De kieskeurigheid van kinderen uit gezinnen met lage inkomens is mogelijk een 'vergeten' aspect bij de keuze van arme gezinnen tegen groenten en voor ongezonder eten.

Kinderen uit arme gezinnen eten vaak minder groente, fruit en volkorenproducten. Een veel gehoorde reden hiervoor is dat gezond eten duurder zou zijn dan junk food. Anderen spreken dit tegen, omdat met de juiste inkoopstrategie dit helemaal niet zo hoeft te zijn.

Een kind heeft 8 tot 15 keer nodig om te wennen aan een nieuwe smaak
Kieskeurigheid
Wat veel mensen over het hoofd zien, zijn de verborgen kosten van voedselverspilling als kinderen hun bord niet leegeten. Een kind heeft 8 tot 15 keer nodig om te wennen aan een nieuwe smaak. In gezinnen waarin ieder dubbeltje omgedraaid moet worden, kunnen de ouders het zich niet permitteren om tot het zo ver is het eten wat het kind niet lust, weg te moeten gooien. Om voedselverspilling te voorkomen kiezen ze dan voor eten dat het kind wel opeet, ondanks dat het niet altijd de beste keuze is.

Diepvriesgroente
Deze verborgen kosten van het eten van gezonde producten kunnen ondervangen worden door bijvoorbeeld kinderen op school te leren over eten en kinderen zelf groente te laten verbouwen. Ook telt hier weer dat de ouders het goede voorbeeld moeten geven. Kook- en smaaklessen voor ouders met een laag inkomen kunnen een stap in de goede richting zijn. Verder is een prima optie om te kiezen voor diepvriesgroente, zodat het kind in kleine, afgepaste porties kan wennen aan de nieuwe smaak.

Fotocredits: Stephanie Chapman
Dit artikel afdrukken