Van sommige dingen kan je nog zo veel eten, maar je krijgt er nooit genoeg van. Zo kunnen de calorieën zich opstapelen. De Huffington Post zet een aantal van deze producten op een rijtje.

Zoute snacks
Gezouten snacks, zoals chips, staan er om bekend dat je bijna niet meer kan ophouden met eten. Het begint met een klein handje, maar voor je het weet is de zak leeg. Een studie van de Universiteit van Florida zegt dat zout een soort opiaat is waardoor trek en calorie-inname toenemen. Dat kan leiden tot overeten en gewichtstoename. Onderzoeker James Cocores concludeert: “Gezouten voeding kan een verslavend middel zijn dat het beloningscentrum in de hersenen stimuleert." Zout maakt bovendien dorstig en in combinatie met de snack wordt deze dorst vaak gelest met suikerrijke dranken of alcohol. Het beste is om geen zoute snacks in huis te halen. Als je dat toch doet, doe het dan in een kleine verpakking en eet het dan in combinatie met eiwitrijke, verzadigende voeding en een weinig gesuikerd drankje.

Zoetstoffen
Een aantal studies, waaronder deze van Yale University, laten zien dat het brein zich niet voor de gek laat houden door suiker te vervangen door zoetstoffen. Bij echte suiker reageert het beloningssysteem in de hersenen, terwijl dit bij kunstmatige zoetstoffen niet het geval is. Hierdoor stilt het de trek in zoetigheid niet. Dit is geen excuus om los te gaan op gewone suikers; die verzadigen wel beter, maar zijn niet gezond. Het best is om gewoon minder suikers en geen zoetstoffen te gebruiken.

Wit brood en witte pasta
Witte bloem is ontdaan van vezels en nutriënten, waardoor je er meer van moet eten om het verzadigde gevoel te krijgen. Deze producten hebben een hoge glycemische index, wat inhoudt dat ze snel worden omgezet in suiker waardoor een piek in insuline ontstaat. Dit is geassocieerd met een toenemend hongergevoel, meer trek in zoet en een grotere inname van voeding. Het gezonde alternatief is het eten van volkoren producten waar de vezels en voedingsmiddelen nog in zitten en daardoor meer verzadigend werken. Wanneer je toch kiest voor producten op basis van witte bloem, combineer ze dan met eiwitten, aangezien die een verzadigende werking hebben.

Alcohol
Alcohol bevat veel calorieën, maar verzadigt niet. Dit komt omdat alcohol je remmingen minder sterk maakt, waardoor je eenvoudig meer gaat eten. Als je alcohol drinkt, doe dat dan niet op een lege maag en drink er voldoende water naast.

Mononatriumglutamaat (MSG of E621)
Deze smaakmaker komt vooral voor in Chinees eten, maar ook in andere producten als bewerkt vlees, soep in blik en kipnuggets. Het eten van producten met MSG heeft mogelijk een associatie met een groter risico op overgewicht, onafhankelijk van de totale energie-inname. Kijk op de etiketten van producten of er E621 in zit.

Zoete en vette voeding
Cakes, chips, pizza, chocola zorgen allemaal voor een hoge glucosepiek waarna een diep (glucose)dal volgt. Hierdoor krijg je direct weer trek in zoet of vet. Ashley Gearhardt van de University of Michigan: “Deze producten activeren de beloningscentra in de hersenen. Onze hersenen onthouden dit en als we iets zien wat ons herinnert aan die producten, krijg je daar weer enorm trek in.” Een tip is om een tussendoortje te zoeken dat je ook heel lekker vindt. Bijvoorbeeld Griekse yoghurt met mango, of wortels met humus. Eet drie maaltijden op een dag en eventueel twee van dit soort snacks tussendoor. Zo voorkom je grote trek in ongezonde tussendoortjes. Gearhardt: “Het is ook goed om te achterhalen op welke momenten je trek krijgt in snacks. Dit kunnen externe prikkels zijn (bijvoorbeeld iets lekkers ruiken) of interne prikkels (verdriet, verveling) zijn. Probeer de blootstelling aan externe prikkels te verminderen en een gezonde snack bij de hand te hebben.”

Vruchtensap
Sap bevat een hoop suiker, waardoor wederom een glucosepiek en -dip in het bloed ontstaat. Eet liever fruit in plaats van het te drinken. Dit vult beter en voorziet in meer nutriënten en vezels.

Tot slot nog wat algemene tips. Bedenk voordat je gaat eten waar je trek in hebt. Door zomaar iets te pakken, kan je veel calorieën binnen krijgen, zonder dat het je een tevreden of verzadigd gevoel oplevert. Zorg dat een maaltijd bestaat uit een combinatie van eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten, zodat je voor een langere tijd verzadigd bent. Verder is het onverstandig om maaltijden over te slaan. Doe je dat toch, dan loop je het risico dat je op een later moment alsnog trek krijgt en dan naar ongezonde tussendoortjes grijpt.

Fotocredits: Potato chips, Pixabay
Dit artikel afdrukken