nevelen gehuld.
En zeg eens eerlijk, wie kent niet die kantoorkoelkast met rottende restjes sla, uitgedroogde (of beschimmelde) potjes en halflege pakken sap of melk?

Teloorgang sociale functie
Erger is nog dat de lunch-aan-het-bureau trend de sociale functie van het kantoor ondermijnt. Kantoren zijn bedoeld als efficiënte, functionele omgevingen die samenwerken, innovatie en interactie mogelijk maken. Ze zijn bedoeld om de productiviteit te stimuleren. Maar als iedereen achter zijn beeldscherm zijn of haar voorverpakte yoghurtje eet, blijft daar weinig van over. De productiviteit kan zelfs teruglopen, als je bijvoorbeeld - in je 'pauze' - even zit te facebooken.

De werktevredenheid is veel hoger als je samen met je collega's eet. Je vindt je werk en je collega's leuker
Wil je van je kantoor een productieve en tot samenwerking inspirerende omgeving maken? Ga dan juist samen eten. "De werktevredenheid is veel hoger als je samen met je collega's eet. Je gaat je werk en je collega's er leuker door vinden", zegt Brian Wansink.

In Nederland lunchen we nog wel samen
In Nederland is samen lunchen nog steeds gebruikelijk. Bijna de helft van de Nederlandse kantoorwerkers luncht in de bedrijfskantine of aan een gezamenlijke lunchtafel. Ruim 30% eet achter z'n bureau. Bij ons zijn dat vaak de wat oudere werknemers.

Overigens eten 8 van de 10 werknemers een van huis meegebrachte lunch op, anders vinden we het te duur, constateerde ING.

Fotocredits: 'Lunch break + Calligrapomorphic', Mo Riza
Dit artikel afdrukken