Uit studies bij muizen is bekend dat het beperken van het aantal eetmomenten het lichaamsgewicht en de stofwisseling beïnvloedt. Wie zo eet verlengt de periode tussen tussen zijn eetmomenten.

Uit onderzoek op muizen is bekend dat een vetrijk dieet waar de dieren slechts een beperkte tijd van mogen eten, zorgt voor slankere en gezondere dieren dan de muizen die hetzelfde dieet zonder tijdsbeperking krijgen voorgezet.

Trust me, I’m a doctor
Om te kijken of dit ook voor mensen geldt, deden 16 mensen mee aan het BBC-programma ‘Trust Me I'm a Doctor’, waarin onder meer Michael Mosley antwoorden op gezondheidskwesties probeert te vinden.

In dit 10 weken durende experiment hielden artsen van de University of Surrey het lichaamsgewicht, vetpercentage, bloedsuiker, triglyceride- en cholesterolgehalte van de deelnemers bij. De deelnemers werden ingedeeld in twee groepen.

Wie er in slaagt structureel te eten volgens Mosley's experiment, lijkt te mogen rekenen op een blijvend gezonder gewicht.
Het blauwe team was de controlegroep en veranderde niets aan zijn eetpatroon. Het rode team kreeg de opdracht zijn gewone eetpatroon te handhaven, maar 90 minuten later te ontbijten dan normaal en 90 minuten eerder aan het avondeten te beginnen. Op die manier waren ze 's avonds, 's nachts en in de morgen drie uur langer dan normaal zonder voeding. Alle deelnemers hielden een eet- en slaapdagboek bij.

Vasten
Onderzoekers gaan ervan uit dat periodes van vasten goed zijn voor de gezondheid omdat ze lichaamscellen de tijd geven om te herstellen. Zo'n vastenperiode hoeft niet heel lang te duren. Ook korte periodes zoals een nacht lijken al een voordeel te hebben.

Het lichaam kent nog een ander mechanisme dat het gunstig maakt om 's avonds en 's nachts langere periodes niet te eten. Juist dan zorgt ons bioritme voor een voorbereiding op de nacht, wat betekent dat op die momenten eten een slechte invloed heeft op het bloedsuikerniveau en het vetgehalte in het bloed.

Het experiment liet zien dat de mensen in het rode team een lager vetpercentage realiseerden evenals lagere waarden voor hun bloedsuikerspiegel en cholesterolniveau.

Hoewel eten binnen een korter tijdsbestek wellicht minder praktisch is, lijkt het wel gezonder te zijn. Volgens onderzoeksleider Jon Johnston hoeven we niet allemaal aan een dergelijk strak regime vast te houden, maar als het een keer kan, is het goed om te proberen. "Iedere keer dat we een langere vastenperiode hebben of een late maaltijd laten staan, helpt onze gezondheid," aldus Johnston. Wie er in slaagt structureel te eten volgens Mosley's experiment, lijkt te mogen rekenen op een blijvend gezonder gewicht.

Fotocredits: Salad watch, Pixabay
Dit artikel afdrukken