Het International Year of Pulses (IYP) ging woensdag officieel van start met een serie Pulse Feasts over de hele wereld. In Nederland deden we het met een schaatser.
De Verenigde Naties heeft 2016 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Boon. In 32 landen vonden activiteiten plaats om de boon als gezond, duurzaam en lekker voedingsmiddel op de kaart te zetten.
Blije Boon
In Nederland werd de kick-off voor dit jaar gegeven door schaatser Erben Wennemars. Hij verzorgde - als groot bonenliefhebber - een schaatsclinic op de ijsbaan op het Museumplein. TV-kok Mathijs Vrieze serveerde vanuit de Blije Boon-foodtruck een aantal smakelijke bonenhapjes.
Nederlanders eten in verhouding tot andere Europeanen significant minder bonen. De helft van de Nederlanders eet zelfs vrijwel nooit peulvruchten.
In de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding raadt de Gezondheidsraad aan wekelijks peulvruchten te eten. Om het de Nederlanders gemakkelijker te maken regelmatig bonen en peulvruchten te eten, gaat de campagne-organisatie Blije Boon - een initiatief van de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retail – gedurende 2016 overal in het land activiteiten organiseren waarin informatie over én inspiratie voor de dagelijkse maaltijd met bonen centraal staan.
Peulvruchten: voedselzekerheid
Ook internationaal bleef de de start van het Year of the Pulses niet onopgemerkt. Zo presenteerde de Food and Agriculture Organization (FAO) van de VN een video en een website om recepten te delen.
In de video ligt de nadruk op de unieke mogelijkheden die peulvruchten bieden om bij te dragen aan de voedselzekerheid van de groeiende wereldbevolking. Niet alleen zijn bonen gezond, ze vragen in verhouding tot andere gewassen relatief weinig water en verrijken de bodem door daar stikstof in vast te leggen. "Peulvruchten kunnen een belangrijke bijdrage leveren in de aanpak van honger, voedselzekerheid, ondervoeding, milieuproblemen en gezondheid", zegt VN secretaris-generaal Ban Ki-moon. Daartoe ontwikkelen allerlei organisaties, wereldwijd, diverse activiteiten en samenwerkingsprogramma's.
Dicht bij huis
Maar misschien is het niet zo gek om gewoon dicht bij huis te beginnen. Als de helft van de Nederlanders niet of nauwelijks bonen eet, ligt het voor de hand met drempelverlagende activiteiten te beginnen. Recepten dus. Daarom presenteert het Voedingscentrum deze week iedere dag een recept met peulvruchten.
Ook als individu kun je een steentje bijdragen aan het Internationale Jaar van de Boon. Op foodtank staat een overzichtelijk 10-puntenlijstje van de dingen die eenieder van ons zó kan oppakken om van het IYP een daverend succes te maken.
1. Eet meer peulvruchten - zowel thuis als buiten de deur. Begin met 10 weken minstens 1 keer per week peulvruchten te eten
2. Besteed aandacht aan de Opening van het IYP
3. Lever een peulvruchtenrecept aan naar IYP@emergingag.com en deel dit op de sociale media
4. Vervang dierlijke eiwitten in een gerecht door peulvruchten
5. Gebruik de hashtags #IYP2016 en #LovePulses, volg Blije Boon op Facebook, Instagram en Twitter
6. Probeer eens een nieuwe peulvruchtensoort uit die je nog niet kent
7. Benader je favoriete restaurant of bedrijfscateraar en vraag of ze in het kader van het IYP nieuwe gerechten met peulvruchten op het menu willen zetten
8. Vertel je buurtwinkels over het IYP en vraag ze peulvruchten te promoten als gezonde en duurzame voedingsmiddelen
9. Geef peulvruchten aan een lokale voedselbank
10. Besteed aandacht aan peulvruchten bij de lokale jeugd, probeer boontjes te laten kiemen en planten in een buurt-, stads- of schooltuin. Bedenk educatieve activiteiten rondom het IYP voor kinderen!
Fotocredits: 'Erben Wennemars luidt schaatsend Jaar van de Boon in'
Dit artikel afdrukken
Blije Boon
In Nederland werd de kick-off voor dit jaar gegeven door schaatser Erben Wennemars. Hij verzorgde - als groot bonenliefhebber - een schaatsclinic op de ijsbaan op het Museumplein. TV-kok Mathijs Vrieze serveerde vanuit de Blije Boon-foodtruck een aantal smakelijke bonenhapjes.
Nederlanders eten in verhouding tot andere Europeanen significant minder bonen. De helft van de Nederlanders eet zelfs vrijwel nooit peulvruchten.
In de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding raadt de Gezondheidsraad aan wekelijks peulvruchten te eten. Om het de Nederlanders gemakkelijker te maken regelmatig bonen en peulvruchten te eten, gaat de campagne-organisatie Blije Boon - een initiatief van de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retail – gedurende 2016 overal in het land activiteiten organiseren waarin informatie over én inspiratie voor de dagelijkse maaltijd met bonen centraal staan.
Peulvruchten: voedselzekerheid
Ook internationaal bleef de de start van het Year of the Pulses niet onopgemerkt. Zo presenteerde de Food and Agriculture Organization (FAO) van de VN een video en een website om recepten te delen.
In de video ligt de nadruk op de unieke mogelijkheden die peulvruchten bieden om bij te dragen aan de voedselzekerheid van de groeiende wereldbevolking. Niet alleen zijn bonen gezond, ze vragen in verhouding tot andere gewassen relatief weinig water en verrijken de bodem door daar stikstof in vast te leggen. "Peulvruchten kunnen een belangrijke bijdrage leveren in de aanpak van honger, voedselzekerheid, ondervoeding, milieuproblemen en gezondheid", zegt VN secretaris-generaal Ban Ki-moon. Daartoe ontwikkelen allerlei organisaties, wereldwijd, diverse activiteiten en samenwerkingsprogramma's.
Dicht bij huis
Maar misschien is het niet zo gek om gewoon dicht bij huis te beginnen. Als de helft van de Nederlanders niet of nauwelijks bonen eet, ligt het voor de hand met drempelverlagende activiteiten te beginnen. Recepten dus. Daarom presenteert het Voedingscentrum deze week iedere dag een recept met peulvruchten.
Ook als individu kun je een steentje bijdragen aan het Internationale Jaar van de Boon. Op foodtank staat een overzichtelijk 10-puntenlijstje van de dingen die eenieder van ons zó kan oppakken om van het IYP een daverend succes te maken.
1. Eet meer peulvruchten - zowel thuis als buiten de deur. Begin met 10 weken minstens 1 keer per week peulvruchten te eten
2. Besteed aandacht aan de Opening van het IYP
3. Lever een peulvruchtenrecept aan naar IYP@emergingag.com en deel dit op de sociale media
4. Vervang dierlijke eiwitten in een gerecht door peulvruchten
5. Gebruik de hashtags #IYP2016 en #LovePulses, volg Blije Boon op Facebook, Instagram en Twitter
6. Probeer eens een nieuwe peulvruchtensoort uit die je nog niet kent
7. Benader je favoriete restaurant of bedrijfscateraar en vraag of ze in het kader van het IYP nieuwe gerechten met peulvruchten op het menu willen zetten
8. Vertel je buurtwinkels over het IYP en vraag ze peulvruchten te promoten als gezonde en duurzame voedingsmiddelen
9. Geef peulvruchten aan een lokale voedselbank
10. Besteed aandacht aan peulvruchten bij de lokale jeugd, probeer boontjes te laten kiemen en planten in een buurt-, stads- of schooltuin. Bedenk educatieve activiteiten rondom het IYP voor kinderen!
Fotocredits: 'Erben Wennemars luidt schaatsend Jaar van de Boon in'
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hier is het Nederlandse YouTube filmpje van de Jaar-van-de-Boon kick-off.
Ik ben stomverbaasd! De helft van de Nederlanders eet geen bonen meer? Wat is er met chili con carne gebeurd? Was de grootste studenten staple food in mijn jeugd!
Precies Harry, en de witte bonen in tomatensaus? Bij voorkeur uit het blik gegeten.
Verdwenen of aan het verdwijnen:
Bonen in het zout uit een Keulse pot, snijbonen, lapbonen, klimbonen, de kleine dunne ‘haricots verts’..
Struikbonen zijn er nog volop. Het hele jaar te verkrijgen in de supers. Uit Afrika ?
Zie er weinig jongeren naar grijpen.
Hier een bonengerechtje dat iedereen lekker vindt.
Rode bonen uit blik (uitgedrupt) met knoflook, olijfolie, citroensap (geen azijn !) zout, peper, dunne ringen rauwe ui, en verse peterselie.
Zelfs de teelt van ‘bruune bwóóne’ in mijn dierbare regio staat onder druk.
Na decennia hebben de telers vorige jaar de harde prijsdruk van HAK niet langer kunnen ondergaan en verbraken eenzijdig de relatie...
Net voor het jaar van de boon…
Pijnlijk voorbeeld van hoe een fabrikant een lokale teelt onder druk kan zetten.
De teelt en handel van bruine bonen bracht export, maar ook nog marginale import mee.
Harry#2
Ja, hoor. Op bezoek bij oude studievrienden in den Haag nog ‘Chili con carne zonder vlees’ geserveerd gekregen. Waren op bezoek bij ons nooit vegetarisch, maar bleken dat nu te zijn geworden. Mag. Valt onder de vrijheid van godsdienst en is nog duurzamer…
AH waar was je?
Omdat geen van onze kinderen en kleinkinderen echte vleeseters zijn, heb ik met de kerst een bonenmaaltijd geserveerd.
Tevergeefs heb ik de extra dikke kersteditie van Allerhande omgespit op zoek naar recepten met bonen. Veel mooie plaatjes en praatjes, maar geen andere bonen dan koffiebonen gezien. Dan maar iets wat we zelf wekelijks eten, in de hoop dat de anderen het ook lekker vinden. Omdat alle blikboontjes te papperig zijn om er nog iets mee te kunnen doen, neem ik altijd droogbonen. De kikkererwten en rode kidney boontjes een nacht geweekt, de harde groene linzen niet.
Zo zag het er uit; alles gelijktijdig op tafel.
- (koude) salade van rode kidney boontjes met appel, rucola, olijven, walnoten olie en azijn.
- linzen met stukjes rode paprika en kappertjes (+roomboter).
- kikkererwten met ansjovis, olijfolie, knoflook en een bak Hüttekäse erbij.
- Bijgerecht: geroosterde met olie en wat oregano ingesmeerde sneetjes stokbrood uit de oven. Het stokbrood lag al enkele dagen in de kamer om uit te drogen, anders worden het geen door en door toastjes.
Volgend jaar willen ze weer hetzelfde met kerst!
Onverwachts vielen de kikkererwten het meest in de smaak bij de kleintjes, terwijl ik voor hen juist de boontjes met appel had bedacht.