Mensen met hartproblemen laten vaak hoge gehaltes van het stofwisselingsproduct trimethylamine N-oxide (TMAO) in het bloed zien. De belangrijkste bron van TMAO is L-carnitine, een stofje dat voorkomt in rood vlees. De darmbacteriën zetten L-carnitine om in TMAO.
Een aantal wetenschappelijke studies associeert TMAO en aderverkalking. Een oorzakelijke relatie is nooit vastgesteld. Een nieuw onderzoek van de University of Leicester toont dit nu ook aan bij mensen met acuut hartfalen. De onderzoekers analyseerden de TMAO levels bij 972 mensen die vanwege acute hartklachten in het ziekenhuis belandden. Hieruit zou opnieuw een associatie tussen het TMAO-niveau en het optreden van hartklachten blijken.
De patiënten met hogere TMAO-waarden hadden een significant slechtere prognose in het eerste jaar na het optreden van hun hartaandoening. De onderzoekers tekenen aan dat dit verband afzwakt als ook nierwaarden in de analyse van de verbanden worden betrokken.
Niettemin voelt onderzoeker Toru Suzuki zich sterk genoeg om op te merken: “Dit traject in de stofwisseling laat een mogelijke link zien hoe de consumptie van rood vlees is geassocieerd met hartklachten."
Carnitine komt voornamelijk voor in rood vlees, maar ook in andere dierlijke producten. Daarnaast is het ook een ingrediënt van energiedrankjes.
BMJ - Trimethylamine N-oxide and prognosis in acute heart failure -- Suzuki et al. -- Heart
Een aantal wetenschappelijke studies associeert TMAO en aderverkalking. Een oorzakelijke relatie is nooit vastgesteld. Een nieuw onderzoek van de University of Leicester toont dit nu ook aan bij mensen met acuut hartfalen. De onderzoekers analyseerden de TMAO levels bij 972 mensen die vanwege acute hartklachten in het ziekenhuis belandden. Hieruit zou opnieuw een associatie tussen het TMAO-niveau en het optreden van hartklachten blijken.
De patiënten met hogere TMAO-waarden hadden een significant slechtere prognose in het eerste jaar na het optreden van hun hartaandoening. De onderzoekers tekenen aan dat dit verband afzwakt als ook nierwaarden in de analyse van de verbanden worden betrokken.
Niettemin voelt onderzoeker Toru Suzuki zich sterk genoeg om op te merken: “Dit traject in de stofwisseling laat een mogelijke link zien hoe de consumptie van rood vlees is geassocieerd met hartklachten."
Carnitine komt voornamelijk voor in rood vlees, maar ook in andere dierlijke producten. Daarnaast is het ook een ingrediënt van energiedrankjes.
Toch is er ook een indrukwekkende trits onderzoeken waaruit blijkt dat L-Carnitine heel veel positieve effecten heeft op je gezondheid. Een goed leesbare overzichtspagina met links naar deze onderzoeken vind je hier.
In het bronartikel staat ook: "TMAO was a univariate predictor of death and death/HF, and remained an independent predictor until adjusted for renal confounders". Volgens mij betekent dit dat de nieren een belangrijke intermedierende rol spelen die verder onderzocht moet worden.
Ik ben nu in ieder geval in de war. L-Carnitine (ik slik het als supplement) heeft heel veel gunstige effecten, maar kan ook de prognose bij een hartaanval verergeren?