Kinderen voldoende groente laten eten zou te duur zijn voor ouders met een laag inkomen. Mogelijk speelt echter een andere factor een bepalende rol: de kinderen eten hun bordje niet leeg.
De kieskeurigheid van kinderen uit gezinnen met lage inkomens is mogelijk een 'vergeten' aspect bij de keuze van arme gezinnen tegen groenten en voor ongezonder eten.
Kinderen uit arme gezinnen eten vaak minder groente, fruit en volkorenproducten. Een veel gehoorde reden hiervoor is dat gezond eten duurder zou zijn dan junk food. Anderen spreken dit tegen, omdat met de juiste inkoopstrategie dit helemaal niet zo hoeft te zijn.
Wat veel mensen over het hoofd zien, zijn de verborgen kosten van voedselverspilling als kinderen hun bord niet leegeten. Een kind heeft 8 tot 15 keer nodig om te wennen aan een nieuwe smaak. In gezinnen waarin ieder dubbeltje omgedraaid moet worden, kunnen de ouders het zich niet permitteren om tot het zo ver is het eten wat het kind niet lust, weg te moeten gooien. Om voedselverspilling te voorkomen kiezen ze dan voor eten dat het kind wel opeet, ondanks dat het niet altijd de beste keuze is.
Diepvriesgroente
Deze verborgen kosten van het eten van gezonde producten kunnen ondervangen worden door bijvoorbeeld kinderen op school te leren over eten en kinderen zelf groente te laten verbouwen. Ook telt hier weer dat de ouders het goede voorbeeld moeten geven. Kook- en smaaklessen voor ouders met een laag inkomen kunnen een stap in de goede richting zijn. Verder is een prima optie om te kiezen voor diepvriesgroente, zodat het kind in kleine, afgepaste porties kan wennen aan de nieuwe smaak.
Fotocredits: Stephanie Chapman
Dit artikel afdrukken
Kinderen uit arme gezinnen eten vaak minder groente, fruit en volkorenproducten. Een veel gehoorde reden hiervoor is dat gezond eten duurder zou zijn dan junk food. Anderen spreken dit tegen, omdat met de juiste inkoopstrategie dit helemaal niet zo hoeft te zijn.
Een kind heeft 8 tot 15 keer nodig om te wennen aan een nieuwe smaakKieskeurigheid
Wat veel mensen over het hoofd zien, zijn de verborgen kosten van voedselverspilling als kinderen hun bord niet leegeten. Een kind heeft 8 tot 15 keer nodig om te wennen aan een nieuwe smaak. In gezinnen waarin ieder dubbeltje omgedraaid moet worden, kunnen de ouders het zich niet permitteren om tot het zo ver is het eten wat het kind niet lust, weg te moeten gooien. Om voedselverspilling te voorkomen kiezen ze dan voor eten dat het kind wel opeet, ondanks dat het niet altijd de beste keuze is.
Diepvriesgroente
Deze verborgen kosten van het eten van gezonde producten kunnen ondervangen worden door bijvoorbeeld kinderen op school te leren over eten en kinderen zelf groente te laten verbouwen. Ook telt hier weer dat de ouders het goede voorbeeld moeten geven. Kook- en smaaklessen voor ouders met een laag inkomen kunnen een stap in de goede richting zijn. Verder is een prima optie om te kiezen voor diepvriesgroente, zodat het kind in kleine, afgepaste porties kan wennen aan de nieuwe smaak.
Fotocredits: Stephanie Chapman
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Linda,lees vooral de VK van vandaag, de bijlage Vrouw, kind en gezondheid (de man wordt daar dus toch nog steeds beetje buiten gehouden, dus Simone de Beauvoir lijkt haar dikke, feministische pil van 60 jr geleden voor niets te hebben neergepend), voeding van zwangere en jonge baby/peuter de eerste 3 jaar is cruciaal voor zijn fysieke en psychische gezondheid later , en de eetproblemen vd jonge peuter worden psychisch verklaard als een vorm van aandacht vd baby, die meteen door heeft dat de ouders lichtelijk in paniek raken door zijn weigering, en zich ineens in allerlei bochten gaan wringen in hun mimiek. Ook zou er sprake zijn van traumas bij dat proces, dus ik verwacht eerstdaags een eetweigeringstrauma pil op de markt voor de peuters, zoiets als Ritalin, maar dan meer toegespitst, wel goed verstoppen in de vla of spinazie, want anders weer weigering, krijgen we dat weer, goed dat je dat gemist hebt!
P.S. Zou Beauvoir haar echte naam geweest zijn, of schuilnaam? Is toch geen naam, zo positief klinkend, om een levenlang naast zo'n miesmuizer als Sartre door leven te gaan??
dirk zavel #15: helaas, kinderen zijn mij niet gegeven.
Maar genoeg kinderen bij vrienden & familie en een grote variëteit aan hoe die leren eten. Duidelijk dat het dikwijls geduld, inventiviteit en doorzettingsvermogen vraagt van de ouders om de kinderen aan de groenten te krijgen. Bij een ernstig autistisch neefje lukt het niet, ook de professionele begeleiders krijgen hem niet aan iets anders dan boterhammen. Maar dat is 'toevallig' ook een pakjes-zakjes-frietboer gezin. Verder zie ik alle ouders die het echt proberen, erin slagen om hun kinderen aan de groenten te krijgen. De ene laat ze groenten kweken en/of zelf bereiden, de ander laat ze evenveel stukjes eten als ze jaren oud zijn, of 1 groente die je niet hoeft te eten (en de rest dus wel), enzovoorts. Ik zie in mijn omgeving geen enkel verband tussen inkomen en groenten eten. Wel zie ik ongeveer 1-op-1 verband tussen voedingsgewoontes van ouders en kinderen.
Rena Breed Dan zijn we het eens. Als je meerdere mensen kent die in NL gezond eten van een hele krappe beurs, dan is dat het beste bewijs dat armoede niet 'automatisch' leidt tot ongezond eten. Er zit een stuk psychologie bij.
Astrid Spijkers jij vroeg je op een ander draadje af of dit soort onderzoek ook in NL wordt gedaan, daar ben ik ook benieuwd naar. In het verlengde van wat Rena zegt, door de variatie te onderzoeken kun je ontdekken wat wel mogelijk is bij een kleine beurs.
Ik zou graag onderzoek zien naar eetgewoonten van gezinnen van niet-westerse komaf. Zover ik weet eten deze gezinnen juist beter, in de zin van zelf koken en veel groenten. Zo zag ik bij een Afghaans gezin iedere dag verse groente, zelf schoongemaakt, en altijd fruit. Dat alles van een bijstandsuitkering, gekocht bij "de Turk". Friet kenden ze niet. Idem bij een Tibetaans stel.
Toen ik studeerde, leefde ik op een krap budget. Zo heb ik de Chinees vegetarische keuken ontdekt. Kocht groente van het seizoen, roerbakken met ei of tofu & scheutjes smaakmaker (bouillon, sojasaus, oestersaus), rijst erbij. Ik was altijd voor hooguit 3 gulden klaar voor 2 personen (of 2 dagen). Erg lekker en afwisselend.
Mijn opmerking, Linda, in #3 (dus alweer veranderd in nummering, komt ineens nogal eens voor) gold je opmerking dat je kinderen alles op hun bordje moest laten opeten voordat ze het toetje kregen of van tafel mochten. Dat vind ik dan makkelijk praten, want ik zie dat nergens meer (terwijl wij er als kind wel mee opgevoed zijn). Heb jij dat kunstje wel door, bij eigen kind of kleinkind? Ik betwijfel dat, maar je kunt natuurlijk best wel een gunstige uitzondering daarop zijn, want we kennen elkaar niet! In Afrika (heb er 15 jr gewoond) is trouwens heel weinig honger, behalve in oorlogsgebieden en TV programmas met popsterren. En ga vooral ook naar de tentoonstelling van de gezinnen met krap en rijkelijk budget in fotomuseum Den Haag, daar zie je dat de armste budgets (20-40 dl/gezin/wk), meest gezond eten. Rijker is dus lang niet altijd beter of wenselijker, in tegendeel vaak zelfs. Je hebt dan wel meer stress en prestatiedrang.
Linda Prins Wellicht heb je grotendeels gelijk als het gaat om gezinnen in de USA. Ik geloof, als ik bezoekers aan de USA mag geloven, dat zelf koken daar sowieso niet zo gebruikelijk meer is. Ook herinner ik mij kinderen die bij lessen van Jamie Oliver op scholen in UK helemaal niks wisten over groente en fruit of gezond eten. Dat was zowel schokkend als treurig om te zien. Maar ook hier in NL kennen veel kinderen geen onderscheid, m.i. los van het niveau van inkomen van de ouders. Genoeg mensen met een goed inkomen die ook grijpen naar 'makkelijk' en kant en klaar.
Mijn verontwaardiging slaat op de betutteling in het algemeen. Dat men er van uit gaat dat arm per definitie gelijk staat aan slechte keuzes maken. Ik ken genoeg mensen met een krappe beurs die desondanks proberen zo gezond mogelijk te eten. Voor betaalbare groente en fruit kan men hoe dan ook beter aan het eind van een marktdag inkopen gaan doen! ;) Over het algemeen heb ik de indruk dat er veel schort aan het kennisniveau mbt koken en gezond eten, bij de meeste mensen.