Mensen moeten gewoon brood blijven eten, omdat de kans op een tekort aan jodium anders groot is. Dat stelt Robin Peeters, hoogleraar schildklierziekten van het Erasmus MC. Er zijn steeds meer mensen die om uiteenlopende redenen besluiten minder of zelfs geen brood meer te eten. “Hierdoor ligt een jodiumtekort voor bepaalde bevolkingsgroepen ook in Nederland weer op de loer," aldus Peeters. Doordat in Nederland aan bakkerszout jodium is toegevoegd, hebben Nederlanders de laatste jaren voldoende jodium binnengekregen. Als iemand brood uit het eetpatroon weglaat, is het moeilijk om voldoende jodium binnen te krijgen. In andere producten zoals yoghurt, melk en eieren zit ook wel jodium, maar lang niet zoveel als in brood.

Vooral zwangere vrouwen moeten zorgen dat ze voldoende jodium binnenkrijgen. "Een gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap kan problemen geven bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Zelfs een subtiel tekort aan jodium bij de moeder kan leiden tot een lager IQ van het kind," aldus Peeters. Hij raadt zwangere vrouwen aan om gewoon een paar sneetjes brood te eten. Als dat niet mogelijk is door bijvoorbeeld glutenallergie zouden ze naast extra foliumzuur ook extra jodium moeten slikken bij een zwangerschapswens. “Dan weet je zeker dat er aan het begin van de zwangerschap geen jodiumtekort is.”
ErasmusMC - Erasmus MC : Breng de boterham terug op tafel
Reageer
  • Deel
Druk af