Boerenleider Xavier Beulin ging op bezoek bij president François Hollande. Na het miljard dat de boeren vorig jaar van Parijs kregen, heeft de regering van premier Valls zelfs alweer €290 miljoen extra middelen vrijgemaakt voor de Franse boeren.

Doen alsof
Maar dat is weggegooid geld, zei Beulin deze week. De Franse veehouders staan volkomen met hun rug tegen de muur omdat de prijzen voor hun dieren (vleesrunderen en varkens) en hun melk zo laag zijn dat ook honderden miljoenen extra steun hen niet kunnen helpen. Ze krijgen hun product niet meer weg, omdat melk en vlees uit buurlanden, waaronder Nederland en Duitsland, goedkoper worden aangeboden aan verwerkers.

Frankrijk moet er samen met Angela Merkel voor zorgen dat Rusland weer opengaat en dat we ons een beetje losser maken van de VS, zei Beulin deze week op Europa 1. Lukt dat niet, dan kunnen de boeren inpakken. Beulin doet alsof hij alles op alles zet en vraagt begrip voor het feit dat hij zijn boeren niet van de straat haalt. Ze staan er te slecht voor. Vanuit Zuid-Frankrijk komt het spandoek op de foto: 'hoeveel doden zijn nodig?' Twee Zuid-Franse boeren maakten recent een einde aan hun leven omdat ze niet meer wisten hoe ze hun bedrijven nog konden voortzetten.


La FNSEA réclame une "diminution des... door Europe1fr


Minister Stéphane le Foll moest zich gisteren op RTL verdedigen tegen Franse boeren die zijn aftreden eisen omdat hij niets zou doen. Een en ander terwijl hij nou juist had gevraagd om weer een vorm van melkquotering toe te passen in Europa. Hij zei dan ook eigenlijk zoiets als 'ik wil wel, maar Europa maakt er een potje van.' Europa is namelijk niet van plan de melkmarkt weer te gaan reguleren.




Rusland gaat namelijk nooit meer echt 'open'
Geen quota meer
Twee belangrijke mannen zeggen dus eigenlijk dat ze geen kant meer op kunnen en de landbouw in hun land niet kunnen helpen. Rusland gaat namelijk nooit meer echt 'open' omdat de Russen hebben besloten dat ze niet meer afhankelijk willen zijn van Europa en haar alliantie met de Amerikanen. Hooguit kopen ze wat bij ons in als ze echt tekorten hebben, maar markten liggen daar niet meer voor ons. Europa wil niet meer aan quota en vindt dat ketens in plaats van regulerende wetgeving de landbouwproblematiek moeten oplossen.

De Europese Commissie gokt: nieuwe ketenvorming
De Europese boeren van CopaCogeca willen daar niet aan en willen dat Europa ingrijpt. Volgens hen is er sprake van oneerlijke handelspraktijken door afnemers en moet de EU daar wat aan doen. De EU erkent de ongelijkheid in macht tussen boer en de rest van de keten, maar ziet daar toch geen reden in om in te grijpen. Brussel vindt namelijk dat boeren, verwerkers en retailorganisaties onderling zelf voor nieuwe ketenvorming moeten gaan zorgen; sturend optreden en bepalen wie bij wie moet gaan horen, vindt Brussel immers zijn rol niet als overheid.

Le Foll en Beulin weten dat, maar zeggen het maar niet hardop. De hoop op de heropening van Rusland en nieuwe melkquota laat boeren nog even dromen en leven
Uiteindelijk betekent het dat de Europese Commissie een gok neemt. De Commissie denkt dat de voedselverwerkende industrie en de detailhandel er uiteindelijk voor zullen kiezen hun inkooplijnen met boeren zeker te stellen. Op faillerende boeren kunnen die immers niet bouwen, zodat ze hun vrijblijvende inkooprelaties zullen inruilen voor vaste. Daardoor zal het economisch niet te managen overaanbod in Europa verdwijnen en overblijven wat de markt nodig heeft.

Zo denkt de EU erover. Het is wel een flinke gok, waarvan Le Foll en Beulin via heel andere woorden zeggen: wij kunnen niet iedereen redden, dus hou ons er niet verantwoordelijk voor. Wat ze wel kunnen, wordt inmiddels stilletjes gerealiseerd. Afgelopen zomer stopte de Franse worstmaker Cochonou nog Duits en Nederlands varkensvlees in zijn 'echte' Franse worst. Inmiddels gaat er 100% Frans varkensvlees in. Wie niet zo'n plekje in de keten verovert, verdwijnt. Dat is de kern van het beleid om de boerencrisis in Europa op te lossen. De hoop op de heropening van Rusland en nieuwe melkquota laat boeren nog even dromen en leven.

cochonou porc francais


Fotocredits: still, Europe1; Cochonou, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken